Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργατικό δυστύχημα στο Πασαλιμάνι με έναν νεκρό από κατάρρευση κτιρίου – “Δεν θα γίνουν Κατάρ οι χώροι δουλειάς” λένε οι οικοδόμοι

Με αίμα εργαζόμενου βάφτηκε ακόμα μια μέρα δουλειάς μετά από εργατικό δυστύχημα, αυτή την φορά στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, κτίριο που βρίσκεται επί..

Με αίμα εργαζόμενου βάφτηκε ακόμα μια μέρα δουλειάς μετά από εργατικό δυστύχημα, αυτή την φορά στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Νεωρίων στο Πασαλιμάνι, κατέρρευσε χθες ενώ μέσα εκτελούνταν εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατάρρευση την ζωή του έχασε ένας εργαζόμενος, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή της ήταν ειδικός φρουρός 31 ετών εκτός υπηρεσίας, ο οποίος συμμετείχε στις οικοδομικές εργασίες.

Στη σύλληψη εννέα ατόμων, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, προχώρησε η ΕΛΑΣ για τη χθεσινή τραγωδία στον Πειραιά. 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μεταξύ των συλληφθέντων είναι εργολάβος, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού κανονισμού.

 

Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων έχουν χάσει τη ζωή τους στις οικοδομές και γενικότερα στις Κατασκευές 11 εργαζόμενοι του κλάδου.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, είναι τεράστιες γιατί έχουν αφήσει τους εργαζομένους να δουλεύουν με τη λογική του ”πάμε και όπου βγει”», σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, προσθέτοντας: 

«Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και φέρνουν ακέραια την ευθύνη γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στον έλεγχο των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων, στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει στην εκτέλεση εργασιών σε μικρές και μεγάλες οικοδομές, σε εργοτάξια, όπου χωρίς καμία προϋπόθεση ασφάλειας, εκδίδονται σωρηδόν άδειες μικρής κλίμακας οικοδομικών εργασιών που όμως αφορούν σε βαριές οικοδομικές εργασίες, έτσι ώστε ο κάθε εργοδότης να βρίσκει τρόπο να αποφεύγει την ασφάλιση των οικοδόμων, να επωφελείται με την αδήλωτη εργασία.

Κανένας έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον ΕΦΚΑ, καμία σημασία, αφού χαρακτηρίζονται ως έργα μικρής κλίμακας, ”μερεμέτια” και έργα συντήρησης.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας επανειλημμένα έχει αναδείξει το πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας και την υπουργό κα Μιχαηλίδου, διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου Υγείας και Ασφάλειας στην οικοδομή. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός και ο κατάλογος των νεκρών και σακατεμένων συναδέλφων μας μεγαλώνει.

Το υπουργείο Εργασίας αρνείται την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος που θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς από την ασυδοσία του κάθε εργοδότη, που επιδιώκει να γίνει η δουλειά στο ”άρπα κόλλα” και στα ”γρήγορα” για ευνόητους λόγους.

Το υπουργείο Εργασίας, με το μόνο που ασχολείται είναι πώς θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργοδοτών για να φέρει στον κλάδο των Κατασκευών εργαζομένους από τρίτες χώρες για να θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Να το καταλάβουν καλά, δεν θα επιτρέψουμε οι χώροι δουλειάς να γίνουν ”Κατάρ”.

Καλούμε τους οικοδόμους να δώσουν απάντηση σε αυτή την κατάσταση με τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή πανελλαδική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Απέναντι στην πολιτική του ”πάμε και όπου βγει”, για να γεμίζουν οι τσέπες της εργοδοσίας με κέρδη, εμείς προτάσσουμε τον οργανωμένο, μαζικό, διεκδικητικό αγώνα, για να προστατέψουμε τη ζωή μας».

Σχετικά θέματα

Απόψεις