Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανία: Κινητοποιήσεις για τα δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις διοργανώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας για την συμπλήρωση των δύο χρόνων από το έγκλημα στα..

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις διοργανώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας για την συμπλήρωση των δύο χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη, Ελληνικές Κοινότητες, σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς του μαζικού κινήματος.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας στην Ελλάδα, όπως και το Σάββατο 1 Μάρτη, μπροστά στα κτίρια διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στη Γερμανία και σε μεγάλες πλατείες των πόλεων.

Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί από τους φορείς οι εξής συγκεντρώσεις:

Την Παρασκευή 28 Φλεβάρη:

— Στο Βερολίνο, στις 18.00, μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία (Hiroshimastr. 11-15).

— Στο Αμβούργο, στις 18.00 στο Δημαρχείο του Αμβούργου, (Rathausmarkt).

— Στο Μόναχο, στις 16:00, στην Köningsplatz.

— Στη Φρανκφούρτη,  στις 18:00 μπροστά από το Ελληνικό Προξενείο (Zeppelinallee 43).

— Στη Στουτγάρδη, στις 18:30, στην Schlossplatz.

Το Σάββατο 1 Μάρτη:

— Στο Ντίσελντορφ, στις 11:00, στην Johannes-Rau-Platz.

— Στο Ανόβερο, στις 11:00 στην Goseriedeplatz.

— Στη Δρέσδη, στις 11:00 στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Προσπάθεια να φτάσει το μήνυμα παντού

Τα συνθήματα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και «το έγκλημα στα Τέμπη δε θα συγκαλυφθεί» φτάνουν σε κάθε μεγάλη πόλη της Γερμανίας, όπου Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες διαδίδουν τα καλέσματα των μαζικών φορέων για τις κινητοποιήσεις, οργανώνοντας συσκέψεις προετοιμασίας τους, με τη συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας. Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή 22 Φλεβάρη στις 19:00 στους χώρους του SAALBAU Gallus (Frankenallee 111, 60326 Frankfurt am Main, κοντά στην στάση Galluswarte). 

Στο κάλεσμα της για την κινητοποίηση που διοργανώνει στις 28 Φλεβάρη στο Ελληνικό Προξενείο η Ελληνική Κοινότητα Φρανκφούρτης και Περιχώρων, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζουμε τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τα εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα που καλούν σε πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 28 του Φλεβάρη με κεντρικό σύνθημα ”Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Ενώνουμε την φωνή μας με τις Ελληνικές Κοινότητες του Μονάχου, της Στουτγάρδης, του Ανόβερο και της Δρέσδης και άλλους φορείς του μαζικού κινήματος που καλούν και αυτές σε κινητοποιήσεις στην Γερμανία. Οι αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών, παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις, συνεχίζονται και ρίχνουν στο κενό την απόπειρα συγκάλυψης που επιχειρείται από το κράτος, την κυβέρνηση, την ΕΕ και την Hellenic Train».

Η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου και Περιχώρων τονίζει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της: «Είναι έγκλημα! Υπεύθυνη είναι η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πολιτική της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, που ακολουθείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με γνώμονα το κυνήγι του κέρδους – ώστε η προστασία της ανθρώπινης ζωής να θεωρείται «μη επιλέξιμο κόστος»!. Δεν πρόκειται ούτε να ξεχάσουμε, ούτε να επιτρέψουμε την συγκάλυψη. Η υπόσχεση πως «όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» επισφραγίζεται στην πάλη με όλους τους τρόπους ενάντια στην συγκάλυψη του εγκλήματος, ενάντια στην πολιτική που προτάσσει τα κέρδη των ομίλων αντί για τις ζωές μας!»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου Βρανδεμβούργου στο κάλεσμά του για την συγκέντρωση που διοργανώνει υπογραμμίζει πως «στοχεύουν στην απόκρυψη των αιτιών, που δεν είναι άλλες από την πολιτική απαξίωσης των δημόσιων υποδομών και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την πολιτική απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων που προωθεί η ΕΕ για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Πολιτικές τις οποίες εφάρμοσαν και εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Μπροστά στο κυνήγι του κέρδους και της μείωσης του κόστους, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν μπαίνουν στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής ως όφειλαν, αλλά πρωτίστως στην υπηρεσία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων». 

Η Ελληνική Κοινότητας Στουτγάρδης σημειώνει ότι ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει «ενάντια στις αιτίες που οδήγησαν στο έγκλημα και είναι εδώ μιας και επιβεβαιώνεται και στον σιδηρόδρομο ότι “ζούμε από τύχη” με τα ατυχήματα σ’ αυτόν να είναι σχεδόν καθημερινά. Ακόμη και εδώ στη Γερμανία η πραγματικότητα δεν είναι διαφορετική. Τα τελευταία μόνο χρόνια τα ατυχήματα με συγκρούσεις U-Bahn για παράδειγμα στη Στουτγάρδη , με ICE κοντά στη Κολωνία που ήταν σε γραμμή όπου γίνονταν εργασίες συντήρησής της, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι εργάτες της γραμμής, αλλά και στη γειτονική μας Βαυαρία, όπου η σύγκρουση των S-bahn στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων και η λογική του κόστους-οφέλους, (καθώς σε όλη την ΕΕ μόνο το 13% των σιδηροδρόμων έχει αυτόματα συστήματα ασφαλείας) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα Τέμπη».

Το μήνυμα, με διάφορους τρόπους φτάνει και σε πολλούς ντόπιους εργαζόμενους και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι ενημερώνονται για το έγκλημα των Τεμπών και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, αφού νιώθουν ότι και η δική τους ασφάλεια απειλείται καθημερινά στο γερμανικό σιδηρόδρομο και ότι τελικά «σε όλη την ΕΕ υπάρχουν Τέμπη». Άλλωστε, θανατηφόρα και επικίνδυνα περιστατικά που αφορούν τις μεταφορές σημειώνονται –και στη Γερμανία- με την υλοποίηση της εγκληματικής πολιτικής που βάζει στο βωμό του κέρδους ως κόστος τη ζωή των λαών. Μόλις πριν λίγες μέρες έχασε τη ζωή του 1 άνθρωπος και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, έπειτα από σύγκρουση τρένου με φορτηγό στο Αμβούργο

Τα δύο πιο θανατηφόρα περιστατικά ήταν το 2011 όταν δύο τρένα, ένα εμπορικό και ένα επιβατικό, συγκρούστηκαν σε μονή γραμμή στο Χόλντορφ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας βαριά άλλους 23. Οι ευθύνες είχαν φορτωθεί τότε σε έναν από τους μηχανοδηγούς, παρότι η «Deutsche Bahn AG» (DB) είχε καθυστερήσει την εφαρμογή συστήματος αυτόματης πέδησης. Και το 1998, στο Εσέντε, όταν σκοτώθηκαν 101 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 194 όταν μία αμαξοστοιχία InterCity Express εκτροχιάστηκε και συνετρίβη σε γέφυρα. Η αιτία ήταν μια ρωγμή σε έναν τροχό ενώ εκείνη την εποχή οι τεχνικοί στις εγκαταστάσεις συντήρησης της DB στο Μόναχο χρησιμοποιούσαν μόνο τυπικούς φακούς για οπτική επιθεώρηση των τροχών, αντί για εξοπλισμό ανίχνευσης κόπωσης μετάλλων.

Σχετικά θέματα

Απόψεις