Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

H κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται την αποζημίωση «πρώτης αρωγής» στους πυρόπληκτους αγρότες!

Τη δίνει μόνο σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις – Από Eksegersi.gr

Με δυο αποφάσεις, που συνυπογράφει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αυγενάκης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δώσει στους πυρόπληκτους αγρότες τις αποζημιώσεις των 2.000 ή 4.000 ευρώ, που δίνει σε όλες τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), με επιστολή του στις 28 Αυγούστου (την παραθέτουμε στο τέλος), ζήτησε ουσιαστική αποζημίωση για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, των εξοπλισμών και των σταυλικών εγαταστάσεων, που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέταξε το αίτημα στο καλάθι των αχρήστων!

Η πρώτη απόφαση πάρθηκε στις 2 Αυγούστου του 2023 και αφορούσε τις καταστροφές που είχαν υποστεί από τις πυρκαγιές οι επιχειρήσεις μέχρι εκείνη την στιγμή. Ανέφερε η απόφαση (η έμφαση δική μας): 

 

«Αρθρο 1

Εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών

1.– Με την παρούσα απόφαση χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, σε πληγείσες επιχειρήσεις, πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις κάτωθι περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

 

KYA_3-8-23

 

 Στη συνέχεια, με νέες αποφάσεις εντάχθηκαν όλες οι περιοχές στις οποίες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές πολλές καπιταλιστικές επιχειρήσεις και μονάδες αγροτών.

Στις 17 Οκτώβρη, δυο μέρες μετά το δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τους κοφτερούς της κυνόδοντες, με νέα ΚΥΑ, η οποία αποκλείει ρητά και κατηγορηματικά από την αποζημίωση της λεγόμενης πρώτης αρωγής όλες τις μονάδες αγροτών σε όλες τις περιοχές που ξέσπασαν καταστροφικές πυρκαγιές.

Πέραν των άλλων, μ’ αυτή την απόφαση η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγάζει εκδικητικό μένος έναντι της αγροτιάς για τη στάση της έναντι των «χρισμένων» υποψήφιων της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα στέλνει τρομοκρατικό μήνυμα, να μην τολμήσει να αναπτύξει μαχητικούς αγώνες διεκδικώντας πλήρη αποζημίωση -χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες- για την καταστροφή που υπέστη από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023 (και όχι μόνο). 

Αναφέρει η ΚΥΑ της 17ης Οκτώβρη (η έμφαση δική μας):

«1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1της υπ άρ. 12457/02.08.2023 (Β’ 4900) κοινής υπουργικής απόφασης αντικαθίσταται ως εξής: “1. Με την παρούσα απόφαση χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, σε πληγείσες επιχειρήσεις, πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, από τις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στις κάτωθι περιοχές, για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κύρυξή τους σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ή έχουν οριοθετηθεί ως πληγείσες“». 

 

KYA_17-10-23

 

Σε αντίθεση με την αγροτιά, σε βάρος της οποίας εφαρμόζονται αυστηρά τα άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ (Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης), στο όνομα της μη νόθευσης του ανταγωνισμού, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές η Κομισιόν θα εγκρίνει πλουσιοπάροχα πακέτα και η κυβέρνηση θα καταβάλει το ζεστό χρήμα από τον κρατικό κορβανά.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τους πλημμυρόπληκτους αγρότες της Θεσσαλίας. Στις 11 Σεπτέμβρη απέκλεισαν τους πλημμυρόπληκτους αγρότες της Θεσσαλίας από τα διχίλιαρα ή τετραχίλιαρα της «πρώτης αρωγής», όμως βλέποντας ότι ο εκλεκτός της ΝΔ Αγοραστός πήγαινε για εκλογικό «φούντο», έκαναν μια ύστατη προσπάθεια ψηφοθηρίας και με νέα ΚΥΑ, στις 9 Οκτώβρη, μια μέρα μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι ίδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη τροποποίησαν την προηγούμενη και συμπεριέλαβαν και τους αγρότες στην καταβολή των «φιλοδωρημάτων» των 2.000 και 4.000 ευρώ.

Θα το επαναλάβουμε, όσο κι αν ακούγεται μονότονο: η αγροτιά πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, διεκδικώντας μαχητικά την πλήρη αποζημίωση των καταστροφών που υπέστη και την ικανοποίηση των χρόνιων αιτημάτων της.

 

Η επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

 

Προς

1.– Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
2.– Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη
3.– Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Κελέτση
4.– Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη
5.– Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη
6.– Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
7.– Κοινοβουλευτικές Ομάδες Κομμάτων

Αθήνα 28/8/2023
Αρ. Πρωτ.:266

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες, Κύριοι Βουλευτές,

Κατεπείγουσα προτεραιότητα για τους πληγέντες από τις φωτιές κτηνοτρόφους

Τεράστιο πλήγμα επέφεραν στη κτηνοτροφία της χώρας μας οι πυρκαγιές, σε πολλές περιοχές της χώρας, που συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, πλήττοντας ζωικό κεφάλαιο, υποδομές (στάβλοι, στάνες) βοσκοτόπια χωράφια, αποθήκες, εξοπλισμό, ζωοτροφές, σπίτια. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, βλέπουν να καταστρέφονται ολοσχερώς οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

Ζητάμε, είτε μέσω του ταμείου κρατικής αρωγής, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, με κατεπείγουσες διαδικασίες, να δοθεί προτεραιότητα και δυνατότητα στους πληγέντες κτηνοτρόφους να ξαναφτιάξουν τους στάβλους και τα κοπάδια τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να «ακουμπήσουν» τα ζώα τους (στάβλοι και αποθήκες) καθώς και των σπιτιών τους, για να καταφέρουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους. Για την αμεσότερη, χωρίς γραφειοκρατίες, με το μικρότερο δυνατό κόστος επανεγκατάσταση των στάβλων προτείνουμε τις κατασκευές θερμοκηπιακού τύπου, οι οποίες δεν χρειάζονται άδειες, αφού αυτές τις έχουν οι κατασκευαστές.

Εάν δεν γίνουν άμεσα τα παραπάνω, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, η πλήρης καταστροφή των συναδέλφων που επλήγησαν θα είναι γεγονός με επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, τη στιγμή που ήδη βαίνουμε σε μείωση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2022 περίπου 10.000 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις έφυγαν από την παραγωγή.

Υπενθυμίζουμε ότι με την από 31/7/2023 επιστολή του ΣΕΚ ζητάμε επίσης:

1.– Άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα και κτηνοτροφικές υποδομές.

2.– Άμεση, εδώ και τώρα, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων με:
– 200 € τουλάχιστον την προβατίνα και τη γίδα, όπως και 100 € στα αρνιά και τα κατσίκια. Σημειώνεται ότι πολλά ζώα ήταν έγκυα και σε λίγο διάστημα θα ξεκίναγαν οι γέννες.
– Για τα βοοειδή 1.200 € την αγελάδα και 800 € για τα νεαρά βοοειδή.

3.– Για τους κατεστραμμένους στάβλους και τις ζωοτροφές: άμεση καταβολή του συνολικού κόστους επανεγκατάστασης των στάβλων και αποζημίωση όλων των ζωοτροφών.

4.– Για τους καμένους βοσκοτόπους: Να αποδοθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις κανονικά στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

5.– Να ανασταλούν άτοκα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, όλες οι υποχρεώσεις, σε όλους τους τους πληγέντες κτηνοτρόφους, προς το Δημόσιο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες- funds, όπως και να ανασταλούν και οι όποιοι πλειστηριασμοί έχουν προχωρήσει.

Καλούμε την κυβέρνηση να δράσει με ταχύτατες διαδικασίες και να διαθέσει την απαραίτητη κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηνοτρόφων. «Όχι πολλά λόγια και γραφειοκρατία αλλά άμεσα έργα»

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΚ

Παναγιώτης Πεβερέτος

Από eksegersi.gr

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις