Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας: Υπόμνημα στον Μητσοτάκη για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία

Το υπόμνημά της για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του νομού επέδωσε στον πρωθυπουργό κατά την περιοδεία του..

Το υπόμνημά της για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του νομού επέδωσε στον πρωθυπουργό κατά την περιοδεία του στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως «η κατάσταση στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών ήταν απελπιστική για τρεις και πλέον εβδομάδες και παραμένει δύσκολη μέχρι και σήμερα», στέκεται στους συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους και σε αυτούς που ακόμα ταλαιπωρούνται και υπογραμμίζει το διάστημα που χάθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας πως «η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τις δομές και το προσωπικό του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και να τον εντάξει σε έναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, οδήγησε τα δύο νοσοκομεία σε τρομερή συμφόρηση και τους εργαζόμενους πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής».

Αναλυτικά το υπόμνημα:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πανδημία Covid-19 έδειξε με τον πιο σκληρό, τον πιο δραματικό τρόπο ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν αθωράκιστο. Ο λαός της περιοχής πλήρωσε βαρύτατο τίμημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Πέλλα έχει τη μακάβρια πρωτιά στον αριθμό θανάτων ασθενών από Covid-19 στη χώρα. Η κατάσταση στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών ήταν απελπιστική για τρεις και πλέον εβδομάδες και παραμένει δύσκολη μέχρι και σήμερα.

Το σύνολο των εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία, όλων των ειδικοτήτων, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ο καθένας από τη θέση του, έδωσαν και δίνουν με αυτοθυσία και φιλότιμο αυτή τη μάχη. Στην Πέλλα θρηνήσαμε νεκρούς υγειονομικούς που προσβλήθηκαν στους χώρους εργασίας. Έχουμε συναδέλφους που εδώ και εβδομάδες προσπαθούν να αναρρώσουν από τις επιπλοκές της νόσου. Συναδέλφους με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας που αναγκάστηκαν λόγω της έλλειψης προσωπικού να παραμείνουν στη θέση τους για να μην καταρρεύσει η λειτουργία των νοσοκομείων, εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο είχε προειδοποιηθεί από τους υγειονομικούς και ο λαός, με την πειθαρχία που επέδειξε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, της έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε. Αυτό που σχεδόν μονότονα παρακολουθούμε μέχρι και σήμερα, είναι μια προσπάθεια μετακύλισης των δικών της ευθυνών στη λεγόμενη ατομική ευθύνη.

Η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τις δομές και το προσωπικό του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και να τον εντάξει σε έναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, οδήγησε τα δύο νοσοκομεία σε τρομερή συμφόρηση και τους εργαζόμενους πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Για να δημιουργηθούν απλές κλίνες Covid-19 και νέες αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ και στα δύο νοσοκομεία, τα προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν και οι κλινικές του Χειρουργικού και του Παθολογικού Τομέα πέραν της Παθολογικής, συμπτύχθηκαν, μετακινήθηκαν, συστεγάστηκαν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των παθήσεων μη-Covid ασθενών. Διακόπηκε η λειτουργία των τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων του εργαστηριακού τομέα των δύο νοσοκομείων (Ακτινολογικό, Αξονικός Τομογράφος, Μικροβιολογικό) που έδωσαν και δίνουν αγώνα για να πετύχουν κάτι εξαιρετικά δύσκολο: Να λειτουργήσουν με ασφάλεια ταυτόχρονα, τόσο ως εργαστήρια για ασθενείς με Covid-19, όσο και για μη-Covid ασθενείς.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία έκλεισαν και τα χωριά του νομού ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Οι υποστελεχωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποδυναμώθηκαν, αφού τα Κέντρα Υγείας χρησιμοποιήθηκαν ως δεξαμενές άντλησης προσωπικού που κλήθηκε να καλύψει όπως – όπως τα κενά στα νοσοκομεία.

Οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία της Αττικής, όταν οι δημόσιες δομές Υγείας του Λεκανοπέδιου αγκομαχούν κάτω από το βάρος των ελλείψεων προσωπικού δεν αποτελεί λύση. Δημιουργεί κινδύνους και νέα προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που τα κρούσματα στη Δυτική Αττική αυξάνονται επικίνδυνα.

Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε αυτά που συνέβησαν. Ο εμβολιασμός ακόμη και αν πραγματοποιηθεί μαζικά, αφού ξεπεραστούν τα προβλήματα επάρκειας, δεν αποτελεί πανάκεια και προφανώς δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητούμε από την κυβέρνηση:

– Δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περικοπή του κονδυλίου για την Υγεία που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με βάση τις ανάγκες.

– Τακτικούς και απολύτως δωρεάν ελέγχους σε όλες τις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, όχι στην ελαστικοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

– Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά και άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα Υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας. Επίταξη πραγματική, όχι πλουσιοπάροχη επιδότηση.

– Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών συναδέλφων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

– Τη σύσταση νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών και ενίσχυση – ανάπτυξη των Κλινικών τους με κλίνες και μόνιμο προσωπικό (ΜΕΘ, Αξονικός Τομογράφος, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ, Ουρολογική κ.λπ.). Ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία (Παιδοχειρουργική, Νευρολογική. Ογκολογική, Νεογνολογική και 2η Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών).

– Την άμεση ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς αναδρομικό επασφάλιστρο. Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος πανδημίας ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Υγεία.

– Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.

– Την αποκατάσταση των αποδοχών μας που περικόπηκαν στην περίοδο των μνημονίων. Να πάψει η μισθολογική απαξίωση των γιατρών του δημόσιου τομέα Υγείας.

– Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, όπως ίσχυε πριν το 2011.

– Την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη Υγεία, αφού η Υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις