Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ένταση στην Κύπρο: Πολεμικά πλοία συνοδεύουν τα γεωτρύπανα της Τουρκίας

Πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ καθώς και το ερευνητικό..

Πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ καθώς και το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που ανακοινώθηκε μέσω τουίτερ, “τα πλοία και αεροπορικά μέσα των Ναυτικών Πολεμικών μας δυνάμεων συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανά μας Γιαβούζ και Φατίχ καθώς και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά”.

Συγκεκριμένα νότια της κατεχόμενης Καρπασίας βρίσκεται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», με την Άγκυρα να εκδίδει τη σχετική NAVTEX (765/19) «δεσμεύοντας» περιοχή 14 τ. χλμ., σύμφωνα με την οποία το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη με τη βοήθεια τριών υποστηρικτικών πλοίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε στη «νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου» και σε ανακοίνωση της προεδρίας μιλά για «μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκφράζει απογοήτευση επειδή η Τουρκία περιφρονεί «επιδεικτικά τις εκκλήσεις» της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας «να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της» και επειδή αντί (η Τουρκία) «να προσέλθει στον διάλογο, ως την καλεί η διεθνής κοινότητα, εσκεμμένα τον αποφεύγει, με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα». Μεταξύ άλλων καταλήγει ότι η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που η ίδια δημιουργεί, είναι να προχωρήσουμε αμέσως σε εντατικό και αποφασιστικό διάλογο».

Τσαβούσογλου: Αντιπαραγωγικά τα βήματα της ΕΕ

Τα βήματα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δεν ωφελούν, είναι αντιπαραγωγικά, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικρίνοντας την ΕΕ για τη στάση της στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε, μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της. Για τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως τον γνωρίζουν προσωπικά από τότε που ήταν βουλευτής και ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο μαζί. Για τον νέο Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια είπε ότι είναι καλός του φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Θέλουμε αντί να αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο, να βρούμε λύσεις, συνομιλώντας ειλικρινά. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι αφορμή να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με πιο εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Αμυνας Χολούσι Ακάρ και τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της. «Μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πάντοτε κάνει βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Όπως είπε, άρχισαν να επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές που το ψευδοκράτος έχει αδειοδοτήσει την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου και ότι μετά το γεωτρύπανο Φατίχ έστειλαν και το Γιαβούζ στην περιοχή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκίνησε μονομερώς τις εργασίες γεώτρησης το είπαμε και στους ίδιους, και στις εγγυήτριες χώρες και στην ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν βρίσκουμε σωστό να γίνονται μονομερείς εργασίες». Το ψευδοκράτος το 2011 υπέβαλε μια πρόταση, είπε. «Πρότεινε όπως υπό την σκεπή του ΟΗΕ ιδρυθεί μια επιτροπή και να γίνει σχέδιο διαμοιρασμού. Η πρόταση της ‘τδβκ’ είναι στο τραπέζι. Μέχρι να ξεκινήσουμε τις εργασίες γεώτρησης κανένας δεν έκανε βήμα σχετικά με αυτό. Μόλις εμείς ξεκινήσαμε αυτές τις εργασίες, βλέπουμε άτοπες δηλώσεις. Άλλωστε δεν δίνουμε σημασία στις δηλώσεις των χωρών που δεν είναι εγγυήτριες χώρες», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε ότι «εμείς πάντοτε βλέπαμε την ΕΕ ως παρατηρητή στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά σε αυτή τη διαδικασία επιδεικνύουν καθαρά στάση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς». «Δυστυχώς σήμερα η ΕΕ και ειδικά τα μέλη της τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς αυτού του είδους την αλληλεγγύη δεν την βρίσκουμε σωστή», είπε. Υποστήριξε περαιτέρω πως «αν θα είναι δίπλα στην ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνοντας θέση χάριν της αλληλεγγύης κάνουν λάθος». Η Τουρκία, συνέχισε, «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και του ‘τουρκοκυπριακού λαού’. Ή αυτός ο πλούτος θα διαμοιραστεί δίκαια ή εμείς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’. Τα βήματα της ΕΕ εναντίον μας δεν ωφελούν, είναι αντιπαραγωγικά», ανέφερε.

Καταδικάζει η Αθήνα

Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει «την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρει, «η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή ανάδειξης της ΕΕ, σε εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιούνη, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».

«Ανησυχία» από τη Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του, που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα, επισημαίνει ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ και θεωρεί ότι «η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος».

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε για την είσοδο ενός ακόμη τουρκικού σκάφους, με σκοπό τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή, βιώσιμη και δίκαια λύση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Απευθύνει έκκληση προς τις χώρες τις περιοχής «να μην προβούν σε βήματα που ενισχύουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία, όπως επίσης και να επιδιώξουν την επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των μεταξύ τους συμφερόντων».

«Είναι προφανής η ανάγκη για την επανεκκίνηση το ταχύτερο δυνατόν του ενδοκοινοτικού διαλόγου για τη διευθέτηση του κυπριακού, με στόχο την εξεύρεση λύσεων στη βάση των γνωστών ψηφισμάτων του ΟΗΕ»,συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε παρόμοιες προσπάθειες».

Κάιρο: Αύξηση της έντασης στην Αντολική Μεσόγειο

Ανακοίνωση με αφορμή την παρουσία του «Γιαβούζ» ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στη δήλωση, τονίζεται: «Η αποφασιστικότητα (της Τουρκίας) να συνεχίσει τις μονομερείς πρωτοβουλίες της, αυξάνει το βαθμό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η δήλωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, όπως αναφέρεται και από τον τοπικό Τύπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΚΥΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις