Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

H κυβέρνηση φέρνει χειμώνα – κόλαφο για τους εργαζόμενους και πετάει πυροτεχνήματα για «τριετίες»

Τριετίες από το 2027... Κλέβουν 12 ολόκληρα χρόνια από τους εργαζόμενους

Με την κυβέρνηση να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ έναν βαρύ χειμώνα για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, με νέες ανατιμήσεις που θα τσακίσουν μισθούς και εισοδήματα, με πάγωμα συντάξεων αλλά και νέα χαράτσια, μόνο ως προπαγανδιστική πρόκληση και ως αντιπερισπασμός μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους οι ανακοινώσεις περί «ξεπαγώματος των τριετιών».

Απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και για υπογραφή ΣΣΕ παντού, με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων, και την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα, δείχνει ως «στήριξη» το λεγόμενο «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Όμως, ακόμα και τα συγκεκριμένα που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας για το τι σημαίνει «ξεπάγωμα» τριετιών είναι αρκετά αποκαλυπτικά.

Κι αυτό γιατί, καταρχήν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τρία ολόκληρα χρόνια για να δουν αν θα αυξηθεί ο μισθός τους από το «ξεπάγωμα» των τριετιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μάλιστα στην περίπτωση των εργαζομένων με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, οι οποίοι σήμερα ξεπερνούν τους 600.000, και αμείβονται με τον κατώτερο, θα πρέπει να περιμένουν 4 και 5 ολόκληρα χρόνια για να δούνε τέτοια αύξηση που ανακοίνωσε καμαρώνοντας η κυβέρνηση. Δηλαδή, «Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλι..!», κάτι που αποδεικνύει ότι τέτοια προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα, όσο μένει στη θέση του όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που απογειώνει την ευελιξία, το οποίο μάλιστα εμπλουτίζεται από το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο δεν φέρνουν ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων.

Κλέβουν 12 ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας…

Εκεί όμως οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης η οποία ανακοίνωσε μεν το ξεπάγωμα των τριετιών που είχε επιβληθεί τον Φλεβάρη του 2012 (ΠΥΣ αρ.6), αλλά δεν επιβάλλει καμία αναδρομικότητα και έτσι ο χρόνος προϋπηρεσίας 12 ολόκληρων χρόνων, από τον Φλεβάρη του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 χάνεται για τους εργαζόμενους. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Α.Γεωργιάδης απέρριψε την αναδρομικότητα της διάταξης για «να μην τινάξουμε στον αέρα» όπως είπε «αυτά που έχουμε πετύχει», δηλαδή την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» που είναι και το μοναδικό διαρκές μέλημα της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα η διάταξη που αναμένεται να ενσωματωθεί στο αντεργατικό έκτρωμα που είναι για ψήφιση στη βουλή, δεν παράγει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό, καθώς θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι την 1/1/2027, και να έχουν όλο αυτό το διάστημα συνεχή εργασία με πλήρες ωράριο, δηλαδή με 300 ένσημα το χρόνο. Τότε και μόνο τότε ο μισθωτός συμπληρώνοντας την τριετία θα λάβει αύξηση κατά 10% στον κατώτερο μισθό. Δηλαδή την ώρα που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια η κυβέρνηση «πετάει την μπάλα» στο… 2027 και υπόσχεται κάποια ψίχουλα στο μέλλον!

Μάλιστα ακόμα και αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς όπως είπε ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη τύπου το μέτρο αυτό μπορεί και να αναθεωρηθεί. Συγκεκριμένα απατώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «Εάν δούμε την ανεργία να ανεβαίνει προφανώς η απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι απολύτως προφανές σας είπα ότι λαμβάνουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.»

Κατά συνέπεια ακόμα κι αυτό το …μούφα ξεπάγωμα είναι στον «αέρα» και όλα θα εξαρτηθούν από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

…και «συμψηφίζουν» τις όποιες «αυξήσεις» για να μειωθεί το «κόστος»

Χωρίς όμως πραγματικό αντίκρισμα είναι και ο ισχυρισμός του υπουργείου Εργασίας ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών αφορά και μισθωτούς που είχαν αρχίσει να εργάζονται πριν το 2012 και έτσι η συμπλήρωση της τριετίας μπορεί να γίνει μέσα στο 2024 ή το 2025 και 2026. Για να ισχύσει όμως αυτό, σημαίνει οτι αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην εργασία τουλάχιστον από το 2010 και συνεχίσουν να αμείβονται με τον κατώτερο μισθό. Σε αυτή όμως την περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτούς τους εργαζόμενους πόσα έχασαν στο πέρασμα αυτών των 13 ετών εργασίας που τους στερούσαν το επίδομα των τριετιών.

Το ίδιο, χωρίς καμία βάση είναι και η προπαγάνδα της κυβέρνησης πως η διάταξη αυτή επιφέρει δήθεν αύξηση στους μισθούς που προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πέραν από το γεγονός ότι οι δύο στους τρεις μισθωτούς δεν καλύπτονται από ΣΣΕ, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζεται πως «Σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα .» Κατά συνέπεια, η απόφαση της κυβέρνησης για ξεπάγωμα των τριετιών και μάλιστα στο φόντο ενίσχυσης της ευελιξίας, που υπονομεύει παραπέρα την πλήρη και σταθερή απασχόληση, όχι μόνο δεν βελτιώνει τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με την ακρίβεια να συνεχίζει να ρημάζει τα εργατικά εισοδήματα.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις