«Την ίδια μέρα που υπέβαλα επισήμως διαμαρτυρία, ο εισαγγελέας που εδρεύει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διέταξε την παύση της παρακολούθησής μου», λέει ο Κουκάκης, θυμίζοντας πως «οι μυστικές υπηρεσίες δρουν υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου».

Ο πανικός που προκλήθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε, λίγους μήνες αργότερα, στην νομοθέτηση δυσμενέστερων ρυθμίσεων για τους πολίτες που παρακολουθούνται. Από τον Μάρτιο του 2021, δεν έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται επισήμως ότι ήταν στόχος παρακολούθησης, αν υποβάλουν επισήμως αίτημα. «Η ελληνική νομοθεσία μεταβλήθηκε επί τα χείρω για να στοχοποιήσει και να προσπεράσει τα δικαιώματα του ατόμου», όπως υπογραμμίζει ο Κουκάκης.

Ενώ ο ίδιος ζητούσε επισήμως επιβεβαίωση της παρακολούθησής του από τις ελληνικές Αρχές και αυτές αρνούντο με βάση την νέα νομοθεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρακολουθείτο ξανά. Αυτή τη φορά, με διαφορετικό τρόπο. Όπως αποκαλύφθηκε με βάση τις αποκαλύψεις του Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, το iPhone του Κουκάκη είχε «μολυνθεί» με το spyware λογισμικό Predator της ισραηλινής Cyrtox, που εδρεύει στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία.

Μόλις έγινε γνωστή η δεύτερη παρακολούθηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν καν ερευνηθούν τα παραπάνω, υποστήριξε ότι αυτή έγινε από άγνωστα πρόσωπα. «Κάπως δύσκολο να το χωνέψω, όταν είχα μόλις λάβει έγγραφη επιβεβαίωση ότι η πρώτη παρακολούθηση έγινε από την ΕΥΠ με έγκριση του εισαγγελέα», σχολιάζει ο Κουκάκης. Μοιάζει προφανές ότι βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείξει ότι δεν συνδέονται οι δύο παρακολουθήσεις.

«Κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσει η εισαγγελία που υπέγραψε για 13.751 παρακολουθήσεις του ελληνικού κράτους, παραβιάζοντας τις ασφαλείες και ιδιωτικές επικοινωνίες για «λόγους εθνικής ασφάλειας». Όπως αναρωτιέται ο Κουκάκης, «Γιατί στοχοποιήθηκα; Γιατί προσπάθησε τόσο πολύ το ελληνικό κράτος, που έφτασε να αλλάξει τους νόμους, για να με αποτρέψει από το να μάθω;».

Ζητά παράλληλα να ενισχυθούν σε Ευρώπη και Ελλάδα οι ανεξάρτητοι θεσμοί και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις μυστικές υπηρεσίες, με λογοδοσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και καταλήγει: «Μόνο τότε θα ξέρουμε σίγουρα ότι όταν κάποιος παρακολουθείται θα είναι για λόγους εθνικής ασφάλειας και ότι οι κρατικές παρακολουθήσεις δεν γίνονται παράνομα όπλο πολιτικών επιδιώξεων ή ακόμη και επιχειρηματικών συμφερόντων». Από thepressproject.gr