Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επέμβαση του ΝΑΤΟ ζητούσε ο Ζελένσκι

Εμμένει ο πρόεδρος της Ουκρανίας ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία και προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων, εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, παρά το γεγονός..

Εμμένει ο πρόεδρος της Ουκρανίας ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία και προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων, εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι επρόκειτο για πύραυλο των ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine.

Είπε ότι πιστεύει ότι η χθεσινή έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να παραστούν εκπρόσωποί του στις σχετικές έρευνες που διεξάγονται στην Πολωνία. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

«Ουκρανικός ο πύραυλος» επιμένουν ΗΠΑ και Πολωνία

Την ίδια ώρα πάντως, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση ότι ο πύραυλος προήλθε πιθανότατα από ουκρανικό αντιαεροπορικό σύστημα, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο Πολωνός πρωθυπουργός, λέγοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό το ουκρανικό χτύπημα να ήταν αποτέλεσμα υπολογισμού της ρωσικής πλευράς.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Στη Βαρσοβία βρέθηκε σήμερα ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας, Γιάτσεκ Σιεβιέρα.

«Η συζήτηση αφορούσε τη γενική κατάσταση ασφαλείας, τα πρόσφατα γεγονότα προέκυψαν στη συζήτηση», ανέφερε.

Επέμβαση του ΝΑΤΟ ζητούσε ο Ζελένσκι

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο της νύχτας της Τετάρτης και τις συνεννοήσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τους συμμάχους της, αναφέρεται ρεπορτάζ της ιταλικής Corriere de la Sera. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και χωρίς ακόμη να υπάρχει σαφής εικόνα για την προέλευση του πυραύλου, ο Ζελένσκι ζητούσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι οι φονικοί πύραυλοι ήταν ρωσικοί και αποτελούσαν «ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούταν και ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Ωστόσο, η στάση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν και του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ήταν επιφυλακτική, ελλείψει συγκεκριμένων στοιχείων, υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα.

Στο μεταξύ, η ουγγρική κυβέρνηση, επέκρινε σήμερα τον Ζελένσκι, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε «ένα κακό παράδειγμα» υποστηρίζοντας ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, οι παγκόσμιοι ηγέτες μιλούν υπεύθυνα», είπε σε δημοσιογράφους ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Αλλά «ο Ουκρανός πρόεδρος, κατηγορώντας αμέσως τους Ρώσους, έκανε λάθος, έδωσε ένα κακό παράδειγμα», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας εν αντιθέσει την επιφυλακτική στάση που κράτησαν η Πολωνία και οι ΗΠΑ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις