Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γεμίζουν τα ταμεία από τη φοροληστεία, “αδειάζουν” οι τσέπες του λαού…

Tην «υπεραπόδοση» της φοροληστείας σε βάρος του λαού αποτυπώνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν. Καταγράφουν πλεόνασμα ύψους..

Tην «υπεραπόδοση» της φοροληστείας σε βάρος του λαού αποτυπώνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν.

Καταγράφουν πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ την περίοδο Γενάρη – Μάρτη 2023,  αποτυπώνοντας στο μεγαλύτερο μέρος του την εκτίναξη των άδικων έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, που πήρε την ανηφόρα μαζί και με τις τιμές των εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα:

— Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 13,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου.

— Το ύψος των καθαρών εσόδων έφτασε τα 16,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 15,6% έναντι του στόχου.

— Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 16,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 545 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (17,1 δισ. ευρώ)

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι η «σταθερότητα» για την οποία κόπτονται η κυβέρνηση ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχει στην άλλη όψη της τη μόνιμη αντιλαϊκή επίθεση και τα ματωμένα πλεονάσματα που επανέρχονται από φέτος και «με τη βούλα», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης πανηγύριζε χτες για το ότι «η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από τα πραγματικά στοιχεία των εσόδων, που όπως πάντα περιγράφουν αδιάψευστα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».

«Αναβάθμιση» της αντιλαϊκής επίθεσης 

Αυτά και άλλα αντιλαϊκά «επιτεύγματα», όπως η επιτάχυνση των πλειστηριασμών των λαϊκών σπιτιών, η υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, με βάση και την εκτίναξη των επιτοκίων, που σημαίνει τέσσερις παραπάνω δόσεις στεγαστικών τον χρόνο, η παραπέρα προώθηση αντεργατικών μέτρων και οι «μεταρρυθμίσεις» για ένα πιο εχθρικό απέναντι στον λαό αστικό κράτος μπαίνουν και στο ζύγι του οίκου S&P, που προχωρά αύριο στην ανακοίνωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με διαρροές και εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στην «αναβάθμιση» σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη που όταν επικυρωθεί και από τους άλλους τρεις οίκους, πιθανόν και μέσα στη χρονιά, θα σηματοδοτήσει πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων και του αστικού κράτους σε σχετικά φτηνότερο δανεισμό, με «αντάλλαγμα» φυσικά την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας.

Με «δέλεαρ» άλλωστε στους ομίλους και «επενδυτές» τις αντιλαϊκές επιδόσεις και το υψηλό επιτόκιο, και με «εξασφαλισμένη» τη συνέχεια από την όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο που εξέδωσε χτες ο ΟΔΔΗΧ, για να αντλήσει άλλα 300 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 1,69 δισ. ευρώ.

Με βάση τον προγραμματισμό θα ακολουθήσουν άλλες δύο επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων, στις 17 Μάη και στις 21 Ιούνη, ώστε να καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ο στόχος για εκδόσεις 7-8 δισ. ευρώ φέτος. Θυμίζουμε ότι ο ΟΔΔΗΧ είχε προβεί στην έκδοση 5ετούς ομολόγου στις 29 Μάρτη, ενώ νωρίτερα, τον Γενάρη, είχε προηγηθεί το 10ετές.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, μια σειρά από στοιχεία και έρευνες δείχνουν το πώς ο λαός πληρώνει το μάρμαρο των «εθνικών» στόχων του κεφαλαίου, με:

— Τα χρέη που φουσκώνουν.

Ενδεικτικές είναι οι δύο νέες εγκύκλιοι που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, για την «αναβίωση» των παλαιών ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο – αφού ήδη δεκάδες χιλιάδες δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις προηγούμενες ρυθμίσεις – και για τη νέα ρύθμιση με 36 ή 72 δόσεις για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το προηγούμενο διάστημα.

Η ρύθμιση, που έχει στόχο να συγκρατήσει την «εισπραξιμότητα» για τα χρέη που φουσκώνουν, αλλά και να σφίξει τη θηλιά σε χιλιάδες οφειλέτες, τελειώνει στις 31 Ιούλη, ενώ και οι όροι της (π.χ. απευθείας εξόφληση της παλιότερης και της τρέχουσας δόσης με την αίτηση), σε συνδυασμό με την υπόλοιπη αντιλαϊκή επίθεση, που θα συνεχίζεται «ακάθεκτη», στην καλύτερη περίπτωση απλά πετάνε το «τενεκεδάκι» των χρεών λίγο παρακάτω. Χιλιάδες άλλωστε με ληξιπρόθεσμες οφειλές για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης μένουν από την αρχή εκτός ρύθμισης.

— Το κόστος της στέγης που εκτοξεύεται.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες και σύμφωνα με αυτά οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό, αγγίζοντας το 12,2% σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το 11,1% όλο τον χρόνο, έναντι ετήσιας αύξησης 7,6% το 2021 και 4,5% το 2020.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων για το δ’ τρίμηνο 2022, παρατηρείται μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων επί τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, έπειτα από δύο έτη συνεχούς καταγραφής αύξησης της ζήτησης, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Στοιχείο που φωτίζει και από μια άλλη σκοπιά την «πρεμούρα» των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και λοιπών για τους τρόπους που μια νέα φουρνιά δανειοληπτών θα βρεθούν στα «νύχια» των τραπεζών με εγγυήσεις του κράτους.

— Η ενεργειακή φτώχεια που θα γενικευτεί παραπέρα.

Ηδη άλλο ένα ηλεκτροσόκ περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά από 1η Μάη, με τα αυξημένα «τέλη δικτύου διανομής» που αποφάσισε η ΡΑΕ, απόφαση που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 76 ευρώ επιβάρυνση τον χρόνο για κάθε νοικοκυριό. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις που νομοθετήθηκαν στα μουλωχτά τον περασμένο Νοέμβρη για το χαράτσι στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το οποίο μπορεί πλέον να ανεβαίνει κατά τη βούληση του εκάστοτε υπουργού. Ηδη είναι αυξημένο κατά 43 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, με τις συνολικές αυξήσεις μόνο από τα «καπέλα» που μπαίνουν στην κατανάλωση ρεύματος, και ακούνε στο όνομα «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», να ξεπερνούν το 12%.

Παράλληλα, η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία διασφαλίζει ότι οι όποιες αυξήσεις στις τιμές θα περνούν πάραυτα στους λογαριασμούς, ετοιμάζεται για ολική επαναφορά, μετά από ένα διάστημα που είχε ανασταλεί τυπικά αλλά στην πραγματικότητα είχε ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος. Το «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται με την απόσυρση των όποιων επιδοτήσεων έδινε η κυβέρνηση στους λογαριασμούς, παίρνοντας από την άλλη τσέπη του λαού για να διασφαλίζει την «εισπραξιμότητα» των ενεργειακών ομίλων.

— Την παραπέρα εκτόξευση των τιμών.

Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνέχισε τον Μάρτη να «τρέχει» με 5,4%, ενώ σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα είναι δεδομένα πολύ παραπάνω.

Ενδεικτική τέλος είναι και έρευνα της «McKinsey», την οποία δημοσίευσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και σύμφωνα με αυτή οι Ευρωπαίοι για τα ίδια καθημερινά προϊόντα, όπως τα τρόφιμα, πληρώνουν 14 δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Απόψεις