Η διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε χθες την ένταξή τους στη διαδικασία «fast track», ενώ η τελική υλοποίησή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
Και επανεξέταση από το ΣτΕ του «The Mall Athens», μετά την έκδοση ΠΔ
Ευκαιρία να «πουλήσει» τη- πιθανόν- δημιουργία θέσεων εργασίας, βρήκε και χθες η κυβέρνηση, παρ’ ότι ουσιαστικά πρόσφερε μια πολύ σημαντική υπηρεσία, όχι στους εργαζόμενους, αλλά στις μεγάλες επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, εντός και εκτός της χώρας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, μετά το τέλος της διυπουργικής Επιτροπής, δήλωσε ότι εγκρίθηκαν «12 μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, προϋπολογισμού άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργούν περισσότερες από 17.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα τα επόμενα χρόνια». Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, στην αρμοδιότητα πλέον του οποίου περνούν τα έργα για να προωθηθούν ταχύτατα και «χωρίς πολλά πολλά», δήλωσε ότι «η βασική απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων ήταν η ένταξη στις διαδικασίες fast track, μιας σειράς ενεργειακών έργων, προτεραιότητας όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Έτσι, τράπεζες και Αρχές ετοιμάζονται να στηρίξουν με κάθε τρόπο επιχειρηματικά εγχειρήματα και αναγκαίες υποδομές που στοχεύουν σε κέρδη πάρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι φθηνότερη ενέργεια για τα εκατομμύρια άνεργους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο για τα εκατομμύρια εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Να επισημανθεί, βεβαίως, ότι παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, καθόλου σίγουρη δεν είναι η υλοποίηση όλων των έργων, καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπλέκονται θα εγκαταλείψουν εύκολα εκείνα που θα κριθούν τελικά ασύμφορα.
Τα 12 έργα, είναι:
Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ– Κύπρου– Ελλάδας (Euro-Asia Interconnector)
Ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέας Σάντα (Eλλάδα)
Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία
IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG)
Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).
Εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα. (Τα δικαιώματα διαχειρίζεται το ΤΑΥΠΕΔ)
Αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ.
Αγωγός φυσικού αερίου ITGI.
Αγωγός φυσικού αερίου από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης. (ενοποίηση σχεδίων East–Med ΔΕΠΑ /Trans- Med Κύπρος).
Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: τα 12 έργα προτάθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση και η χρηματοδότησή τους (τόσο ιδιωτική, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Στις 14 Οκτωβρίου του 2013 η κομισιόν ανακοίνωσε την αποδοχή των έργων. Στις 6 του περασμένου Μαΐου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης έστειλε επιστολή στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), ζητώντας να ενταχθούν τα έργα στις διαδικασίες fast track με ό’ τι αυτό συνεπάγεται για τη διευκόλυνσή τους. Χθες, 7,5 μήνες μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα σχέδια εντάχθηκαν στις σχετικές διαδικασίες. «Συμπτωματικά», στις 12 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη- μέλη να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων διασύνδεσης δικτύων στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ο σχετικός μηχανισμός της ΕΕ «Συνδέοντας την Ευρώπη», προβλέπει 5,85 δισ. ευρώ, για την χρηματοδότηση τέτοιων έργων την περίοδο 2014- 2020. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Επισημάνθηκε και από τους υπουργούς ότι τα έργα προετοιμάζονται εδώ και καιρό, ωστόσο η υλοποίησή τους δεν είναι δεδομένη. Ο αγωγός φυσικού αερίου Κύπρου- Ελλάδας είναι εφικτός τεχνικά και βιώσιμος οικονομικά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν και με τις τελικές συμφωνίες Ισραήλ- Κύπρου για την μεταφορά του αερίου της περιοχής. Δύσκολο είναι και το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας, αν και οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχουν να περιμένουν πολλά από αυτό. Επιπρόσθετα, δημιουργεί μια πρωτόγνωρη, απευθείας σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης! Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI) παρ’ ότι η αδυναμία τροφοδότησής του με αζέρικο αέριο φάνηκε να τον βγάζει εκτός πεδίου. Ωστόσο, πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος κύρωσης του Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας – Τουρκίας για το ζήτημα της κατασκευής του αγωγού και σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών στη Βουλή, ο αγωγός βρίσκεται σε ώριμο στάδιο (λόγω της αδειοδότησης που έχει προηγηθεί) και αποτελεί «εναλλακτικό» σχέδιο στον TAP. Εξαιρετικά σημαντικά για τους ιδιώτες της ενέργειας είναι τα έργα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα, τα 2 σχέδια για τους πλωτούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και η διασύνδεση με την Βουλγαρία. Καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι θα κατασκευαστούν και οι 2 πλωτοί σταθμοί, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα μπορεί η Βουλγαρία να παρακάμψει την Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και να τροφοδοτήσει με τη σειρά της άλλες χώρες της περιοχής, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη σχέδια διασύνδεσης των τοπικών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου! Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έργα και υποδομές που είχαν δημόσιο ρόλο και ιδιοκτησία, αναλαμβάνονται από επιχειρήσεις που προφανώς ξέρουν πως δεν θα χάσουν.
Στη χθεσινή συνεδρίαση βρέθηκε χρόνος για να… τακτοποιηθεί και το «θεματάκι» με το «The Mall Athens». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, συζητήθηκε: «και το επενδυτικό σχέδιο του «The Mall Athens» της εταιρείας «LAMDA OLYMPIA VILLAGE AE», το οποίο εντάχθηκε στις διατάξεις του Ν.3894/2010 όπως ισχύει, σε συμμόρφωση με το σκεπτικό και το διατακτικό της υπ’ αριθμ. 376/20147 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το έργο θα ελεγχθεί εκ νέου από το ΣτΕ στο πλαίσιο της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα τύχει ασφαλώς της κανονιστικής επεξεργασίας του ΣτΕ».