Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ αποκτά χαρακτηριστικά «μεγάλου πολιτικού σκανδάλου»

Να δώσει η κυβέρνηση άμεσα απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, απαιτούν τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ αποκτά χαρακτηριστικά «μεγάλου πολιτικού σκανδάλου». 

Να δώσει η κυβέρνηση άμεσα απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, απαιτούν τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ αποκτά χαρακτηριστικά «μεγάλου πολιτικού σκανδάλου»

Συγκεκριμένα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι στη συνάντηση που είχαν τα Σωματεία με τον γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας τους ειπώθηκε ότι «ο επενδυτής δεν ενδιαφέρεται αυτή τη χρονική περίοδο για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θα την κάνει σκραπ και εάν κάποια στιγμή οι συνθήκες στην αγορά νικελίου γίνουν ευνοϊκές, τότε θα επενδύσει στην παραγωγή με νέες μεθόδους. Με τους αρμόδιους θα πρέπει να συζητήσετε για ένα plan B που να αφορά την επαγγελματική σας αποκατάσταση».

Το υπουργείο προετοιμάζει τα προγράμματα ανεργίας

Παράλληλα τα Σωματεία τονίζουν ότι στη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας τους ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν στις 31 Μαρτίου και ότι το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τα προγράμματα ανεργίας. Επίσης κάνει γνωστό ότι και στη συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για την ανανέωση των συμβάσεών τους, όπως και για την τροποποίηση του νόμου που θα επιτρέψει την κάλυψη των αναγκών δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ.

Το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο;

«Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που έχουμε γνωρίσει στη χώρα μας;», αναρωτιούνται τα Σωματεία και καλούν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα στους προβληματισμούς που προκύπτουν από τα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα ζητούν από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για: 

«- Εάν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η  κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING θέλει να κάνει σκραπ τη ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, για τη διασφάλιση της προοπτικής ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας, γιατί δεν ακυρώνει τον διαγωνισμό πριν τη μεταβίβαση; 

– Θα δώσει την ΛΑΡΚΟ 6 εκατομμύρια για να την κλείσει ο νέος ιδιοκτήτης και να εισπράξει από την καταστροφή της σε σκραπ και την εκποίηση της περιουσίας της πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα να έχει στο σεντούκι τον ορυκτό πλούτο για να τον αξιοποιήσει όποτε θέλει και με τον τρόπο που θέλει;

– Σε μια τέτοια σκανδαλώδη – εγκληματική περίπτωση πώς διασφαλίζει σταθερή εργασία για όλους, έτσι ώστε να διατηρηθούν “οι  ισορροπίες στις  τοπικές  κοινωνίες” όπου οι εργαζόμενοι έχουν επενδύσει τις ζωές τους σε αυτά τα χωριά;».

Ανεκτίμητη η αξία της ΛΑΡΚΟ

Τα Σωματεία χαρακτηρίζουν την αξία της ΛΑΡΚΟ ανεκτίμητη, τονίζοντας ότι διαθέτει «τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου, κοβαλτίου και το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ, όπου η αξία χρήσης του είναι αυτή που μπορεί να παράξει μέσα από την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων, σιδηρονικέλιο αξίας  20 δισεκατομμυρίων ευρώ, stock ανταλλακτικά αξίας 20 εκατ., 2 οικισμοί 400 διαμερισμάτων αξίας 20 εκατ., βαρύ κινητό εξοπλισμό αξίας πάνω από 20 εκατ., σιδηροκατασκευές χιλιάδων τόνων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζοντας αποδομούν την προπαγάνδα της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας:

«Τι μας έλεγαν: Τον Φλεβάρη του 2020, το σχέδιο και οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ ήταν “εκκαθάριση εν λειτουργία, διαγωνισμοί και μεταβίβαση σε νέο ιδιοκτήτη που θα ρίξει κεφάλαια για τη συνέχιση της λειτουργίας της, τον εκσυγχρονισμό της, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας”.  Μάλιστα, οι βουλευτές και οι υπουργοί του νομού μας, για να δικαιολογήσουν την πολιτική της κυβέρνησης,  διαλαλούσαν ότι “η περιοχή θα γίνει μικρό Παρίσι, θα έχουν όλοι δουλειά, αλλά ακόμη και αν δεν απορροφηθούν όλοι, όσοι περισσεύουν θα ενταχθούν σε κοινωνικά προγράμματα που θα εξασφαλίζουν τις ισορροπίες στην τοπική κοινωνία”. 

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα: Πέρασαν 4 χρόνια. Τους τελευταίους 18 μήνες  έχει σταματήσει εντελώς η παραγωγή, οι εργαζόμενοι ζητάμε υλοποίηση σχεδίου συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας και μας λένε “δεν υπάρχει, αυτό θα το υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης”. 

Οι εργαζόμενοι έχουμε απολυθεί από τον Αύγουστο του 2022, υπήρξε κλοπή του μόχθου μας, το μόνο εισόδημα που έχουμε σήμερα είναι η κατακρεουργημένη μισθοδοσία από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Διαγωνισμοί έγιναν. Η κυβέρνηση, με το αντίτιμο των 6 εκατομμυρίων ευρώ (6 ευρώ το στρέμμα), έχει κηρύξει προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING (Δασκαλάκης) και ο ανταγωνιστής ενδιαφερόμενος CMI (Ιρλανδοί) με ασφαλιστικά έχει “παγώσει” τη διαδικασία μεταβίβασης. 

Εκτός άλλης εμπλοκής, η εξέλιξη της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ  σε νέο ιδιοκτήτη θα κριθεί στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία μετά από 2 αναβολές και  “με επείγον αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας” από την κυβέρνηση, μεταφέρθηκε για τις 26/3/2024.

Η αγωνιστική συσπείρωση θα καθορίσει τις εξελίξεις

Τον Δεκέμβριο του 2023, η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους ήταν “ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μέχρι να  βγει η απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει τριμερής διάλογος κυβέρνησης – νέου ιδιοκτήτη – εργαζομένων. Τον Φεβρουάριο του 2024 θα υπάρξει νέος κύκλος συναντήσεων για να ενημερωθείτε”».

Καταλήγοντας τα Σωματεία τονίζουν ότι «η αγωνιστική συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων θα καθορίσουν τις εξελίξεις» και κάνουν γνωστό ότι την Τρίτη 20 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των ΔΣ και την Τετάρτη 21 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις. «Έως τότε επιδιώκουμε να έχει οριστεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να πάρουμε καθαρές απαντήσεις. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε», σημειώνουν.

Σχετικά θέματα

Απόψεις