Διεθνή

Οργή στο Φέργκιουσον – Δεν θα δικαστεί ο αστυνομικός που σκότωσε τον μαύρο έφηβο Μάικλ Μπράουν

Ταραχές ξέσπασαν στους δρόμους της μικρής πόλης  Φέργκιουσον και σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου στο προάστιο του Σεντ Λούις του Μισούρι.

«Καμιά ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν μαζικά στους δρόμους του Φέργκιουσον, τρεις μήνες μετά τις σφοδρές συγγρούσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν, που δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός.

Οι μαζικές διαδηλώσεις σύντομα μετατράπηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί.


 

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν οι προκλητικές δηλώσεις του δικηγόρου του αστυνομικού, που ανέφερε ότι ο πελάτης του «ενήργησε σύμφωνα με την εκπαίδευσή του και τον νόμο», όταν δολοφόνησε τον Μπράουν.


Ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον που σκότωσε τον μάυρο έφηβο Μάικλ Μπράουν

Μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση, η οικογένεια του Μπράουν εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Προφανώς δυσαρεστηθήκαμε από την απόφαση ο δολοφόνος του παιδιού μας να μην αντιμετωπίσει της συνέπειες της πράξης του. Παρότι αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί μοιράζονται τον πόνο μας, ζητάμε να εκδηλωθεί με τρόπο που θα συμβάλλει σε μια θετική αλλαγή. Χρειάζεται να ενεργήσουμε από κοινού για να διορθώσουμε το σύστημα που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο».
 
Ψυχραιμία συνέστησε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, λέγοντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να βελτιωθεί η σχέση των αφροαμερικανών με την αστυνομία.
 
«Πρέπει να δεχθούμε την απόφαση των ενόρκων. Υπάρχουν αμερικανοί που συμφωνούν και άλλοι που διαφωνούν βαθιά με αυτή. Πρόκειται για μια κατανοητή αντίδραση», δήλωσε ο Ομπάμα.

Κλειστός ο εναέριος χώρος πάνω από το Φέργκιουσον
 
Στο μεταξύ, σε απαγόρευση των πτήσεων πάνω από το Φέργκιουσον του Μιζούρι προχώρησε η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας από το απόγευμα της Δευτέρας. 

Η αστυνομική διεύθυνση του Σαιντ Λούις ανέφερε σε tweet ότι ακούστηκε ένας πολύ ισχυρός πυροβολισμός από αυτόματο όπλο κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο νεαρός Μάικλ Μπράουν 

Αντίθετη με τα διαθέσιμα στοιχεία η απόφαση των ενόρκων 

Η απόφαση των ενόρκων να μην παραπεμφθεί ο Γουίλσον σε δίκη έρχεται σε αντίθεση, όπως όλα δείχνουν, με τα στοιχεία που προέκυψαν στη διάρκεια της διαδικασίας. 

Μάρτυρες φέρεται να δήλωσαν ότι ο Μπράουν προσπαθούσε να παραδοθεί στον Γουίλσον όταν πυροβολήθηκε, σε αντίθεση με άλλους, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Γουίλσον, που ισχυρίστηκαν ότι ο Μπράουν είχε εμπλακεί σε φυσική αντιπαράθεση με τον αξιωματικό πριν δολοφονηθεί.
 
Μία ανεξάρτητη έκθεση αυτοψίας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της οικογένειας αποκάλυψε ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε τουλάχιστον οκτώ φορές, με τις έξι να είναι από πίσω. Ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Μπράουν, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπήρξε κάποιου είδους συμπλοκή.
 
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκδοχή της αστυνομίας δεν ευσταθεί», δήλωσε ο δικηγόρος. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπήρχε σε εξέλιξη ένοπλη συμπλοκή».
 
Εν τω μεταξύ, μία αυτοψία του ιατροδικαστή του Σαιντ Λούις αποκάλυψε υπολείμματα αίματος στο χέρι του Μπράουν, γεγονός που υποστηρίζει την άποψη ότι ο Γουίλσον τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση.
 
Η δολοφονία του Μπράουν είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Φέργκιουσον άλλα και σε όλη τη χώρα.
 
Οι διαδηλώσεις διήρκεσαν εβδομάδες, παρά τη σκληρή κρατική καταστολή, που έφτασε μέχρι το σημείο να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος. 

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend