Διεθνή

«Φαρ Ουέστ» η Ιταλία -Ψηφίστηκε ο νόμος της «νόμιμης άμυνας»

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο βάσει του οποίου καθίσταται δυσκολότερο για τους δικαστές να επιβάλουν αυστηρές ποινές σε βάρος πολιτών που έχουν πυροβολήσει επίδοξους ληστές, που εισέβαλαν στους χώρους τους.

Ο επονομαζόμενος νόμος για τη …«νόμιμη άμυνα» προωθήθηκε και επιβλήθηκε από τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς – φασιστικής Λέγκας.

Παρότι τα βίαια εγκλήματα στην Ιταλία έχουν καταγράψει πτώση τα τελευταία χρόνια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των ανθρωποκτονιών έχει μειωθεί σε ποσοστό 16,3% σε ετήσια βάση (έως τον Αύγουστο του 2018) και των ένοπλων ληστειών σε ποσοστό 12,3%, ο υπουργός Εσωτερικών κι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι πέτυχε το στόχο του. 

«Είναι μια υπέροχη ημέρα για τους Ιταλούς» είπε σε δημοσιογράφος, αφότου το νομοσχέδιο πήρε το πράσινο φως της Γερουσίας, μετά την έγκρισή του από τη Βουλή.

«Εντέλει, εγγυόμαστε ξεκάθαρα την ιερή αρχή της νόμιμης άμυνας για τους ανθρώπους που τους έχουν επιτεθεί στα σπίτια τους, τα καταστήματά τους ή τα μπαρ τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία αναμένεται να δυσκολέψει τους δικαστές να επιβάλουν αυστηρές ποινές σε βάρος εκείνων που τους πυροβολούν. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν πλέον να κατηγορούνται για υπέρμετρη βία, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι πυροβόλησαν τους διαρρήκτες ενώ τελούσαν «υπό κατάσταση βαθιάς σύγχυσης λόγω του κινδύνου» με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, αυστηρότερες ποινές κάθειρξης για τη διάρρηξη και την ένοπλη ληστεία.

Κεντροαριστερά κόμματα και μερίδα δικαστών διατυπώνουν φόβους ότι θα είναι δύσκολη η ερμηνεία του νόμου, θα αυξηθεί η χρήση των όπλων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να νομίζουν ότι μπορούν να ανοίγουν πυρ εναντίον εισβολέων χωρίς να τιμωρούνται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

(Επισκέψεις: 775 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend