Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

G20: “Αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις του πολέμου” που χρηματοδοτούν και συνεχίζουν!

Στη συνάντηση των G 20, δηλαδή τη συνάντηση των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, που χθες ξεκίνησε στο Μπαλί, το θέμα του..

Στη συνάντηση των G 20, δηλαδή τη συνάντηση των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, που χθες ξεκίνησε στο Μπαλί, το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται αναπόφευκτα στο πυρήνα κάθε συζήτησης όχι μόνο “επειδή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία” όπως οι ίδιοι λένε, αλλά κυρίως γιατί οι ανταγωνισμοί και οι λυκοφιλίες των 20 ισχυρών είναι οι διαδρομές μέσα από τις οποίες μοιράζουν τον κόσμο και ορίζουν τις τύχες  των λαών.  

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο των εργασιών της G20, ζήτησε από τον  κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει στον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να πειστεί να σταματήσει την «κλιμάκωση» στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανακοίνωσε το Ελιζέ.  Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση έχει στείλει στην Ουκρανία πυροβόλα CAESAR, αντιαρματικούς πυραύλους «Milan», αντιαεροπορικούς πυραύλους «Mistral» και συνεχίζει να συνδράμει οικονομικά και υλικά. 

 Ο Β. Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20 μέσω βιντεοσύνδεσης,  έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας ενώ παράλληλα πιέζει  για ακόμα περισσότερα οπλικά συστήματα, επικαλούμενη την «επιτυχία στις αντεπιθέσεις» της ουκρανικής πλευράς κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και η Ρωσία, αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία» στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου της G20, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των πρακτορείων Reuters και AFP και στο οποίο διευκρινίζεται ότι «τα περισσότερα μέλη (…) καταδικάζουν έντονα» τον πόλεμο.

Γενικά, όλοι καταδικάζουν ένα πόλεμο που οι ίδιοι συνεχίζουν και χρηματοδοτούν, αφού  η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει ήδη φτάσει τα 42,3 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 28,3 δισ. δολάρια χορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργίεβα προειδοποίησε τους ηγέτες της G20 να μην επιτρέψουν στον προστατευτισμό «να εδραιωθεί» και πρόσθεσε ότι η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ θα βλάψει σημαντικά την ανάπτυξη. Και συνέχισε καλώντας τις χώρες της G20 “να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους στις πιο φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό”. Δηλαδή, ο λύκος κάλεσε του υπόλοιπους λύκους να φυλάνε πρόβατα! 

Επίσης, ο Β. Ζελένσκι  τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή. Ωστόσο, πρόσφατα ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι  οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου”.

 

Απόψεις