Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γονείς και εκπαιδευτικοί αντιδρούν στο νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών σωματείων και γονέων απέναντι στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας, που ξεκίνησε μέσα στο κατακαλόκαιρο περικοπές και συγχωνεύσεις..

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών σωματείων και γονέων απέναντι στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας, που ξεκίνησε μέσα στο κατακαλόκαιρο περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δημοσίευση των εγκυκλίων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας 76216/Δ2/8-7-24 και αριθμ. 80483/Δ1/15-7-2024, καλούνται οι διευθύνσεις των σχολείων να συγκροτήσουν τμήματα, ουσιαστικά να μειώσουν τον αριθμό των τμημάτων, λαμβάνοντας σχετικές γραπτές και προφορικές οδηγίες.

Με βάση τα παραπάνω, επιχειρείται η δημιουργία τμημάτων με 25 μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με τα εκπαιδευτικά σωματεία να καταγγέλλουν προφορικές οδηγίες για συγχωνεύσεις τμημάτων, ανάκληση κατατμήσεων, εκεί όπου είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση, αφού πληρούσαν τις προϋποθέσεις, καθώς είναι εγγεγραμμένοι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Ενώ εκεί που δεν έβγαιναν οι αριθμοί, κυρίως στη δημιουργία τμημάτων Α’ τάξης, προτάθηκε το απαράδεκτο μέτρο οι μαθητές να μετακινηθούν σε κοντινά σχολεία, από αυτά που ανήκουν. Πολλές οικογένειες θα βρεθούν έτσι αντιμέτωπες πλέον και με νέα ζητήματα, καθώς το αυτονόητο δικαίωμα του παιδιού να φοιτά στο σχολείο της γειτονιάς του αμφισβητείται ευθέως, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις μετακινήσεις και την ένταξη σε άλλο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα, και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια και Λύκεια, επιχειρείται συγκρότηση των τμημάτων με τα μέγιστα όρια μαθητών, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Χανιά, όπου, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων, «η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, με εντολή της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Προωθείται η βίαιη δημιουργία τμημάτων 25 μαθητών/τριών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία με προφορικές οδηγίες για συγχωνεύσεις τμημάτων, με παράτυπες ακυρώσεις διχοτομήσεων τμημάτων, με υποχρεωτικές και αντιπαιδαγωγικές οδηγίες για μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων κάλεσε σε σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με γονείς αλλά και φορείς και σωματεία της πόλης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες: Τη Δευτέρα 26/8 συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή στο Ηράκλειο μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Κρήτης, στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (λεωφ. Κνωσού 6). Την Τετάρτη 28/8 κοινή συνέντευξη Τύπου με ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ και Συλλόγους Γονέων, στις 3 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Την Πέμπτη 29/8 νέα κινητοποίηση, στις 11 π.μ. στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε έκδοση ψηφίσματος ώστε να πάρουν θέση σωματεία, σύλλογοι και φορείς της τοπικής κοινωνίας, ενώ προσανατολίζονται και σε πολύμορφες κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μείωση τμημάτων σε Γυμνάσια σε Αλεξανδρούπολη – Ορεστιάδα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Α’ ΕΛΜΕ Εβρου καταγγέλλει την απόφαση της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Εβρου για μείωση τμημάτων στα σχολεία 4ο, 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και 1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, παρά τη διαφορετική εισήγηση από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων. Οπως σημειώνεται, «η απόφαση αυτή κινείται στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που κάθε χρόνο συγχωνεύει τμήματα και αυξάνει τους μαθητές ανά τάξη δημιουργώντας πολυπληθή τμήματα ακόμη και εκεί που υπάρχουν γνωματεύσεις Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ενταξης. Ουσιαστικά, τέτοιες αποφάσεις βάζουν στον “Προκρούστη” τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, καταργούν οργανικές θέσεις, οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην αναζήτηση ωραρίου σε πολλά σχολεία».

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τις παραπάνω πρακτικές, διότι δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα, όπως:

  • Αρνητικές παιδαγωγικές και υγειονομικές συνέπειες (28 – 29 μαθητές στην τάξη).
  • Δεν λαμβάνονται υπόψη οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και αλλάζει η δυναμική των τμημάτων σε βάρος όλων των μαθητών.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη η πολυπολιτισμική σύνθεση των τμημάτων στις σχολικές μονάδες όπου επιχειρείται η σύμπτυξη, που καθιστά αναποτελεσματική την οποιαδήποτε μαθησιακή παρέμβαση.
  • Διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, καθώς δημιουργούνται τεχνητά πλεονάσματα ωρών και επομένως αναγκαστικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία.
  • Μένουν κενές αίθουσες σε κάποια σχολεία και σε άλλα γίνεται χρήση ακατάλληλων αιθουσών (αποθήκες, εργαστήρια Φυσικών Επιστημών).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ, «καλούμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης έχοντας την εμπειρία και από προηγούμενες χρονιές που αποτρέψαμε υποβιβασμούς, κλείσιμο σχολείων και μείωση τμημάτων. Οι ανάγκες των μαθητών δεν είναι κόστος!

– Να μην κλείσει – συγχωνευτεί κανένα τμήμα!

– Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

– Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές».

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις