Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γολγοθάς για καρκινοπαθείς στο Λαϊκό Νοσοκομείο λόγω έλλειψης φαρμάκου

της Εύας Παπαδοπούλου (από Eφ. Συν) Επί 15 μέρες το αιματολογικό τμήμα του Λαϊκού Νοσοκομείου αδυνατούσε να χορηγήσει χημειοθεραπείες σε..

Επί 15 μέρες το αιματολογικό τμήμα του Λαϊκού Νοσοκομείου αδυνατούσε να χορηγήσει χημειοθεραπείες σε καρκινοπαθείς ασθενείς, εξαιτίας έλλειψης σε βασικό φάρμακο που δρα κατά πολλών μορφών καρκίνου. Μόλις χθες το νοσοκομείο εφοδιάστηκε το συγκεκριμένο φάρμακο (Deticene) και από σήμερα, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας, οι χημειοθεραπείες θα πραγματοποιούνται κανονικά σε ασθενείς που τις τελευταίες δύο βδομάδες τις στερούνταν.

Οπως καταγγέλλει ο Κ.Κ., πολλοί ογκολογικοί ασθενείς του νοσοκομείου ενημερώνονταν τις τελευταίες μέρες πως δεν θα υλοποιηθούν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους. Ο ίδιος πηγαίνει με την καρκινοπαθή κόρη του κάθε μήνα από το Αγρίνιο στην Αθήνα. Πριν μερικές μέρες, όταν η ίδια θα έκανε την έκτη κατά σειρά χημειοθεραπεία της για λευχαιμία, αναγκάστηκαν να φύγουν από το νοσοκομείο: «Το αιματολογικό τμήμα μας είπε πως οι χημειοθεραπείες για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου έχουν προσωρινά ακυρωθεί. Ενημέρωσα γραπτώς το υπουργείο πως υπάρχει έλλειψη και πως είναι απερίγραπτο οι καρκινοπαθείς να ταλαιπωρούνται με ελλείψεις των απαραίτητων φαρμάκων τους που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της υγείας τους» μας λέει.

Η διακοπή, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Υγείας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», οφειλόταν στο γεγονός πως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δεν εφοδιάστηκε με επαρκείς ποσότητες ογκολογικών φαρμάκων από τη φαρμακευτική εταιρεία που τα προμηθεύει.

Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που καρκινοπαθείς έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία εξυπηρέτησής τους από δημόσια νοσοκομεία. Ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, όπως επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών, εντοπίζονται συχνά ελλείψεις και μάλιστα σε φτηνά φάρμακα που είναι απαραίτητα για το κοκτέιλ των χημειοθεραπειών.

«Στον Σύλλογο φτάνουν πλέον αρκετές καταγγελίες για χημειοθεραπείες που δεν έγιναν, λόγω έλλειψης των αντίστοιχων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνήθως αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι παραγγελίες από τα νοσοκομεία δεν γίνονται έγκυρα, είτε γιατί ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν επαρκεί για τα φάρμακα», υπογραμμίζει.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις