Πολιτισμός

Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ
την Τετάρτη 19 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων

Μία παράσταση-αναλόγιο σε Σκηνοθεσία – Μουσική του Λουκά Θάνου

Ο Δήμος Βύρωνα και οι εκδόσεις «Μετρονόμος» παρουσιάζουν μία παράσταση-αναλόγιο βασισμένη στη μέθοδο του Λουκά Θάνου,

την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ.
στο Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” – Βύρωνας

Αισχύλου Π Ε Ρ Σ Ε Σ
Σκηνοθεσία – Μουσική:
Λουκάς Θάνος
 

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

 

Συμμετέχουν

Α΄ κορυφαίος: Ψαραντώνης
Β΄ κορυφαίος: Σταύρος Σιόλας

Άτοσσα: Ειρήνη Λαμπράκη
Αγγελιαφόρος – Ξέρξης: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Α΄ κορυφαία χορού: Βάσω Μορφιαδάκη
Β΄ κορυφαία χορού: Χαρά Γεωργάτου
Δαρείος: Χρήστος Θάνος

 

Η παράσταση δίνεται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τουΛουκά Θάνου, «Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ», από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ.

Η μεταφραστική διαδικασία των «Περσών» από τον Λουκά Θάνο ξεκίνησε το 2006, όταν  αποφάσισε να το διδάξει και να το παρουσιάσει στο θέατρο ΑΜΟΡΕ που ήταν και η τελευταία παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο αυτό πριν κλείσει, προσπαθώντας να αναδείξει ως κυρίαρχο στοιχείο την ποιητική γλώσσα του μεγάλου τραγικού με κεντρικό άξονα τον ρυθμό και τη μουσικότητα του ποιητικού του λόγου.  

 Ο Λουκάς Θάνος, συνθέτης, σκηνοθέτης, χορογράφος, φεύγοντας από την Ελλάδα 17 χρόνων με το πρώτο του έργο, το «Σάλπισμα»  μελοποιώντας Κ. Καρυωτάκη, Κ. Βάρναλη, Α. Αλεξάνδρου με τη θρυλική φωνή του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, συνέχισε τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, όπου σπούδασε φιλοσοφία, χορό και σκηνοθεσία στη Ρώμη.

Στην Αμερική  ασχολήθηκε επίμονα με τη μελέτη της αρχαίας τραγωδίας. Κατά το διάστημα παραμονής του στην Αμερική, η επαφή του με την Ελλάδα συνεχίζεται, χορογραφώντας την  Όπερα «Ρέα» του Σαμάρα στη Εθνική Λυρική Σκηνή.  Αυτή την περίοδο βρίσκεται πάλι στην Ελλάδα για την παρουσίαση, στο αμφιθέατρο της φιλοσοφικής σχολής, του νέου του δίσκου «Δωδεκάλογος του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά με την εξαιρετική φωνή του Γιάννη Χαρούλη και ηχογραφεί μία νέα εργασία του σε ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου με ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσει δισκογραφικά ανέκδοτα τραγούδια του με τον Νίκο Ξυλούρη πάνω σε ποίηση Γ. Ρίτσου, Κ. Βάρναλη και Κ. Παλαμά.

Αυτές τις μέρες ηχογραφεί το έργο του πάνω στον «Προμηθέα» του Αισχύλου, το οποίο ερμηνεύει ο μοναδικός Ψαραντώνης και άλλοι εξαίρετοι ερμηνευτές.

Η μέθοδός του έχει διδαχθεί στην  Ευρώπη και την Αμερική και έργα του έχουν παιχτεί σε σημαντικά θέατρα στο κόσμο.  Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στη μελέτη του Αισχύλου, στη ρυθμική και σωματική αγωγή του τραγικού λόγου, στη έκφραση του χορού, στη ρίζα της συλλογικής εμπειρίας. Έχει μεταφράσει και έχει διδάξει τα έργα του μεγάλου τραγικού ποιητή με το σύστημά του που εξελίσσει εδώ και 20 χρόνια.

(Επισκέψεις: 45 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend