Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επίσημη θέση της ΝΔ: «Τελευταία γραμμή άμυνας της δημοκρατίας» τα ΜΑΤ

Αποκαλυπτική η εκδήλωση της ΝΔ, με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης της Βουλής, Μ. Χαρακόπουλου, για την ανακήρυξη της νέας αρμόδιας του τομέα πολιτικής προστασίας, Ι. Γκελεστάθη (ένα στέλεχος που δηλώνει ότι έχει επισκεφθεί τις περισσότερες διμοιρίες των ΜΑΤ)

Έπεσαν τα ταμπού της μεταπολίτευσης: Αναβαθμίστηκε το κύρος της αστυνομίας! Τέλος «ο χωροφύλακας της μεταπολίτευσης», στον Έβρο αναβαπτίστηκε η αστυνομία! Κατά..

Έπεσαν τα ταμπού της μεταπολίτευσης: Αναβαθμίστηκε το κύρος της αστυνομίας! Τέλος «ο χωροφύλακας της μεταπολίτευσης», στον Έβρο αναβαπτίστηκε η αστυνομία! Κατά τα άλλα «Σεβασμός στα ΜΑΤ», «Ανασύσταση της Ομάδας Δέλτα.Τώρα» και τα ΜΑΤ είναι η «τελευταία γραμμή άμυνας της δημοκρατίας»!

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Ιωάννα Γκελεστάθη και ο Γιώργος Στεργίου στην εκδήλωση της ΝΔ 

Αυτές οι εκτιμήσεις δεν προκύπτουν από κάποιον μεμονωμένο κυβερνητικό βουλευτή, αλλά είναι οι επίσημες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκφράστηκαν από τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής Μάξιμο Χαρακόπουλο, παρουσία μάλιστα του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Γιώργου Στεργίου, και από τη νέα τομεάρχη της Ν.Δ, Ιωάννα Γκελεστάθη, σε εκδήλωση ανακήρυξη της.

Για αν έχουμε μία εικόνα της Ι. Γκελεστάθη, αρκεί να δει κανείς την προσωπική ιστοσελίδα της (ioannagkelestathi.gr ). Εκεί, βρίσκονται άρθρα με χαρακτηριστικούς τίτλους: «Σεβασμός στα ΜΑΤ», «Ανασύσταση της Ομάδας Δέλτα.Τώρα». Μάλιστα, σε δημόσιες δηλώσεις έχει πει πως έχει επισκεφθεί σε ώρα υπηρεσίας τις περισσότερες διμοιρίες των ΜΑΤ τις οποίες θεωρεί «τελευταία γραμμή άμυνας της δημοκρατίας» (διαβάστε εδώ).

Με την εκδήλωση αυτή η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί με διαφορετικά λόγια αυτό που είχε υποστηρίξει πριν έναν μήνα στην Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης λέγοντας ότι «χειροκροτά ο κόσμος» όταν περνάει η αστυνομία. Μάλιστα υποστηρίζει  ότι το κύρος της αστυνομίας αναβαθμίστηκε λόγω της δράσης της στον Έβρο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του Έβρου και την άψογη στάση των σωμάτων ασφαλείας που φυλάττουν Θερμοπύλες, το κύρος τους αναβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, η ΕΛΑΣ απέδειξε ότι όταν έχει τις σωστές οδηγίες και κατευθύνσεις κάνει το έργο της στο ακέραιο».

Ξεδιπλώνοντας την ιδεολογική προσέγγιση του πράγματος ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αγανάκτηση της κοινωνίας για το κλίμα ανομίας και στην ελπίδα που δημιουργήσαμε ότι με κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επανέλθει ο νόμος και η τάξη παντού και για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Και σήμερα, στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας οφείλεται μεγάλο μέρος της κοινωνικής της αποδοχής. Ασφαλώς, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν, όμως έχει γίνει η αρχή, έχουν πέσει ταμπού και ιδεοληψίες της μεταπολίτευσης που καταδυνάστευαν την κοινωνία».

Η εκδήλωση αυτή ήταν ένα …φροντιστήριο προς τα μεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ώστε να αλλάξει η εικόνα της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «το κόμμα μπορεί να είναι ο καλύτερος αγωγός μηνυμάτων της κοινωνίας προς την κυβέρνηση».

Αυτό γίνεται, μεταξύ άλλων,

Ρεβανς

Αυτό που επί της ουσίας πιστοποιεί η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η σαφέστατη πρόθεση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει ως «καινούργιες» και «σύγχρονες» θεωρίες των δεκαετιών του εμφυλίου και των αμέσως επόμενων δεκαετιών. Να «νομιμοποιήσει» τις πρακτικές της ακραίας κρατικής καταστολής ως «προστασία του πολίτη» και «προϋπόθεση δημοκρατίας».

Στην πραγματικότητα εκφράζεται  ένα δυναμικό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας που, σε αγαστή συνεργασία με τη σημερινή ηγεσία της, επιχειρεί να πάρει «ρεβάνς» γι’ αυτό που αποκαλεί «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς», δηλαδή τις παρακαταθήκες των λαϊκών αντιστάσεων από την περίοδο της κατοχής έως και την περίοδο της χούντας, όπως και αυτές των κοινωνικών αγώνων για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

Σε αυτό τον στόχο προφανώς συναντώνται με τις γνωστές θέσεις που έχει ο Άδωνις Γεωργιάδη (ο.., εμπνευστής της εκτίμησης πως τα ΜΑΤ είναι «ήρωες της δημοκρατίας» – διαβάστε εδώκαι ο Μάκης Βορίδης, οι θεωρίες που εκφράζει με συνέπεια από το 2016 που εκλέχθηκε αρχηγός της Ν.Δ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την σχέση της ασφάλειας με την Δημοκρατία. Θυμίζουμε ότι η πρώτη σχετική του ομιλία έγινε στις 20 Απριλίου του 2016 όταν η Ν.Δ προκάλεσε συζήτηση στην Βουλή για τα ζητήματα ασφάλειας. Εκεί ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πώς είναι απαράδεκτο οποιοδήποτε κόμμα που «δεν καταδικάζει την βία από όπου κι αν προέρχεται» μιλώντας για «χαλαρή σχέση ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με την βία». Είχε κατηγορήσει τους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες ότι «καλύπτουν ένα επικίνδυνο κενό» ενώ είχε αποκαλέσει τους κοινωνικούς αγώνες «επαναστατική γυμναστική» καταγγέλλοντας ως μη αποδεκτές τις  «καταλήψεις δημόσιων κτιρίων» αποκαλώντας την δημόσια τάξη «κοινωνικό αγαθό».

Σχετικά θέματα

Απόψεις