Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ένας ταξικός πόλεμος: Η αιματοβαμμένη «ανάπτυξη» τους έχει θύματα – Ένας εργάτης σκοτώνεται κάθε τρεις μέρες!

Την αιματοβαμμένη ανάπτυξη για τους επιχειρηματίες, που ποτίζεται με το αίμα των εργατών, παρουσίασαν εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, στη..

Την αιματοβαμμένη ανάπτυξη για τους επιχειρηματίες, που ποτίζεται με το αίμα των εργατών, παρουσίασαν εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δίνοντας στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα, πανελλαδικά και τοπικά, καθώς και την εικόνα που επικρατεί στους κλάδους τους.

Κατήγγειλαν επίσης τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά και ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν στην ανέγερση μνημείου προς τιμήν των νεκρών εργατών της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε καμπάνια ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις ασθένειες, για ασφαλείς χώρους εργασίας.

Τη συνέντευξη διοργάνωσαν τα Σωματεία ΟικοδόμωνΕμποροϋπαλλήλων, και εργαζόμενων Επισιτισμού – Τουρισμού, τρεις κλάδους στους οποίους ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι με τα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα, είναι τεράστιος.

 

Ο Γιάννης Ελευθεριάδης, γραμματέας του Συνδικάτου Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας παρουσίασε τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και είναι αποκαλυπτικά.

Όπως είπε – 

– «πανελλαδικά, πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της εργασίας τους από το 1999 έως το 2019.

400 εργαζόμενοι κάθε χρόνο πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες.

46 νεκροί εργάτες το 2018. 51 το 2019, 41 το 2020 και 104 το 2022. Ενας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του στο χώρο εργασίας τους κάθε τρεις μέρες.

– Μόνο πέρσι καταγράφηκαν 14.000 εργατικά ατυχήματα. Στη Θεσσαλονίκη θρηνήσαμε πέρυσι 7 νεκρούς και είχαμε άλλους 13 σοβαρά τραυματίες. Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έχουν χάσει τη ζωή τους 49 συνάδελφοι, οι 7 στην πόλη μας.

Στον κλάδο του επισιτισμού έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με τον όρο εργατικό “ατύχημα”, το ατύχημα του διανομέα με το μηχανάκι του. 53 συνάδελφοί μας έχουν χάσει την ζωή τους την τελευταία εξαετία πηγαίνοντας την τελευταία παραγγελία τους. Ενώ και τα “ατυχήματα” που δεν έχουν νεκρούς είναι πολύ συχνά.

Δεν είναι όμως μόνο οι διανομείς ευάλωτοι σε ατυχήματα κλπ. Έχουμε τα καψίματα και τα κοψίματα στις κουζίνες από τους μάγειρες και τους βοηθούς τους, έχουμε τα μυοσκελετικά προβλήματα που αποκτάνε οι σερβιτόροι, οι ζαχαροπλάστες, οι λαντζιέρες, από την ορθοστασία, από τα βάρη που σηκώνουν. Ατυχήματα στον κλάδο γίνονται-όπως και στους υπόλοιπους κλάδους- γιατί για την εργοδοσία η πρόληψη κοστίζει, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί και να μην πληρώσει τίποτα!

Οι φωτιές που παίρνουν οι κουζίνες παίρνονται επειδή δεν καθαρίζονται τα φουγάρα πάνω από τις σχάρες. Διαδικασία που απαιτεί να μην καίνε εκείνη την ώρα οι σχάρες. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει κέρδος ο εργοδότης. Από την άλλη, μια τέτοια διαδικασία απαιτεί προσωπικό να την κάνει, σε νεκρή ώρα, που σημαίνει παραπάνω εργατικά χέρια. Επομένως πάλι κόστος για τον εργοδότη. Οτι αφορά τις διανομές σε ακραίες καιρικές συνθήκες, οι δικαιολογίες που ακούμε είτε από τους ιδιοκτήτες επισιτιστικών καταστημάτων είτε από τις πλατφόρμες είναι πραγματικά αστείες. Αφήνουν τον διανομέα να επιλέξει αν θέλει να γίνει παπί για να πάει μια παραγγελία, αφού βάλουν τον μπαμπούλα της απόλυσης ή της μη πληρωμής αν αρνηθεί να βγει σε διανομή ο συνάδελφος. Είναι επομένως το κυνήγι του κέρδους αυτό που σακατεύει συναδέλφους στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στις κουζίνες».

Επίσης ανέδειξε τις βαριές ευθύνες του κράτους, σημειώνοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν έβαλαν το χέρι τους για την διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας και της Τεχνικής Επιθεώρησης,  ενώ στήριξαν αντεργατικούς νόμους που απαγορεύουν την απεργία, που ορίζουν την δεκάωρη εργασία, που περιορίζουν δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Επιπλέον, η υποστελέχωση των νοσοκομείων, η έλλειψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας έχει επιπτώσεις στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση ατυχημάτων. Στην Χαλκιδική για παράδειγμα, Νο1 τουριστικό προορισμό το καλοκαίρι στην Β. Ελλάδα, με ένα εκατομμύριο τουρίστες και εποχικά εργαζόμενους την καλοκαιρνη περίοδο, δεν υπάρχουν παρά τρία Κέντρα Υγείας και ένα ασθενοφόρο! Τέλος ανακοίνωσε την απόφαση να προχωρήσουν στην ανέγερση μνημείου προς τιμή των νεκρών εργατών της Θεσσαλονίκης που πλήρωσαν με τη ζωή τους τα κέρδη των αφεντικών. Ένα μνημείο που ταυτόχρονα θα αναδεικνύει την πάλη των εργαζομένων για να γυρνάνε σώοι και αβλαβείς από το μεροκάματο.

Και απηύθυνε κάλεσμα να συμμετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες με τα έργα τους. «Όλοι όσοι συμμετέχουν θα βραβευτούν σε εκδήλωση για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς που θα γίνει στα μέσα Ιούνη. Εκεί θα γίνει και η επιλογή του έργου που θα αποτελέσει το μνημείο. Τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέχρι και την Πρωτομαγιά», είπε.

 

Ο Κώστας Αθανασόπουλος, ταμίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι όλοι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε κοιλάδες των Τεμπών. Όπως είπε, «καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων” έπαιξε η διαχρονική και συνειδητή υποστελέχωση και υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Και φυσικά η μετατροπή της σε “Ανεξάρτητη Αρχή”, που αποφάσισε η σημερινή κυβέρνηση, βάζει και το ..”κερασάκι στην τούρτα”, παρέχοντας ουσιαστικά “ασυλία” στους επιχειρηματικούς ομίλους και προστατεύοντας τις κάθε φορά κυβερνήσεις από τις πολιτικές ευθύνες που έχουν». Θύμισε επίσης την κατάπτυστη εντολή που δόθηκε από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης να μην ερευνώνται τα «ήσσονος σημασίας» ατυχήματα, που όπως είπε, στην ουσία δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία να βάζει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τη ζωή των εργαζομένων». 

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Υπάρχουν κλάδοι που οι θάνατοι και τα “ατυχήματα” έχουν γίνει νόμος. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα εργατικά “ατυχήματα” της 3ετίας 2020-2021-2022, είναι 120 και από αυτά τα 86 στην υπηρεσία καθαριότητας. Στον κλάδο των μεταφορικών, μετράμε στο νομό μέχρι στιγμής 2 νεκρούς για το 2023, χωρίς να υπολογίζουμε τους διανομείς. Και οι δύο σκοτώθηκαν την ώρα της φορτoεκφόρτωσης η οποία γίνεται χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας, και με μόνο κριτήριο το πόσο γρήγορα θα φύγουν τα φορτία.

Ο κλάδος μας στις Κατασκευές πέρυσι μέτραγε 1 νεκρό κάθε 5 μέρες. Εκατοντάδες σακατεμένους. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το έργο του Μετρό στην πόλη μας, που μετρά ήδη 3 νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες εργάτες. Ενώ οι εργολαβικές εταιρείες αλλά και η ανάδοχος εταιρεία έχουν θησαυρίσει τόσα χρόνια από το αίμα μας αλλά και τα λεφτά των πολιτών της πόλης και όλης της χώρας. Επίσης, πριν από ένα χρόνο ένας συνάδελφος μας, 68 χρονών σκοτώθηκε σε οικοδομή όπου εργαζόταν πάνω στο μαδέρι και τη σκαλωσιά για το μεροκάματο που τόσο είχε ανάγκη στην προσπάθεια να συμπληρώσει ένα εισόδημα λίγο πάνω από το όριο της πείνας, δουλεύοντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με τη θερμοκρασία “στο κόκκινο”.

Και θα πρέπει μαζί με τα εργατικά “ατυχήματα” να προσμετρήσουμε και τους χιλιάδες συναδέλφους που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, το συνεχές βάρος που σηκώνουν οι συναδέλφισσες, που είναι και πλειοψηφία στον κλάδο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ικανότητά τους να γίνουν μητέρες. Οι ταμίες στο Εμπόριο, όπως και το σύνολο των συναδέλφων σε κλάδους όπως η Πληροφορική, οι Λογιστές κτλ, σακατεύονται και κουβαλούν μυοσκελετικά προβλήματα λόγω της πολύωρης καθιστικής δουλειάς. Επίσης, νέο σχετικά φαινόμενο είναι οι χρόνιες ημικρανίες από την συνεχή, πολύωρη έκθεση στις οθόνες των υπολογιστών.

Ολα τα παραπάνω δεν οφείλονται στην κακιά στιγμή ή στην κακή μας μοίρα, είναι εγκλήματα με ευθύνη του κράτους και όλων αυτών που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ)».

 

Ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «όσο δεν γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα των σωματείων, των επιτροπών υγιεινής και ασφαλείας, των αρμοδίων για την επιθεώρηση των χώρων δουλειάς, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Το δρόμο δηλαδή των εργατικών ατυχημάτων, των ασθενειών, ακόμα και των θανάτων εργαζομένων. Ιδιαίτερα με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και την εργοδοτική ασυδοσία, θα εμφανίζονται όλο και περισσότερα περιστατικά “ήσσονος σημασίας” όπως ξεδιάντροπα διαβάσαμε!».

Τόνισε ότι τα οποιαδήποτε εργατικά ατυχήματα αλλά και οι ασθένειες, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ένα ισχυρό εργατικό κίνημα που θα βάζει ως προμετωπίδα αυτά τα ζητήματα.

Και κάλεσε όλα τα σωματεία, εν όψει της πρωτομαγιάτικης απεργίας, αλλά και με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, να προχωρήσουν σε καμπάνια ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις ασθένειες, για ασφαλείς χώρους εργασίας. Να σχεδιάσουν παρεμβάσεις με μοχλό τις επιτροπές υγιεινής και ασφαλείας σε κάθε επιχείρηση σε κάθε κατάστημα και εργοστάσιο. Να παλέψουν για:

Την άμεση στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

– Την επανένταξη στα ΒΑΕ κλάδων και ειδικοτήτων, τη διεύρυνσή τους.

– Την εξασφάλιση με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας ιατρών Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, την ίδρυση Κέντρων Υγείας σε χώρους όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Τεχνολογικό Πάρκο.

– 7ωρο – 5ήμερο για όλους, σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα για τα ΒΑΕ»

– Καμία απόκρυψη εργατικού ατυχήματος-κανένας διαχωρισμός σε σημαντικά η ασήμαντα ατυχήματα

– Διευκόλυνση σε εργαζόμενους και σωματεία να δημιουργούν επιτροπές υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις