Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανία: Ζωή και σπουδές με περισσότερα δάνεια για τους φοιτητές την εποχή του κορωνοϊού

Στην εποχή του κορωνοϊού χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και στη Γερμανία, ανάμεσά τους και θέσεις εργασίας που εργάζονταν φοιτητές, παράλληλα..

Στην εποχή του κορωνοϊού χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και στη Γερμανία, ανάμεσά τους και θέσεις εργασίας που εργάζονταν φοιτητές, παράλληλα με τις σπουδές τους. Τώρα χιλιάδες φοιτητές από αυτούς προσπαθούν να επιβιώσουν μέσω δανείων και επιδομάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  dw.com/el (DPA / Μαρία Ρηγούτσου) από το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς την αρμόδια επιτροπή για θέματα εκπαίδευσης της ομοσπονδιακής Βουλής, προκύπτει ότι από τον περασμένο Μάιο κατατέθηκαν περισσότερες από 22.000 αιτήσεις για φοιτητικά δάνεια στην Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση (KfW) συνολικού ύψους 641,6 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, 
 περισσότερες από 41.000 περιπτώσεις λαμβάνουν κρατική βοήθεια ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA το υπουργείο Παιδείας το κράτος καταβάλλει από 100 μέχρι 500 ευρώ (μόνο για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) σε φοιτητές που χρειάζεται να αποδείξουν μέσω τραπεζικών εντολών ότι βρίσκονται σε ανάγκη (για παράδειγμα ότι δεν είχαν πλέον έσοδα από τη δουλειά τους). Επίσης, υπάρχει το φοιτητικό δάνειο, το οποίο προϋπήρχε του κορωνοϊού και το οποίο τώρα είναι άτοκο από τον Μάιο μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Και σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση.

Για το έκτακτο επίδομα κατατέθηκαν τον Ιούνιο γύρω στις 82.000 αιτήσεις αλλά μόνο οι μισές έγινες δεκτές. Στο 42% των περιπτώσεων οι αρχές ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχε άμεση ανάγκη που να σχετίζεται με την πανδημία. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων έλειπαν απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για τον Ιούλιο το υπουργείο Παιδείας αναμένει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός εγκρίσεων.

Η Γερμανική Φοιτητική Ένωση σε ανακοίνωσή της δηλώνει πως η οικονομική κατάσταση πολλών φοιτητών ήταν ήδη άσχημη πριν από την πανδημία. Ο πρόεδρος της ένωσης  Άχιμ Μάγιερ μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt δήλωσε ότι το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές δεν μπορούν τώρα να αποδείξουν με χαρτιά τις οικονομικές δυσκολίες τους δεν σημαίνει ότι αυτές δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν.

Σχετικά θέματα

Απόψεις