Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

H Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη

Πλήθος δημοσιευμάτων κάνει λόγο για παραδοχή στην οποία φέρεται να προχώρησε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Συγκεκριμένα, φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών - Τι δηλώνει ο δημοσιογράφος

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την μηνυτήρια αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, μέσω της εγκατάστασης του λογισμού  Predator. Στην Επιτροπή κλήθηκαν σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΕ).
 
Να σημειωθεί ότι τυπικά η Επιτροπή συνεδρίασε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επίκληση σε ρήτρα εχεμύθειας ενώ φέρεται να ζητήθηκε από τους βουλευτές που μετείχαν να έχουν κλειστά τα κινητά τους τηλέφωνα, όπως μεταφέρει σε ρεπορτάζ του το news247.gr.
 
Συνεπώς, ότι έχει δημοσιοποιηθεί είναι σε επίπεδο πληροφοριών και διαρροών. 
 
Μέχρι στιγμής πλήθος δημοσιευμάτων (efsyn.gr,  ieidiseis.gr, documentonews.gr
avgi.gr κ.α) κάνει λόγο για μια «παραδοχή – βόμβα» στην οποία φέρεται να προχώρησε,  κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Συγκεκριμένα, φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι υπήρχε παρακολούθηση του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, και ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών.
 
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, Θ. Κουκάκης, έγραψε, στο twitter: «Μου μεταφέρουν πως ο Διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε στην Βουλή την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ το 2020. Το έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Ακόμη, μου μεταφέρουν πως υπονόησε πως αυτή η παρακολούθηση δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής. Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε πως η Βασιλική Βλάχου η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας.
 
Αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πως η επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής. Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΥ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση μου στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία μου στην ΑΔΑΕ. Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση;
 
Για εμένα αυτή είναι μια προσπάθεια να θολώσουν κάποιοι στην Κυβέρνηση το τοπίο. Και να δικαιολογήσουν το γιατί τροποποιήθηκε ο νόμος τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου η ΑΔΑΕ να μη μου γνωστοποιήσει την παρακολούθηση μου. Δεν θα το καταφέρουν. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Με αυτό έγινε η παρακολούθηση μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Ν. Ανδρουλάκη.  Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν τα πολιτικά -και μη πρόσωπα – που είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις με το Predator».
 
Σε ρεπορτάζ του 902.gr καταγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «αλληλοκαρφώνονται ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ». Συγκεκριμένα, σημειώνεται: «Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, φέρεται να είπε πως το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδη, για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία «Krikel», ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, με την υπογραφή του τότε υπουργού Ν. Τόσκα.

Υπενθυμίζεται πως σχετικά πρόσφατα, ο ιστότοπος inside story είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία παραγωγής του λογισμικού Predator συνδέεται με την εταιρεία «Krikel»,  η οποία έχει συνάψει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο από το 2020. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης», υποστηρίζοντας πως «από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού» και για «υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες». Συνέδεσε δε την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις καταγγελίες για προσπάθεια μόλυνσης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, θέση που φέρεται να εξέφρασε και ο Χ. Καστανίδης».

Σχετικά θέματα

Απόψεις