Διεθνή

Ερντογάν – Τατάρ: Ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν το 3,5% της Αμμοχώστου και επιστροφή περιουσιών σε όσους αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας τετελεσμένων που θα οδηγήσουν στον εκπεφρασμένο στόχο της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο έκαναν σήμερα Ερντογάν και Τατάρ πατώντας πάνω στην αποδοχή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ελληνικών κυβερνήσεων της λύσης που προωθούν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ περί διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, λύση που υποκρύπτει την προοπτική της διχοτόμησης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους το πρωί της Τρίτης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα Ειρήνης και Φιλίας», όπως αποκαλούν προκλητικά τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου το 1974, ο Τούρκος πρόεδρος και ο ηγέτης του ψευδοκράτους ανακοίνωσαν το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων της Αμμοχώστου και την επιστροφή των περιουσιών στους κατόχους τους, η οποία όμως θα γίνει μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, που υπάγεται στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. το ψευδοκράτος). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όποιος Ελληνοκύπριος (αλλά και πολίτες άλλων εθνοτήτων της Κύπρου ή ξένων χωρών) επιθυμεί να πάρει πίσω την περιουσία του θα πρέπει να κάνει αίτηση στην επιτροπή, αναγνωρίζοντας ντε φάκτο το ψευδοκράτος.

Όπως είπε ο Τατάρ, το άνοιγμα των Βαρωσίων θα γίνει μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, «με σεβασμό στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και σύμφωνα με το νόμο». Παράλληλα επανέφερε και το παζάρι για τους ενεργειακούς πόρους, λέγοντας ότι «έχουμε ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους στην υφαλοκρηπίδα γύρω από το νησί της Κύπρου, μαζί με την Τουρκία». «Όλες οι δυσκολίες είναι περαστικές, ενώ η ΤΔΒΚ έχει μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ο Τατάρ.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση Τατάρ για τα Βαρώσια, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «ανοίγουν οι πόρτες μίας νέας εποχής στα Βαρώσια που θα ωφελήσουν τους πάντες», ενώ επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, δύο κυρίαρχα κράτη». Η αναγνώριση αυτής της «πραγματικότητας» είναι μια αναγκαιότητα, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Αψηφώντας τη διεθνή νομιμότητα και τις αντιδράσεις, επέμεινε ότι «η νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μεταξύ δύο κρατών»

«Ας μας συγχωρέσουν, όχι 47 χρόνια, 147 χρόνια και αν περάσουν οι Τ/Κ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την ανεξαρτησία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε για την Κύπρο, οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική διευθέτηση είναι ακόμα στο τραπέζι». 

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «επιμένει στη μαξιμαλιστική, ανειλικρινή και κακομαθημένη προσέγγισή της, που είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα», ενώ διαμαρτυρήθηκε επειδή η ΕΕ «δεν υποστήριξε τη Βόρεια Κύπρο σε οικονομικά και διοικητικά ζητήματα». Επίσης αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα Κατεχόμενα.

(Επισκέψεις: 246 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend