Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επιτροπή Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ: Εκδήλωση για τα παιδιά με θέμα «πως από το χώμα βγαίνει ατσάλι;»

Ενα ξεχωριστό μάθημα για μικρούς και μεγάλους, που έρχεται να προστεθεί στο μάθημα ζωής που δίνουν στα παιδιά τους οι οικογένειες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με τον αγώνα τους

Μια όμορφη και συνάμα εκπαιδευτική εκδήλωση διοργάνωσε για τα παιδιά η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ, το Σάββατο στη Λάρυμνα, με θέμα «πως από το χώμα βγαίνει …ατσάλι;». Η εκδήλωση ήταν ένα ξεχωριστό μάθημα για μικρούς και μεγάλους, που έρχεται να προστεθεί στο μάθημα ζωής που δίνουν στα παιδιά τους οι οικογένειες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με τον αγώνα τους.

Τρεις γενιές ανθρώπων, παιδιά, γονείς παππούδες και γιαγιάδες, που γεννήθηκαν, έζησαν, μεγάλωσαν στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ και στη Λάρυμνα συναντήθηκαν στο πάρκο “Μαλέρδου” όπου έμαθαν, δημιούργησαν και διασκέδασαν. Έδωσαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης, στις απολύσεις, το ξεσπίτωμα, το μαράζωμα των χωριών τους.

«Έτσι τον θέλουμε τον τόπο μας οι γυναίκες της Λάρυμνας, ζωντανό, με παιδικές φωνές και χρώματα, δε θα τον αφήσουμε να μαραζώσει, είμαστε δυνατοί και θα κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή το χρωστάμε στα παιδιά μας», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα με αφορμή την επιτυχία της εκδήλωσης. Και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ σε αυτή την κρίσιμη καμπή μπαίνουν μπροστά στον αγώνα στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας.

Έναν αγώνα που φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει προς όφελος του λαού της χώρας και όχι για τα κέρδη των λίγων. Έναν αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς που οδηγούν εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, είτε στην ανεργία, είτε στη μισοδουλειά, και μαραζώνουν ολόκληρες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.

 
 

 Η συμμετοχή στην διαδραστική εκδήλωση ήταν μαζική. Το πάρκο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ γέμισε από δεκάδες παιδιά που ήρθαν μαζί με τους γονείς τους, τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους.

Τα παιδιά αφού κάθισαν στο έδαφος δημιουργώντας έναν μεγάλο κύκλο, με φόντο την καμινάδα της ΛΑΡΚΟ που έστεκε επιβλητικά απέναντί τους, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση που τους έκανε, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, αν. γραμματέας του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ο οποίος τους εξήγησε την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν. Δηλαδή πως από το χώμα βγαίνει το ατσάλι.

Η συζήτηση που ακολούθησε εξελίχθηκε σε ένα ωραίο παιχνίδι γνώσεων, καθώς τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις και έδωσαν τα ίδια απαντήσεις για τη χρησιμότητα του «νικελίου» στην καθημερινότητα τους.

Στη συνέχεια, τα παιδιά, φόρεσαν γάντια και έπιασαν δουλειά. Άλλα δημιούργησαν διάφορα έργα με χρωματισμένο ζυμάρι και άλλα έπιασαν τα πινέλα και ζωγράφισαν. Τα μεγαλύτερα παιδιά, με μπογιές και χώμα που ήταν μετάλλευμα, έφτιαξαν πάνω σε ένα μεγάλο χαρτόνι το δικό τους πανό. Στο πανό ζωγράφισαν την καμινάδα της ΛΑΡΚΟ, το εργοστάσιο, τους εργάτες, τα σπίτια τους, τους φίλους τους, τις παλάμες τους. Επίσης, έγραψαν τα συνθήματα «κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες», ενώ το ουράνιο τόξο που έφτιαξαν συμβολίζει την ελπίδα για τους εργάτες και τα παιδιά τους.

Στο τέλος μοιράστηκε στα παιδιά ένα αναμνηστικό μπουκαλάκι γεμάτο με χώμα (λατερίτη) και σκουριά ηλεκτροκαμίνων (παραπροϊόν), δεμένο εξωτερικά με ένα κράμα σιδηρονικελίου (τελικό προϊόν), που είχαν φτιάξει οι γυναίκες της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ. Το χώμα (μετάλλευμα) πού είναι η πρώτη ύλη, ήταν διαχωρισμένη στο εσωτερικό του μπουκαλιού από την σκουριά, δείχνοντας έτσι την παραγωγική διαδικασία για το τελικό προϊόν.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις