Κοινωνία Πολιτική

Έπεσε σοβάς από το ταβάνι στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων σε δημοτικό σχολείο!

Λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της Πυλαίας συμβαίνει κάτι τέτοιο στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Αττικής

Λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της Πυλαίας, όπου δεν θρηνήσαμε θύματα χάρη στην παρατηρητικότητα της εκπαιδευτικού της ΣΤ’ τάξης, ένα ακόμη αντίστοιχο περιστατικό, αυτή τη φορά σε σχολείο της Αθήνας, έρχεται να επισημάνει την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα σχολικά κτίρια της χώρας, με την κυβερνητική πολιτική να …αξιολογείται αρνητικά και να παίρνει «κάτω από τη βάση».

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, τμήμα του επιχρίσματος (σοβά) από το ταβάνι του γραφείου του Συλλόγου Διδασκόντων του 7ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ιωνίας κατέρρευσε και μόνο από τύχη δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες. Να σημειωθεί ότι το 7ο Δημοτικό είναι ένα από τα σχολεία της Νέας Ιωνίας, που με απόφαση του υπουργείου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας συμπτύχθηκαν τα τμήματα πριν 20 μέρες.

Το περιστατικό το ανέδειξε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», Σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «είναι ακόμα μία από τις σχολικές μονάδες της περιοχής για τα οποίες ευθύνες έχει η κυβέρνηση που δε διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για τη συντήρησή της, αλλά και η δημοτική αρχή της Ν.Ιωνίας που δε διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια. Ευθύνες διαχρονικά έχουν όλες οι δημοτικές αρχές που δεν φρόντισαν να επιλυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή του Περισσού, ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, γιατί είχαν και έχουν τη λογική της εξοικονόμησης πόρων.»

Ο Σύλλογος τονίζει ότι «στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας του 7ου δημοτικού Νέας Ιωνίας το υπουργείο παιδείας παίρνει μηδέν. Γιατί ο νέος νόμος για την αξιολόγησή τους που “αυτονομεί” το σχολείο δεν αφορά τις υποδομές των σχολικών εγκαταστάσεων, τη λειτουργία των οποίων προσπαθεί να φορτώσει στις οικογένειες και στους χορηγούς.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας μαζί με τους γονείς για σύγχρονα σχολεία που δεν πέφτουν οι οροφές, που δεν πλημμυρίζουν με τη βροχή, που δε γίνονται επικίνδυνα στον πρώτο σεισμό.

Τώρα να σταματήσουν να παίζουν με τις ζωές μας. Να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών και την προστασία της υγείας και της ζωής τους.»

Από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας, σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως «άλλο ένα σχολείο που προστίθεται στη λίστα των ακατάλληλων, παλιών και κακοσυντηρημένων σχολικών συγκροτημάτων, με τον πιο εμφανή τρόπο».

Προσθέτει ότι «το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, τη στιγμή που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια, προκειμένου να βγάλει παράνομο τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στα αντιδραστικά – αντιπαιδαγωγικά σχέδια που προωθούν το σχολείο των κοινωνικών φραγμών και διακρίσεων, της ημιμάθειας και της εμπορευματοποίησης της γνώσης, με την εγκληματική συνεπικουρία των δημοτικών αρχών παίζει “κορώνα-γράμματα” τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών!

Ειρωνικά τραγικό αποτελεί το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σχολείο πριν λίγες μέρες συγχωνεύτηκαν 3 τμήματα της ΣΤ’ τάξης σε 2 και έπεται συνέχεια…

Είναι διαχρονικά υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις για την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας. Είναι διαχρονικά υπεύθυνες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών, που δεν διεκδικούν τους αναγκαίους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας του Δήμου σε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, που, ενώ υπάρχει οικόπεδο το οποίο έχει χαρακτηριστεί για το χτίσιμο νέου σχολικού συγκροτήματος, έχουν δείξει εγκληματική αδιαφορία μέχρι σήμερα.

Ας αφήσει η κυβέρνηση τις επικοινωνιακές φανφάρες παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα στον χώρο της παιδείας. Ας αφήσει η δημοτική αρχή τα μεγάλα λόγια ότι όλα λειτουργούν ρολόι…

 

Η παιδεία θέλει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να μπαίνει στη λογική κόστους – οφέλους!». Από 902.gr

(Επισκέψεις: 1.665 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend