Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: «Όχι άλλος νεκρός στα μεταλλεία» – Κινητοποίηση στο κέντρο της Άμφισσας

«Όχι άλλος νεκρός στα μεταλλεία», απαίτησαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και κάτοικοι της Άμφισσας με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν της πόλης το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Οκτώβρη και μία μέρα μετά το νέο εργατικό δυστύχημα και το θάνατο του 40χρονου μηχανικού, στα μεταλλεία της «Imerys» στη Βάργιανη Φωκίδας – κλιμάκωση με συμμετοχή στην κινητοποίηση της Παρασκευής 7 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Άμφισσα, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη

«Όχι άλλος νεκρός στα μεταλλεία», απαίτησαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και κάτοικοι της Άμφισσας με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν της πόλης το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Οκτώβρη και μία μέρα μετά το νέο εργατικό δυστύχημα και το θάνατο του 40χρονου μηχανικού, Κώστα Αργύρη, στα μεταλλεία της «Imerys» στη Βάργιανη Φωκίδας.

Δίνοντας συνέχεια στις άμεσες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πήρε από την πρώτη στιγμή του νέου εργοδοτικού εγκλήματος, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας κήρυξε στάση  εργασίας και κάλεσε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην πλατεία Λαού της Άμφισσας. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης και συνθήματα όπως «Όχι άλλο δυστύχημα στα μεταλλεία, το αίμα να πληρώσει η εργοδοσία», ενώ η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ειρήνη Καραχάλιου, απηύθυνε κάλεσμα κλιμάκωσης με συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει καλέσει το Εργατικό Κέντρο για την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Άμφισσα, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στις διαχρονικές ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων που στο κυνήγι του κέρδους, και με τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων, βάζουν τις ανθρώπινες ζωές στο ζύγι κόστους – οφέλους, στάθηκε στην παρέμβασή του στην κινητοποίηση ο Γιώργος Ιωσηφίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας και πρώην πρόεδρος του εργοταξιακού Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της περιοχής. Τόνισε ότι η λογική «φταίει η κακιά ώρα» αθωώνει τους υπεύθυνους για τους 8 νεκρούς και τους πολλούς ακόμη σακατεμένους τα τελευταία 20 χρόνια στα μεταλλεία της Φωκίδας, ρίχνει την ευθύνη για την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους ίδιους τους εργαζόμενους και επιτρέπει να συνεχίζεται η ασυδοσία της εργοδοσίας. Προσδιόρισε μάλιστα ότι στη θέση του 40χρονου μηχανικού θα μπορούσε να είναι κάθε εργαζόμενος και σημείωσε ότι η πάλη για μέτρα ασφαλείας είναι υπόθεση όλων. Επισήμανε τα όσα αναφέρουν εργαζόμενοι στα μεταλλεία σχετικά με τις «προειδοποιήσεις» που είχε δώσει η κεντρική στοά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε σε παλαιότερα «εργοδοτικά εγκλήματα» στα μεταλλεία της περιοχής, καθώς και στην υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Στάθης Λεοντίου, μέλος της διοίκησης Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες και της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΠΕ Φωκίδας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας για να μπορεί ο εργαζόμενος να γυρίσει ζωντανός στο σπίτι του αφορά όλους και δεν χωρούν διαχωριστικές γραμμές.

«Και το χθεσινό συμβάν, όπως και το αντίστοιχο σε αποθήκη ηλεκτρονικού εμπορίου στο Μενίδι Αττικής, προφανώς και δεν είναι ζητήματα “ατομικής ευθύνης” ή “κακιάς στιγμής”. Όπως δηλαδή μας γανώνουν από χθες το κεφάλι διάφορα μέσα ενημέρωσης, περνώντας έτσι τη γραμμή της εργοδοσίας και του κράτους για να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες. Δεν βρισκόμαστε στον μεσαίωνα και δεν πρέπει να τσιμπάμε στην προπαγάνδα τους. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες εκείνες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για να γίνει αυτό. Υπάρχει, ως ένα βαθμό, και αυτό χάρη στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, κάποιο σχετικό επίπεδο νομοθετικών προβλέψεων και ρυθμίσεων. Σκοντάφτει όμως η εφαρμογή τους στους αδυσώπητους νόμους της αγοράς και στη λογική του κόστους από πλευρά εργοδοσίας και κράτους που γίνεται μέγγενη στα δικαιώματά μας», ανέφερε ο Στάθης Λεοντίου και πρόσθεσε:

«Είναι ζήτημα των σωματείων να διεκδικήσουν και κερδίσουν την εφαρμογή όλων των μέτρων ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς ανά κλάδο και των εργαζομένων. Και στο δημόσιο για παράδειγμα είναι ζητούμενο η πλήρης εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, οι προσλήψεις τεχνικού και γιατρού Εργασίας με μόνιμη σχέση εργασίας, οι μελέτες επαγγελματικού κινδύνου για όλους τους χώρους εργασίας και κάθε θέση εργασίας».

Από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας χαιρέτισε η Ασπασία Δροσοπούλου, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία σημείωσε αρχικά ότι τα μεταλλεία αποτελούν βασικό χώρο δουλειάς για την Άμφισσα και τη γύρω περιοχή και πρόσθεσε:

«Θα διαβάσατε την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου που λέμε ότι δεν ήταν απλά εργατικό ατύχημα, αλλά εργοδοτικό έγκλημα. Η διατύπωση αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε έχει σκοπό να αδικήσει ή να συγκινήσει. Ας σκεφτούμε: Σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος είναι τεράστια, που η επιστήμη μας έχει οπλίσει με υψηλής ακρίβειας μέσα, μια μεταλλευτική επιχείρηση σημαντικού εκτοπίσματος και με διεθνή αναφορά, δεν είχε τα μέσα για να προβλέψει το πόσο επικίνδυνη ήταν η συγκεκριμένη στοά και ότι η χρήση της θα οδηγούσε σε σοβαρό ατύχημα – όπως και έγινε; Είναι τουλάχιστον κωμικό να το υποστηρίζει κάποιος αυτό. Και ακόμη περισσότερο, είναι ακραία προκλητικό και χυδαίο, όταν έχουμε ένα νεκρό εργαζόμενο».

Συνεχίζοντας στάθηκε στην υποστελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, στο οποίο σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση στο τέλος του 2019 υπηρετούσαν μόνο 3 μηχανικοί. Παράλληλα εκτός από το ζήτημα των μέτρων πρόληψης και προστασίας στάθηκε και στην εντατικοποίηση της εργασίας. Τόνισε ότι η εργοδοσία της «Imerys» έχει επιβάλει την 6ήμερη εργασία και την έναρξη του ωραρίου όχι από το χώρο που συγκεντρώνονται αρχικά οι εργαζόμενοι, αλλά από τις στοές, που σε ορισμένες περιπτώσεις απέχουν πολύ πάνω από μία ώρα.

«Αυτή την άθλια πραγματικότητα έρχονται να νομιμοποιήσουν και να ενισχύσουν οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη και ο νόμος για τη “διάλυση” του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ως Εργατικό Κέντρο και σωματεία απαιτούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και στην απόδοση όλων των ευθυνών. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, να μπουν στον αγώνα για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενάντια στο αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις και κοστίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ασπασία Δροσοπούλου.

«Όχι άλλος νεκρός εργάτης για τα κέρδη τους» τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις