Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κιέβο: Ζητά ακόμα περισσότερα δυτικά όπλα 

Με φόντο τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για νέα στρατιωτικά πακέτα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και την ανατολική πτέρυγα..

Με φόντο τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για νέα στρατιωτικά πακέτα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όπως και τη σύνοδο της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία» στο Ράμσταϊν, με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της αποστολής εξοπλισμών στο Κίεβο, η ουκρανική κυβέρνηση πιέζει για ακόμα περισσότερα οπλικά συστήματα, επικαλούμενη την «επιτυχία στις αντεπιθέσεις» της ουκρανικής πλευράς κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος, οι δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμ. Κουλέμπα, σε συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ που επισκέφτηκε το Σάββατο το Κίεβο, αποτυπώνουν τις εντεινόμενες «πιέσεις» προς το Βερολίνο να επιταχύνει και να αυξήσει τις αποστολές βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Η επιτυχία της αντεπίθεσης κατά των Ρώσων δείχνει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις της Μόσχας, αλλά το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα όπλα από τους εταίρους του, ισχυρίστηκε ο Κουλέμπα. Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, επεσήμανε ότι ορισμένοι «εταίροι» είχαν αρχικά διστάσει να στείλουν όπλα στην πατρίδα του, αλλά αυτό έχει αλλάξει πλέον. «Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να νικήσουμε τον ρωσικό στρατό. Το κάνουμε με τα όπλα που μας δόθηκαν», είπε.

Επαναλαμβάνοντας δε τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι η αποστολή περισσότερων όπλων που θα σημάνει την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης… θα οδηγήσει σε ταχύτερο τερματισμό της, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «όσο περισσότερα όπλα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε και θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

«Καθημερινά, την ώρα που κάποιος στο Βερολίνο σκέφτεται, δέχεται συμβουλές, ή διαβουλεύεται σχετικά με το αν θα δώσει άρματα μάχης ή όχι… κάποιος πεθαίνει στην Ουκρανία επειδή το τανκ δεν έφθασε», ανέφερε ο Κουλέμπα, παρεμβαίνοντας στις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις στο Βερολίνο σε σχέση με την παραπέρα αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο (όπως πχ. άρματα μάχης Leopard, τεθωρακισμένα οχήματα Marder κ.ά.).

Η δε Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αν. Μπέρμποκ (από το κόμμα των Πρασίνων που τάσσονται υπέρ της ακόμα μεγαλύτερης αποστολής εξοπλισμών από το Βερολίνο), υποσχέθηκε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και δεν απέκλεισε την παράδοση αρμάτων μάχης. «Κατανοώ ότι ο χρόνος είναι σημαντικός», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι».

«Μήνυμα» Ζελένσκι σε «ηγέτες που μας σπρώχνουν στην αγκαλιά της Ρωσίας»

Στο μεταξύ, τα περί συνέχισης του πολέμου «μέχρι τη νίκη» επανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ορισμένες κυβερνήσεις της Δύσης ζητούν από το Κίεβο να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

«Μην περιμένετε να πούμε “φτάνει”. Δεν θα υπάρξει “φτάνει” μέχρι να νικήσουμε», ανέφερε ο Ζελένσκι, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να σταματήσουν. Αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα σε (…) ορισμένους ηγέτες που μας σπρώχνουν στην αγκαλιά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Κατά τα άλλα, καταγγέλλοντας τον «ενεργειακό πόλεμο» από πλευράς της Μόσχας, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «οφείλουμε να προετοιμάσουμε τις κοινωνίες μας (…) ο χειμώνας θα είναι σκληρός για όλους, από την Λετονία και την Πολωνία μέχρι την Μ. Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζοντας ότι «η υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της πρέπει να διατηρηθεί… Εχουμε ανάγκη από συγκεκριμένα πράγματα: Οπλα, πυραύλους, οικονομική και πολιτική υποστήριξη».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιχάλ επικρίνει το ΔΝΤ για καθυστέρηση στην χορήγηση δανείου. Αφού υπενθύμισε την άφθονη υποστήριξη που παρείχε στο παρελθόν το ΔΝΤ στο Κίεβο, μεταξύ άλλων την περίοδο 2014-2015, μετά την πραξικοπηματική αλλαγή κυβέρνησης με ενίσχυση από ΗΠΑ – ΕΕ, ο Σμιχάλ ανέφερε ότι το ΔΝΤ αργεί πολύ να καταλήξει τώρα σε μια νέα συμφωνία για χρηματοδότηση του Κιέβου.

Το Κίεβο υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα δανείου από το ΔΝΤ, αλλά καταγράφεται καθυστέρηση στην ανταπόκριση. «Αφού είδαμε την ηγεσία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουμε μια αρκετά παθητική στάση από το ΔΝΤ», δήλωσε ο Σμιχάλ, «αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε, έχουμε υποβάλει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στο ΔΝΤ και παροτρύνουμε τους εταίρους μας να επιταχύνουν τη δράση τους”.

Νωρίτερα, ο διοικητής της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας Κ. Σεβτσένκο δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το Κίεβο ζητά έως και 20 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ χορήγησε 1,4 δισ. δολάρια στην Ουκρανία σε ταχεία χρηματοδότηση τον μάρτη, λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή.

Αντιπαράθεση για τις εξελίξεις στο πεδίο

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού στρατηγός Β. Ζαλούζνι, ισχυρίστηκε σήμερα ότι «από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα επανήλθαν υπό ουκρανικό έλεγχο», στο πλαίσιο της αντεπίθεσης στη βορειοανατολική Ουκρανία. «Γύρω από το Χάρκοβο, προωθούμαστε όχι μόνο προς νότον και προς ανατολάς αλλά και προς τον βορρά. Απέχουμε 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα» με τη Ρωσία, διαβεβαίωσε.

Το δε γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι «η απελευθέρωση εδαφών στις περιφέρειες του Κουπιάνσκ και Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου είναι σε εξέλιξη».

Από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν σε στρατηγικές πόλεις της περιφέρειας του Χαρκόβου αναδιατάσσονται στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ, προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειες εκεί. «Προκειμένου να επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε να ανασυνταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην Μπαλακλέϊα και το Ιζιούμ, για να ενισχύσουν τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ», είπε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ι. Κονασένκοφ.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι οι απώλειες των Ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές του Χαρκόβου και το Μικολάιβ (νότια) από τις 6 ως τις 10 Σεπτέμβρη ανήλθαν σε περισσότερους από 4.000 νεκρούς και περισσότερους από 8.000 τραυματίες, Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο Χάρκοβο, πρόσθεσε ότι ρωσικά αεροσκάφη, πυροβολικό και πυραυλικές δυνάμεις χτυπούν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκαλώντας τους 450 απώλειες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS

Σχετικά θέματα

Απόψεις