Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έρχεται βαρυχειμωνιά για τους λαούς της Ευρώπης με τις τιμές της Ενέργειας στα ύψη

Με αλληλοκατηγορίες, Μόσχας και Βρυξελλών, για τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου, αλλά και με ενδο-ευρωενωσιακές αντιπαραθέσεις και σχεδιασμούς για τη θωράκιση των μονοπωλίων..

Με αλληλοκατηγορίες, Μόσχας και Βρυξελλών, για τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου, αλλά και με ενδο-ευρωενωσιακές αντιπαραθέσεις και σχεδιασμούς για τη θωράκιση των μονοπωλίων και την επίτευξη «κοινωνικής συνοχής», συνεχίζεται ο «ενεργειακός πόλεμος» και η όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας.

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώνεται στα 265 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 25% σε ημερήσια βάση, στη σκιά του «επ’ αόριστον» κλεισίματος του «North Stream 1».

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δυσκολεύουν τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Gazprom» να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού. «Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στην “Gazprom”, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η “Gazprom”», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Interfax». «Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μέτρα, προκειμένου αφενός να διασφαλίσει την κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλίων, αφετέρου να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την αντιπαράθεση, εξασφαλίζοντας την «κοινωνική συνοχή» μπροστά στο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σχέδια παρέμβασης στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, με το τοπίο ωστόσο να παραμένει θολό, αφού παραμένουν και εντείνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ και οι μεγάλες διαφορές σχετικά με το «ενεργειακό μείγμα», τον βαθμό εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες κ.ο.κ.

Η Κομισιόν, μέσω νέων «διαρροών», περιγράφει τα δυο βασικά μέτρα που σχεδιάζει και θα συζητηθούν στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΕ-27 την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη και στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης την Παρασκευή.

Το πρώτο μέτρο αφορά τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών (πλαφόν) για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ το δεύτερο προβλέπει τη δημιουργία διοικητικών ζωνών τιμολόγησης, για τις πιο σοβαρά πληγείσες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα αποκαλούνταν «κόκκινες ζώνες», στις οποίες τα κράτη θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την αγορά του φυσικού αερίου κατά το δοκούν, χωρίς όμως να παραβαίνουν τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Η Κομισιόν στο έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει ότι και τα δύο μέσα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η δημιουργία περιφερειακών ζωνών τιμολόγησης είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί και «θα απαιτούσε σημαντικές κανονιστικές και τεχνικές πολύπλοκες προετοιμασίες».

Επίσης υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα προειδοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν θα έχει ως συνέπεια τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου.

Πηγή: 902.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Σχετικά θέματα

Απόψεις