Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φοιτητικές εκλογές: Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα με «Πανσπουδαστική» ξανά πρώτη δύναμη!

«Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα!». Με αυτό το σύνθημα να αντηχεί σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας τα γαρύφαλλα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας είναι έτοιμα να ανθίσουν ξανά» της Έλενας Μποτζιολή*/από news247.gr

 Της Έλενας Μποτζιολή*/από news247.gr

«Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα!». Με αυτό το σύνθημα να αντηχεί σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας τα γαρύφαλλα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας είναι έτοιμα να ανθίσουν ξανά.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει πια πριν ανοίξουν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών και χιλιάδες νέοι καλούνται να πάρουν θέση στις πιο κρίσιμες φοιτητικές εκλογές της δεκαετίας. Κι αυτός ο χαρακτηρισμός δεν δίνεται τυχαία, αλλά επιβεβαιώνεται πολύμορφα. Κατ’ αρχάς από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει στεγνώσει το αίμα δεκάδων φοιτητών, νέων ανθρώπων, που θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους στο έγκλημα στα Τέμπη, ένα έγκλημα που προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση της νεολαίας και σημαδεύτηκε από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων που κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας.

Είναι νωπές ακόμα οι εικόνες από τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις, που χαρακτηρίστηκαν από την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς να μην επιτρέψει να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του εγκλήματος, από την ξεκάθαρη τοποθέτησή της στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή ζωές μας” και την υπεράσπιση της ζωής της κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα πάντα για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων. Από τον φόρο τιμής σε όλα τα θύματα, που εκδηλώθηκε αγωνιστικά, μαχητικά, στον δρόμο, κόντρα σε συστάσεις και νουθεσίες για το αντίθετο…

Φάνηκε ότι όταν η νέα γενιά απορρίπτει την κυρίαρχη γραμμή των κυβερνήσεων, των κομμάτων του συστήματος, όταν διαλύει τις νόρμες που θέλουν να της επιβάλλουν, όταν στρέφει τον αγώνα της απέναντι στα κέρδη τους, δηλαδή σε αυτό που η πολιτική τους υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια, τότε τους τρομάζει και τους κάνει να εκδηλώνουν τον φόβο τους, να ομολογούν την ανησυχία τους ότι μπορεί να συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση.

Έλενα Μποτζιολή:

Ειδικά, μάλιστα, αν αυτή η αμφισβήτηση στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας εκφραστεί και μέσα από τις φοιτητικές κάλπες, λίγες μόνο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Σε μία περίοδο, δηλαδή, που θέλουν τη νέα γενιά απόλυτα υποταγμένη στον μονόδρομο που ορίζει η πολιτική που ακολουθούν. Άλλωστε, οι συνένοχοι του εγκλήματος θα έτριβαν τα χέρια τους αν μπορούσαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών. Γι’ αυτό πρέπει να μείνουν -και θα μείνουν- με την όρεξη. Οι φοιτητές θα τους διαλύσουν τα σχέδια για ακόμη μία φορά και θα αναδείξουν ξανά την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά.

Άλλωστε, η ιστορική πρωτιά της Πανσπουδαστικής στις περσινές φοιτητικές εκλογές “χάλασε” αρκετούς. Όχι μόνο γιατί ήρθε μετά από 35 χρόνια αρνητικού συσχετισμού, αλλά γιατί συνοδεύτηκε με το ζωντάνεμα των συλλόγων, τη συλλογική δράση, τον αγωνιστικό συντονισμό και την απόσπαση κατακτήσεων. Αυτές οι κατακτήσεις, που ήταν πολλές και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερες, αν το φοιτητικό κίνημα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Γιατί η απόρριψη αντιεκπαιδευτικών νόμων, η ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το μπλοκάρισμα της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των “καθηγητικών” σχολών ήταν νίκες που μπήκαν κάτω από τη σφραγίδα της νίκης της Πανσπουδαστικής. Όμως είναι σχεδιασμοί που δεν φεύγουν από το πλάνο των κυβερνήσεων. Ανατρέπονται μόνο από τους αγώνες των φοιτητών και τη διαρκή, μαχητική προσπάθεια να επιβάλλουμε εμείς όλα όσα έχουμε ανάγκη.

Γι’ αυτό είναι σε πανικό! Έχουν βαλθεί με όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Με πρακτικές ξένες προς το φοιτητικό κίνημα και σε κάθε τίμιο φοιτητή, με όργιο νοθείας και εκβιασμών η ΔΑΠ επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την επανεκλογή της Πανσπουδαστικής σε πρώτη δύναμη. Οι καταγγελίες της Πανσπουδαστικής με “διευθύνσεις και ονόματα” είναι αποκαλυπτικές και φανερώνουν το άγχος τους να αποτρέψουν το αναπόφευκτο, να αλλοιώσουν τη θέληση των φοιτητών και να βάλουν πλάτη στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια των κυβερνήσεων που μπήκαν στον πάγο από τους φοιτητές.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμη και μετράει η κάθε ψήφος στην Πανσπουδαστική, γιατί θα αποτελέσει “ταφόπλακα” στη χυδαία προσπάθεια διάφορων μηχανισμών να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα, θα αφήσει με την όρεξη τα κυβερνητικά σχέδια για νίκη της ΔΑΠ, θα αποτελέσει εγγύηση ώστε το φοιτητικό κίνημα να συνεχίσει στον δρόμο που αποσπά κατακτήσεις και ψηλώνει το ανάστημά του όλο και περισσότερο, θα δυναμώσουν οι σύλλογοι και η γραμμή της σύγκρουσης, θα κερδίσουν οι φοιτητές.

Ας το ακούσουν καλά: Δεν γυρίζουμε πίσω! Τολμάμε το άλμα με Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ξανά πρώτη δύναμη!

*Η Έλενα Μποτζιολή είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
και υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις