Κοινωνία Πολιτική

Για τις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

Για τις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας - του Θόδωρου Θεοδωρόπουλου

Σκόρπιες σκέψεις για λίγους από τους πολλούς λόγους που ένας δικηγόρος μπορεί (και πρέπει) να ψηφίσει το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, με υποψήφιο Πρόεδρο τον Άγγελο Βρεττό.

                             

1.Γιατί ανήκει και εκφράζει την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων, στην οποία συμπυκνώνεται η ανιδιοτελής, αγωνιστική, απόλυτα συλλογική δράση των κομμουνιστών, αριστερών, προοδευτικών, εν γένει αγωνιστών Δικηγόρων του χθες και του σήμερα, με εξέχουσες μορφές τους Λεων. Αυδή, Ευάγγελο Μαχαίρα, Ντίνο Ζήκο κ.λπ.

2.Γιατί στην Παράταξη αυτή, που έρχεται από πολύ παλιά, η συμμετοχή του καθενός, η κοινωνική ατομικότητα του καθενός – όπως και του Άγγελου Βρεττού – είναι μια συμβολή στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής μας, για τη δημιουργία των όρων και των συνθηκών που θα επιτρέψουν και θα επιβάλουν τη μεγάλη ανατροπή, για τη χειραφέτηση και απελευθέρωση του ανθρώπου.

3.Γιατί, όπως είναι γνωστό, τον Άγγελο Βρεττό – όπως και τα μέλη και τους φίλους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων – αναγνωρίζουν, αξιοποιούν και συνεργάζονται μαζί του, εκείνοι, κυρίως, που εμπνέονται και καθοδηγούνται από τις απαράγραπτες αξίες της ασυμβίβαστης πάλης για τον ερχομό του καινούργιου κόσμου.

Εκείνοι που με διάφορους τρόπους παλεύουν, όπως λέει ο Κ. Παλαμάς : «…για την καινούργια γέννα….» και όλα αυτά «…Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει, κορώνα ιδέα, ιδέα σπαθί, που θάναι απάνου απ’ όλα».

4.Γιατί ο Άγγελος Βρεττός – όπως και τα άλλα μέλη και οι φίλοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων – συνέβαλε αποφασιστικά στην πάλη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τις δημοκρατικές, ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της ανεπάρκειας της κυρίαρχης αστικής αντίληψης, ότι «η ελευθερία συνίσταται στο να μπορεί κανείς να κάνει κάθε τι που δεν βλάπτει τον άλλο» και αναδείχνοντας την άγνωστη ή ξεχασμένη από κάποιους μαρξιστική σκέψη ότι έτσι «….το δικαίωμα όμως του ανθρώπου στην ελευθερία δεν βασίζεται στη σύνδεση του ανθρώπου με τον άνθρωπο, αλλά αντίθετα στην απομόνωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Είναι το δικαίωμα αυτής της απομόνωσης, το δικαίωμα του περιορισμένου, του κλεισμένου στον εαυτό του ατόμου…», ότι έτσι η αντίληψη αυτή (η αστική) «…κάνει τον άνθρωπο να βρίσκει στον άλλο άνθρωπο, όχι την πραγμάτωση, αλλά αντίθετα το φραγμό της ελευθερίας του» (Καρλ Μαρξ, Το Εβραϊκό Ζήτημα, εκδ. Οδυσσέας, σελ. 92, 93).

Γιατί ο Άγγελος Βρεττός συμμετείχε – όπως και οι υπόλοιποι Δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής – στη δίκη των θυμάτων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, συμβάλλοντας χωρίς εγωϊσμούς, σεμνά, συλλογικά, στην πελώρια προσπάθεια ανάδειξης του πραγματικού χαρακτήρα του Ναζισμού και των τρόπων αντιμετώπισής του, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της νικηφόρας συλλογικής στάσης της Πολιτικής Αγωγής, συμπαρασύροντας, κατά τη μεγάλη αυτή μάχη αδυναμίες, προκαταλήψεις πολλών χρόνων κλπ., όντας όλοι μας συνεπαρμένοι από την υψηλή ευχαρίστηση λόγω της συμμετοχής μας στην ιστορική δίκη, συνεπαρμένοι από τις κραυγές των θυμάτων της Ναζιστικής Βίας, από την οδύνη των οικογενειών των δολοφονημένων (Π. Φύσσας, Λουκμάν) από την διαρκή ποιοτική ανάσα του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος.

Γιατί, η συνδικαλιστική παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων με υποψήφιο Πρόεδρο τον Α. Βρεττό, με την σκέψη και πράξη τους δείχνουν ότι η αιτία των προβλημάτων δεν είναι ΜΟΝΟ η κυβέρνηση της Ν.Δ. ή μόνο ο Μητσοτάκης – οπότε μια αντικατάστασή τους από το ΣΥΡΙΖΑ π.χ. συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων – αλλά η αστική τάξη της χώρας, η Ε.Ε. και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, που για να αντιμετωπιστούν απαιτείται τουλάχιστον η αποκάλυψη του ρόλου τους και όχι η αποσιώπηση της δράσης τους και της καθοριστικής επίδρασής τους στην διαμόρφωση και εφαρμογή της ασκούμενης πολιτικής σε βάρος του λαού.

5.Ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων με υποψήφιο Πρόεδρο τον Α. Βρεττό, ενισχύεται η αταλάντευτη φωνή που υποστηρίζει τα συμφέροντα των μισθωτών Δικηγόρων, των Δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Με την ενίσχυση αυτή θα υπάρξει σίγουρα ένα υλικό και πνευματικό όφελος στη ζωή μας. Ένα εφαλτήριο για αυθεντικές αγωνιστικές συσπειρώσεις που στοχεύουν στο σήμερα και στο αύριο.

Ακόμη, τέλος, με την ενίσχυση αυτή – που οι απόντες από τους αγώνες και την παρούσα δικηγορική εκλογική μάχη, οι συνεργοί στην επικράτηση της σημερινής θλιβερής κατάστασης, δεν θα μπορούν να καπηλευτούν – θα αυξηθεί το αγωνιστικό φρόνημα όσων συνέβαλαν στην ενίσχυση αυτή – καθώς και εκείνων που μπορούσαν να ψηφίσουν και για διάφορους λόγους δεν το έκαναν – όπως και οι προϋποθέσεις για μια νικηφόρα νέα πορεία.

Θεόδωρος Θ. Θεοδωρόπουλος

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη Δίκη της ΧΑ

Πηγη: Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων 

(Επισκέψεις: 428 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend