Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο: «Όχι» στην αντιδραστική αξιολόγηση παρά τις απειλές – Στόχος της η χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία-αποχή από την νέα αξιολόγηση

«Συμμετέχουμε μαζικά στην “απεργία – αποχή” από τη νέα αντιδραστική αξιολόγηση – στοχοθεσία του ν. 4940/2022. Δε θα συναινέσουμε στη σφαγή μας» τονίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ και καλεί «άμεσα όλα τα σωματεία να ενημερώσουν τα μέλη τους, να συζητήσουν το περιεχόμενο και τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της αξιολόγησης και να καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία-αποχή όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε κάθε συνάδελφο να αναλογισθεί αν είδε βελτίωση στα εργασιακά του δικαιώματα, στις συνθήκες δουλειάς του, από τις κρατικές αξιολογήσεις των τελευταίων χρόνων που έφεραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και προσπάθησαν να επιβάλουν με κάθε μέσο, με αποκορύφωμα την ντροπολογία Γεροβασίλη».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει:

«Έχουμε τη δύναμη να αφήσουμε και αυτή την αντιδραστική αξιολόγηση στα χαρτιά!

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ κατά της “αξιολόγησης”, σε εφαρμογή του αντεργατικού τερατουργήματος του νόμου Χατζηδάκη, η ομοσπονδία αποφάσισε να προκηρύξει απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια της “νέας” “αξιολόγησης – στοχοθεσίας” του ν. 4940/2022, με έναρξη την αξιολογική περίοδο του έτους 2023.

Και αυτή η “νέα” αξιολόγηση παραμένει αντιδραστική και μηχανισμός που στοχεύει στη “διάσπαση”, στη χειραγώγηση και στην υποταγή των δημόσιων υπαλλήλων στην απαρέγκλιτη προώθηση και εφαρμογή των στόχων του “Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής” (άρθρο 23), δηλαδή της συνολικής επίθεσης αυτού του εχθρικού κράτους προς τους εργαζόμενους και τον λαό. Πρακτικά θέλουν να στοιχίσουν τους δημόσιους υπαλλήλους στην απαρέγκλιτη εφαρμογή αυτής της αντιδραστικής πολιτικής, στην υπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Και βέβαια το έργο έχει μαστίγιο σε όποιον αντιδρά και καρότο για όποιον υποτάσσεται, με την “επιβράβευση” των “παραγωγικών” (!) Δημόσιων Υπαλλήλων με μπόνους! Η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων που προωθείται μέσα από το λεγόμενο “σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής”, θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, στην εξέλιξη των αρεστών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους. Ταυτόχρονα ενώ στο όποιο παραγόμενο αποτέλεσμα μιας υπηρεσίας συμβάλουν όλοι οι “κρίκοι” η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής (άρθρο 23) το παραβλέπει σκόπιμα, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε επιλεκτική κατανομή.

Δεν είναι όμως μόνο το δαιδαλώδες σύστημα αξιολόγησης με κριτήρια υποκειμενικά και μη μετρήσιμα, που προσπερνά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη εξοπλισμού και μέσων, ή μόνο οι ρυθμίσεις που μεταθέτουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν σε προϊσταμένους και υπαλλήλους και έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα (άρθρο 10 παρ. 2, άρθρο 12 παρ. 2, άρθρα 14 & 15) που κάνουν αντιδραστική την όποια αξιολόγηση σε αυτό το πλαίσιο. Είναι το «ποιος σε αξιολογεί και για ποιο σκοπό σε αξιολογεί» και το “ποιοι είναι οι στόχοι της στοχοθεσίας”! Και αυτό, όσο το κράτος υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, δεν αλλάζει. Άλλωστε ο ΟΣΕ και η “Hellenic Train” ήταν χιλιο-πιστοποιημένοι και αξιολογημένοι, με ομάδες εξειδικευμένων συμβούλων και ακολουθώντας τις “βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ”, και όπως είδαμε μπροστά στα κέρδη τους η ζωές μας δεν είχαν καμία σημασία.

Άλλωστε για ποια αξιολόγηση μιλάνε στους υπαλλήλους των Δήμων, όταν συνειδητά τόσα χρόνια έχουν αφήσει υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες και την υποδομή σε κακά χάλια. Με το σύνολο των υπηρεσιών να έχουν κάτω από το 50% των προβλεπόμενων υπαλλήλων, ακόμα και με αυτούς τους αντιδραστικούς ΟΕΥ, και να καλύπτουν τις ανάγκες τους με συμβασιούχους που πριν εκπαιδευτούν και μάθουν τη δουλειά έχουν ήδη φύγει. Με την υλικοτεχνική υποδομή και τα κτίρια να καταρρέουν. Μεγάλο μέρος των στόλων οχημάτων να είναι ακινητοποιημένα σαπάκια. Τους παιδικούς σταθμούς να μην καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες σε διατροφή στα παιδιά, ακόμα και κρέας ή γάλα.

Η στοχοθεσία που τίθεται ως βάση αξιολόγησης δεν καθορίζεται από τις ανάγκες του λαού για φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες, για ολόπλευρη μόρφωση, υγεία, κοινωνικές παροχές, αλλά από τις ανάγκες του κεφαλαίου για εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και ενίσχυση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για ένα κράτος στρατηγείο που θα υπηρετεί με κάθε τρόπο την κερδοφορία των ομίλων. Και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί από τους ονομαστικούς “στόχους” “στήριξης της τοπικής κοινωνίας”, “εθελοντισμού”, “διαμόρφωση πλαισίου κοινωνικής ευθύνης”, “περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης” κ.α. που υποκριτικά θέτονται αναφορικά με τον “στόχο” – πυλώνα της “Εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της οργανικής μονάδας”.

Εμείς κόντρα σε αυτούς τους στόχους θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικούμε:

– Αυξήσεις στους μισθούς μας, τουλάχιστον 20%, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

– Αναγνώριση της διετίας 2016-2017, χορήγηση κλιμακίου ανά διετία και στους ΥΕ-ΔΕ. Πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας – Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

– Μέτρα στήριξης του εισοδήματος και αντιμετώπισης της ακρίβειας (αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια κλπ)

– Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου για τα λαϊκά στρώματα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις