Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ενας χρόνος από την δολοφονία της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ

Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, 51 ετών, κάλυπτε μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όταν πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Δυτική Όχθη

Σήμερα 11 Μάη, κλείνει ένας χρόνος από την εν ψυχρώ δολοφονία της εμβληματικής Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ (Shireen Abu Akleh), από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής.

Την Τετάρτη 11 Μάη 2022, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παλαιστίνιο – Αμερικανίδα δημοσιογράφο Σιρίν Αμπού Άκλεχ καθώς κάλυπτε μια ισραηλινή εισβολή στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Η Αμπού Ακλεχ φορούσε ένα μπλε γιλέκο που έγραφε «PRESS» και φορούσε μπλε μεταλλικό κράνος για τους δημοσιογράφους την ώρα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή.

Ήρωας και θρύλος για όλους τους Παλαιστίνιους και τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, η Σιρίν Αμπού Άκλεχ ήταν γνωστή ως η φωνή της Παλαιστίνης, μια αφοσιωμένη ρεπόρτερ και μια παθιασμένη, ευγενική, στοργική ψυχή με πλήθος γνώσεων, ήταν μια περιπατητική εγκυκλοπαίδεια του Παλαιστινιακού πολιτισμού, ιστορίας και πολιτικής.

 Αν και είχε καλύψει ολόκληρη την Παλαιστίνη, ήταν μεταξύ των λίγων δημοσιογράφων που είχαν παρακολουθήσει την ιστορία της Τζενίν, ενός συμβόλου της Παλαιστινιακής αντίστασης, για τόσο καιρό και με τόση αφοσίωση.

 Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ είχε καλύψει δημοσιογραφικά τη διαβόητη Ισραηλινή επίθεση στις 9 Απρίλη 2002 στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων και 20 χρόνια αργότερα, ήταν ακόμα εκεί για να αναφέρει μια Ισραηλινή επιδρομή στον ίδιο καταυλισμό, όπου και δολοφονήθηκε.

Γεννημένη στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 3 Απρίλη 1971, η Σιρίν ήταν πηγή έμπνευσης για πολλούς Παλαιστίνιους και Άραβες, αγαπούσε τη ζωή και πάντα αναφερόταν με συμπόνια. Αποτέλεσε ιδιαίτερα έμπνευση και πρότυπο για γυναίκες που είχαν σκοπό να ακολουθήσουν καριέρα στη δημοσιογραφία.

«Επέλεξα τη δημοσιογραφία για να είμαι κοντά στον κόσμο. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αλλάξω την πραγματικότητα, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσα να φέρω τη φωνή τους στον κόσμο», δήλωσε η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Μετά το θάνατο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι θα μετονομάσουν το ετήσιο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα για Παλαιστίνιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και δημοσιογράφους με το όνομά της.

«55 ρεπόρτερ έχουν σκοτωθεί, από τις Iσραηλινές δυνάμεις κατοχής από το 2000», είπε ο Naser Abu Baker, Επικεφαλής του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, και πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός Iσραηλινών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων δημοσιογράφων αναφέρθηκε στην Κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ έχει συλλάβει περισσότερους από 130 δημοσιογράφους το 2022, τη χρονιά που σκοτώθηκε η Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

Η  Σιρίν Αμπού Άκλεχ εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Radio Monte Carlo και στο Voice of Palestine. Επιπλέον, εργάστηκε για την UNRWA (Οργανισμός Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) και για την MIFTAH (την Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία για την Προώθηση του Παγκόσμιου Διαλόγου και της Δημοκρατίας). Το 1997 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Al Jazeera.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις