Πολιτική

Μάθανε ότι @@@@@@@@ πλάκωσε και το… Eurogroup

Καθώς συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, έγινε γνωστή η εισήγηση του Εurogroup στη Σύνοδο, ένα κείμενο πέντε σελίδων, με το οποίο προστίθενται νέα εξοντωτικά μέτρα στην πρόταση- μνημόνιο της κυβέρνησης, ενώ απαιτείται η επίσπευση της νομοθέτησης των «προαπαιτούμενων» μέτρων.

Η εισήγηση του Eurogroup

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters στο σημείωμα του Εurogroup αναφέρεται ότι η Ελλάδα οφείλει να δεσμευθεί για την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να δοθεί «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι απλά δεσμευτικά αλλά θα πρέπει να περάσουν άμεσα – αύριο και μεθαύριο- από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτά θα είναι αρκετά ως ένδειξη δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αξίας άνω των 80 δις. Συγχρόνως υπάρχει και η πληροφορία ότι μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή θα ξαναγίνει Εurogroup που θα δώσει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγμάτευσης.

«Το Eurogroup έλαβε την αίτηση των ελληνικών αρχών για ένα τριετές πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την προσαρτώμενη σε αυτό λίστα δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και ολοκληρωμένης λίστας προαπαιτουμένων», αναφέρεται στο σημείωμα του Eurogroup. Επισημαίνεται παράλληλα ότι «το Eurogroup επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεχιζόμενης εμπλοκής (στο πρόγραμμα) του ΔΝΤ».

Zητείται ακόμα από την Ελλάδα, να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις το 2012, υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, πλήρη υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, απελευθέρωση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμη για αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πλήρη εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Εκτός από το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, από τους εταίρους ζητήθηκε ακόμη να περάσει νομοθεσία από την ελληνική Βουλή για τον ΦΠΑ αλλά και την περεταίρω ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής στατιστικής αρχής.

Τσίπρας: Έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, στον οποίο είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές. Η Ελλάδα, τόνισε, έχει αποδείξει ότι το θέλει.

Για να είναι βιώσιμη μια συμφωνία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, πρέπει να σέβεται τον ελληνικό λαό και τα όσα έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

(Επισκέψεις: 39 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend