Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στα ύψη τα «φέσια» του δημοσίου

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυξήθηκαν στο α’ 4μηνο του 2014 κατά 634 εκατ. ευρώ και οφείλονται κυρίως στους οργανισμούς κοινωνικής..

 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυξήθηκαν στο α’ 4μηνο του 2014 κατά 634 εκατ. ευρώ και οφείλονται κυρίως στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης

Καλπάζουν στα ύψη τα «φέσια» του δημοσίου, που- μαζί με την αυξανόμενη υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριών και επιχειρήσεων)- επιβεβαιώνουν τον καταστροφικό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται την τελευταία 5ετία, με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα» της οικονομίας. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους στο πρώτο τετράμηνο του 2014 άγγιξαν τα 5 δις. Ευρώ. Για την ακρίβεια, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, αυξήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του 2014 κατά 634 εκατ. ευρώ καθώς στο τέλος Απρίλη διαμορφώθηκαν στα 4.765 εκατ. ευρώ από 4.131 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31 Δεκέμβρη του 2013.  Η αύξηση που εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είναι όσο περίπου και το «πλεόνασμα» του δημοσίου που εμφάνισε η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου για το ολόκληρο 2013, που το μοιράσουν προεκλογικά στους οικονομικά ασθενέστερους, δίνοντάς τους μερικά ψίχουλα με απώτερο σκοπό να τους ξεγελάσουν κα να αποσπάσουν την ψήφο τους! Αξίζει να σημειωθεί, ότι- όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Δελτίο  Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης – Απρίλιος 2014),  ως «ληξιπρόθεσμες» θεωρούνται «οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς». Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων, δείχνει πως, η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οφείλεται- κυρίως- στον άγριο σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και ειδικότερα του ΕΟΠΠΥ. Αυτό σημαίνει πως τα «πλεονάσματα» που υποτίθεται ότι πέτυχε η κυβέρνηση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στους φορείς της δημόσιας υγείας (ΕΟΠΠΥ και κρατικά νοσοκομεία) που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τα στοιχεία βεβαιώνουν, με το δικό τους τρόπο, ότι δημιουργείται μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παρουσίασαν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης ανήλθαν τον Απρίλη του 2014 στα 3.035 εκατ. ευρώ από 2.549 εκατ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2013 καταγράφοντας μια αύξηση κατά 486 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τον Απρίλη του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους φορείς δημόσιας υγείας ανήλθαν στο ποσό των:
  • 2.015 εκατ. Ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, από 1.557 εκατ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2013 (αύξηση 458 εκατ. ευρώ).
  • 831 εκατ. ευρώ για τα κρατικά νοσοκομεία, από 687 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο που ήταν το Δεκέμβρη του 2013 (αύξηση 144 εκατ. ευρώ).
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως, τα  «πρωτογεννή πλεονάσματα» και το δήθεν «νοικοκυρεύουν» της ελληνικής οικονομίας για την οποία περηφανεύεται η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «δημιουργική λογιστική», αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελεί και η ανεπίσημη στάση πληρωμών που έχει το ελληνικό δημόσιο. Έτσι, αναβάλλοντας τις πληρωμές του δημοσίου προς τρίτους για το απώτερο μέλλον, όπως βεβαιώνουν και οι αυξανέμενες ληξηπρόθεσμες οφειλές στον ΕΟΠΠΥ και τα κρατικά νοσοκομεία, κατάφεραν να εμφανίσουν ότι το «ενοποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα» στα δημόσια οικονομικά (Γενική κυβέρνηση) ανήλθε στο πρώτο τετράμηνου του 2014 στα 1,685 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 755 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Απόψεις