Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενη ακρωτηριάστηκε στον Φάρο Τυφλών – Η διοίκηση αρνήθηκε έλεγχο από φορείς του αναπηρικού κινήματος

Την άρνηση της διοίκησης του Φάρου Τυφλών Ελλάδας για έλεγχο από φορείς του αναπηρικού κινήματος των μηχανημάτων παραγωγής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). - Εργαζόμενη τυφλή υπέστη ακρωτηριασμό σε τρία δάκτυλα

Την άρνηση της διοίκησης του Φάρου Τυφλών Ελλάδας για έλεγχο από φορείς του αναπηρικού κινήματος με ειδικό επιστήμονα των μηχανημάτων παραγωγής που δουλεύουν εργαζόμενοι και τυφλοί ανάμεσά τους, με αφορμή το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στον Φάρο Τυφλών Ελλάδας, όπου υπέστη ακρωτηριασμό σε τρία δάκτυλα εργαζόμενη τυφλή, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί «εδώ και τώρα να επιτραπεί, ο συγκεκριμένος έλεγχος με ειδικό επιστήμονα που θα υποδείξουν οι φορείς μας και ας είναι παρόντες τα εξειδικευμένα στελέχη του Φάρου, αλλά και ο Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ».

Επισημαίνει ότι «εμάς μας ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς γιατί έχουμε την πρώτη ευθύνη και λόγο και για να μην επαναληφθεί επ’ ουδενί ανάλογο ατύχημα, αλλά και να αναγκαστεί το κράτος να διαμορφώσει ανάλογο θεσμικό πλαίσιο και δομές, δημόσιων προστατευόμενων παραγωγικών εργαστηριών με εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη για να μπορούν να δουλεύουν οι τυφλοί/ανάπηροι με ασφάλεια και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη (11/10) η ΣΕΑΑΝ είχε καταγγείλει ότι «εργαζόμενη με σοβαρό πρόβλημα όρασης, υπέστη ακρωτηριασμό και στα τρία δάχτυλα του χεριού της, στην πρέσα του μηχανουργείου των εργαστηρίων στο Φάρο Τυφλών».

Στην τελευταία της ανακοίνωση η ΣΕΑΑΝ αναφέρει τα εξής:

«Προκλητικά η Διοίκηση αρνήθηκε έλεγχο από τους φορείς μας με ειδικό επιστήμονα των μηχανημάτων παραγωγής που δουλεύουν εργαζόμενοι και τυφλοί ανάμεσά τους.

Την Τετάρτη 11.10.2023 η τυφλή συναδέλφισσα Α.Χ., κατά τη διάρκεια της εργασίας της στη πρέσα παραγωγής/διαμόρφωσης μεταλλικών υλικών του μηχανουργείου του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, είχε ένα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν τα τρία δάχτυλα του δεξιού της χεριού.

Εμείς ως Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε για το ατύχημα ήμασταν στο πλευρό της, δηλώσαμε συμπαράσταση στη συναδέλφισσα και απαιτήσαμε με ανακοίνωσή μας την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος, τον καταλογισμό των ευθυνών αλλά και την πλήρη εξασφάλιση της συναδέλφισσας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην ανακοίνωσή μας, υπογραμμίσαμε και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να στηρίξει την ένταξη των ΑμεΑ στην παραγωγή και τη λειτουργιά των προστατευόμενων εργαστηρίων, σαν αυτά που λειτουργεί ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, με τη διαμόρφωση ανάλογου θεσμικού πλαισίου και εξειδικευμένους μηχανισμούς, υποδομές με ειδικούς επιστήμονες για τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, στις 12.10.2023 αντιπροσωπεία και από τους δύο παραπάνω φορείς επισκέφθηκε τον χώρο, συναντήθηκε με τον διευθυντή, κ. Γ. Καρκούλια, και τον προϊστάμενο παραγωγής, κ. Πετρετζίκη, και επισκεφθήκαμε το τμήμα παραγωγής όπου και μας υποδείχθηκε, ο τρόπος λειτουργίας του μηχανήματος αλλά και ο χειρισμός του από έναν τυφλό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΔΣ, μεταφέραμε τα παραπάνω αιτήματα και παρατηρήσεις μας, ως προς την κατοχύρωση της συναδέλφισσας και τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος. Ζητήσαμε συνάντηση μαζί της, η οποία ορίστηκε την Πέμπτη στις 19.10.2023.

Κατά τη συνάντηση ενημερωθήκαμε ότι έγιναν δεκτά τα αιτήματά μας από το ΔΣ ως προς την κατοχύρωση της συναδέλφισσας και τη στήριξή της για ό,τι χρειαστεί σχετικά με τη θεραπεία και αποκατάστασή της, αλλά και πως θα παραμείνει ως εργαζόμενη του Φάρου μέχρι τη συνταξιοδότησή της.

Ταυτόχρονα ενημερωθήκαμε για τις υποδείξεις που έκανε ο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, κατά τη 2η αυτοψία του στον χώρο του ατυχήματος, την Τετάρτη 18.10.2023. Υποδείξεις που δεν είχαν γίνει, όπως ενημερωθήκαμε, σε παλαιότερη επίσκεψη και έλεγχο στον χώρο μετά από άλλο εργατικό ατύχημα το 2017. Στο σημείο αυτό ζητήσαμε να μπορέσουν να κάνουν οι φορείς μας αυτοψία με δικό μας επιστήμονα, μιας και στον χώρο δεν υπάρχει Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, όπως προβλέπει ο νόμος για μεγαλύτερες μονάδες.

Με έκπληξη μας απάντησαν, ότι δεν ξέρουν αν πρέπει να το επιτρέψουν και θα μας απαντήσουν γραπτά, σε γραπτό αίτημά μας. Αίτημα που υποβάλαμε αργότερα το μεσημέρι της Πέμπτης 19.10.2023.

Σε αρνητική απάντηση που λάβαμε το απόγευμα της ίδια ημέρας, μας ανακοίνωσαν τα εξής προκλητικά, “Επειδή το αίτημά σας για έλεγχο από δικό σας Ειδικό Ελεγκτή, ξεπερνά τα όρια της καλής πίστης, αλλά και του Νόμου, είμαστε υποχρεωμένοι να αρνηθούμε το αίτημα αυτό.

Μετά τον τελικό πόρισμα των αρμοδίων (εκ του Νόμου) Επιθεωρητών Ελεγκτών θα γίνουν, από την Διοίκηση του Φορέα, όλες οι ενέργειες οι οποίες θα υποδειχθούν από τους Δημόσιους Φορείς ελέγχου. Τέλος, κανένας Ιδιωτικός Φορέας δεν έχει δικαίωμα ελέγχου, πάρα μόνο οι αρμόδιοι Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ”.

Άκουσον – άκουσον.

Υπέστη ακρωτηριασμό τυφλή, ανάπηρη εργαζόμενη κατά την ώρα της εργασίας της, στον χώρο του Φάρου Τυφλών και δεν μπορεί το κλαδικό της σωματείο (ΣΕΜΙΣΕΑ), και η ΣΕΑΑΝ, να κάνουν με δικό τους, επιστήμονα εμπιστοσύνης, έλεγχο στα μηχανήματα που χειρίζονται εργαζόμενοι και μάλιστα ανάπηροι, και μιλούν από πάνω ότι ξεπερνά τα όρια της καλής πίστης;

Αφού είναι όλα καλώς καμωμένα τι φοβούνται; Και γιατί έγινε το ατύχημα;

Απαιτούμε εδώ και τώρα!

Να επιτραπεί, ο συγκεκριμένος έλεγχος με ειδικό επιστήμονα που θα υποδείξουν οι φορείς μας και ας είναι παρόντες τα εξειδικευμένα στελέχη του Φάρου αλλά και ο Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ.

Εμάς μας ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς γιατί έχουμε την πρώτη ευθύνη και λόγο και για να μην επαναληφθεί επ’ ουδενί ανάλογο ατύχημα, αλλά και να αναγκαστεί το κράτος να διαμορφώσει ανάλογο θεσμικό πλαίσιο και δομές, δημόσιων προστατευόμενων παραγωγικών εργαστηριών με εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη για να μπορούν να δουλεύουν οι τυφλοί/ανάπηροι με ασφάλεια και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις