Απαιτείται να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα και να ενισχυθούν οι δικλείδες ασφαλείας του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), καθώς και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, τόνισε ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, εκλεγμένος με την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Αθήνα 9,84.
Ο Φ. Καπαρώνης έκανε λόγο για δυσλειτουργία που καθιστά μη υπηρεσιακό το σύστημα Short Term Conflict Allert (STCA) στην προσέγγιση της Αθήνας (στο «Ελ. Βενιζέλος») που προβλέπει τις ενδεχόμενες εμπλοκές κυκλοφορίας και πιθανές συγκρούσεις αεροσκαφών, καθώς και για μια γενικότερη κατάσταση που αφορά τα συστήματα ασφαλείας που είναι απαρχαιωμένα.
Βλέπετε τι γίνεται στους σιδηρόδρομους, συνέχισε ο Φ. Καπερώνης, όπου όπως είπε, λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών και των δικαστικών διαμαχών καθυστερούν παραδόσεις κρίσιμων συστημάτων. Τα ίδια, επεσήμανε, γίνονται και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) όπου έχουμε απαρχαιωμένα συστήματα.
Βέβαια, σημείωσε ο Φ. Καπερώνης, αυτό συμφέρει τις αεροπορικές εταιρείες γιατί μειώνεται το κόστος, οπότε βγάζουν περισσότερα λεφτά. Δεν συμφέρει όμως τους εργαζόμενους, δεν συμφέρει τους επιβάτες, επεσήμανε.
Συνεχίζοντας ο Φ. Καπερώνης ανάφερε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε όλη την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Μόνο για τον έλεγχο, είπε ο Φ. Καπερώνης, οι κενές οργανικές θέσεις είναι περίπου 100 και φυσικά οι οργανικές θέσεις είναι πολύ αμφίβολο το αν ανταποκρίνονται στις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες. Και αυτή η έλλειψη προσωπικού, που και αυτή η χρόνο με το χρόνο είναι χειρότερη, οδηγεί στην κόπωση του προσωπικού, οδηγεί στην ανάθεση καθηκόντων δύο υπαλλήλων να τα εκτελεί ένας.