Στα τέλη του 2021 ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν ξεριζωθεί σε όλο τον κόσμο έφθασε τα 90 εκατομμύρια, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεινόμενων πολέμων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν, η ΛΔ Κονγκό.

Ο αριθμός αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όπου εκτιμάται πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι άλλα 8 εκατομμύρια. Μετά τη ρωσική εισβολή η Ουκρανία μετρά 37 εκατ. ανθρώπους στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Από τον αριθμό αυτό εξαιρούνται η Κριμαία (νότια), η χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και οι ανατολικές περιφέρειες, των αυτοαποκαλούμενων «Λαικών δημοκρατιών του Ντονμπάς».

Η Ευρώπη είχε να γνωρίσει τόσο μεγάλη ροή προσφύγων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ο ΟΗΕ λογαριάζει πως ίσως να φθάσουν τα 8,3 εκατομμύρια ως τα τέλη της χρονιάς.

Τα 100 εκατομμύρια είναι πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.  Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι μόνο 13 χώρες στον κόσμο έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από τον αριθμό αυτόν, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

«Ο αριθμός των 100 εκατομμυρίων είναι τρομακτικός, πηγή ανησυχίας και τροφή για σκέψη. Είναι ρεκόρ που δεν έπρεπε να καταρριφθεί ποτέ», είπε ο Ύπατος Αρμοστής Φιλίπο Γκράντι.