Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ενταλμα σύλληψης για τον «βασιλιά των διαμαντιών»

Την έκδοση στη Ρουμανία του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετς, αποκαλούμενου και «βασιλιά των διαμαντιών», με το βεβαρημένο παρελθόν, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψής του. Ο Μπένι Στάινμετς νοσηλεύεται πλέον κρατούμενος σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας -- Στον Αρειο Πάγο για ακύρωση της απόφασης προσφεύγει ο Ισραηλινός επιχειρηματίας

Την έκδοση στη Ρουμανία του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετς, αποκαλούμενου και «βασιλιά των διαμαντιών», με το βεβαρημένο παρελθόν, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψής του. Ο ίδιος, που διώκεται από τις ρουμανικές αρχές μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Bάσει πλέον του εντάλματος, δικονομικά καθίσταται κρατούμενος, συνεπώς θα πρέπει και να νοσηλεύεται κρατούμενος. Την τελική απόφαση για την έκδοση στη Ρουμανία θα λάβει ο Αρειος Πάγος μετά την προσφυγή του πάμπλουτου Στάινμετς με την οποία ζητά να αλλάξει η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Ο 69χρονος Μπένι Στάινμετς, που διατηρεί εδώ και καιρό φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις -σύμφωνα με τους Financial Times- με την ανιψιά του πρωθυπουργού, Αλεξία Μπακογιάννη, το τελευταίο διάστημα διέμενε προσωρινά στην Ελλάδα διότι του είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει εκτός της χώρας έως ότου εκδοθεί η σχετική απόφαση για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Συνελήφθη αρχικά το 2023 στη Λάρνακα βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί από τις ρουμανικές αρχές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Η Αλεξία Μπακογιάννη βοήθησε, όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, τον Στάινμετς στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας, όταν εκείνος προσπαθούσε να ακυρώσει την έκδοσή του στη Ρουμανία. Τον Οκτώβριο του 2024, οι ελληνικές αρχές πέρασαν χειροπέδες στον Ισραηλινό μεγιστάνα μόλις έφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» με ιδιωτική πτήση, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Πριν από λίγες μέρες ο Στάινμετς και η Μπακογιάννη βρέθηκαν μαζί στο γνωστό αποχαιρετιστήριο γκαλά του απερχόμενου Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη.

 

Το σκάνδαλο «Project Prince»

 

Οι ρουμανικές αρχές ζητούν την έκδοση του Στάινμετς λόγω της εμπλοκής του σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Ρουμανίας, γνωστό ως «Project Prince». Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια του έκπτωτου πρίγκιπα Παύλου της Ρουμανίας να ανακτήσει μέρος της περιουσίας της πρώην βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων η Αγροτική Φάρμα Băneasa, μια τεράστια έκταση στα προάστια του Βουκουρεστίου, και το Δάσος Σναγκόβ, μια προστατευόμενη περιοχή φυσικής ομορφιάς.

Η Αλεξία Μπακογιάννη, φίλη και συνεργάτις του Στάινμετς | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι διεκδικήσεις του Παύλου ωστόσο συνοδεύονταν από έντονες πολιτικές και νομικές αντιπαραθέσεις, καθώς η νομιμότητα της «βασιλικής του γραμμής» αμφισβητούνταν. Η Reciplia, μια κοινοπραξία που υποστηριζόταν οικονομικά από τον Στάινμετς, αποτέλεσε τον κύριο χρηματοδότη της προσπάθειας. Η συμφωνία περιλάμβανε εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές, μηνιαία επιδόματα και κάλυψη δικαστικών εξόδων, με αντάλλαγμα το 50% οποιασδήποτε περιουσίας θα ανακτούσε ο έκπτωτος.

Η υπόθεση βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ρουμανικών αρχών, οι οποίες αποκάλυψαν τη χρήση αθέμιτων πρακτικών για την επίτευξη των στόχων του «Project Prince». Η νυν Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, τότε επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας (DNA), ανέλαβε την έρευνα, αποκαλύπτοντας ένα πλέγμα διαφθοράς που περιλάμβανε δωροδοκίες δημόσιων λειτουργών, παραποίηση εγγράφων και χειραγώγηση του νομικού συστήματος.

 

Εταιρεία κατασκοπείας

 

Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, η ομάδα της Reciplia είχε προκαλέσει ζημία στο ρουμανικό κράτος που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με τον Στάινμετς να καταδικάζεται το 2020 ερήμην σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Το «Project Prince» πήρε μια πιο σκοτεινή τροπή όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της ισραηλινής εταιρείας κατασκοπείας Black Cube σε αυτό. Η εταιρεία, που έχει εμπλακεί σε αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις, φέρεται να προσπάθησε να υπονομεύσει τη Ρουμάνα εισαγγελέα Κοβέσι και την έρευνά της. Πράκτορες της Black Cube επιχείρησαν να παραβιάσουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς email της Κοβέσι, ενώ μέλη της οικογένειάς της και συνεργάτες της προσεγγίστηκαν από κάποιους που παρίσταναν άτομα που κάνουν προσλήψεις (recruiters) ή τους διοργανωτές συνεδρίων.

Το 2016, δύο πράκτορες της Black Cube συνελήφθησαν στη Ρουμανία, γεγονός που προκάλεσε διεθνή σάλο. Αν και ο Στάινμετς αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στη συγκεκριμένη επιχείρηση, η σύνδεσή του με την Black Cube είναι τεκμηριωμένη από προηγούμενες υποθέσεις, όπως η διαμάχη του για την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα. Ο Στάινμετς έχει βρεθεί στο στόχαστρο ερευνών ανά τον πλανήτη για υπόθεση διαφθοράς σχετικά με το μεγαλύτερο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στην Αφρική και το όνομά του βρίσκεται στα Panama Papers, ενώ μεγάλα μέσα ενημέρωσης (FT, Le Monde, OCCRP κ.ά.) έχουν αποκαλύψει σκοτεινές υποθέσεις στις οποίες είχε άμεση συμμετοχή.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο συνήγορος υπεράσπισης, Σταύρος Τόγιας, δήλωσε:

«Πρόκειται για μία εξέλιξη που γεννά τεράστια ερωτηματικά, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ιδίου δικαστηρίου, το 2022, που αφορά στην ίδια ακριβώς υπόθεση και στο ίδιο αίτημα των ρουμανικών αρχών. Παρά τη βαθύτατη απογοήτευση που μας προκαλεί, η σημερινή απόφαση δεν κλονίζει την πίστη του εντολέως μου στην ελληνική Δικαιοσύνη, γι’ αυτό και ασκήσαμε ήδη έφεση στον Αρειο Πάγο. Είμαστε βέβαιοι πως το κράτος Δικαίου θα υπερισχύσει των μεθοδεύσεων και των αυθαιρεσιών των ρουμανικών αρχών».

Πηγή efsyn.gr

 

 

Απόψεις