Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ένα αλφαβητάρι για την πάλη – «The Working Dead» του Πάνου Ζάχαρη

Η βραβευμένη ως καλύτερο διαδικτυακό κόμικ 2017 και 2018, σειρά κόμικς του Πάνου Ζάχαρη «The Working Dead» γίνεται για πρώτη φορά χάρτινη..

Η βραβευμένη ως καλύτερο διαδικτυακό κόμικ 2017 και 2018, σειρά κόμικς του Πάνου Ζάχαρη «The Working Dead» γίνεται για πρώτη φορά χάρτινη στο σύνολό της και προσκαλεί τους αναγνώστες σ’ ένα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία και την… υστερία.  

***

Το χαμόγελο που δημιουργούν οι ιστορίες που διηγείται ο Πάνος Ζάχαρης είναι πικρό, όπως πικρή είναι και η αλήθεια: Σε κάθε στιγμή της ιστορίας ο άνθρωπος πρέπει να διαλέξει (και να αντιληφθεί) με ποιους είναι και ποιους έχει απέναντί του. Αυτήν την σκληρή και αιώνια πραγματικότητα αποτυπώνεται άμεσα και περιεκτικά στις ιστορίες που μας περιγράφει ο Πάνος, θυμίζοντάς μας σε κάθε σελίδα  ποιοι είμαστε και κυρίως σε ποιους είμαστε απέναντι.

***

Δούλοι και δουλοκτήτες, δουλοπάροικοι και φεουδάρχες, εργάτες και αφεντικά… Εκμεταλλευόμενοι κι εκμεταλλευτές σ’ ένα σκληρό, διαχρονικό μπρα-ντε-φερ από τη σκιά των Πυραμίδων και το Λονδίνο της Βιομηχανικής Επανάστασης, μέχρι τα sweatshops της Κίνας και τα τηλεφωνικά κέντρα της Καλλιθέας, με έπαθλο τα κλειδιά του κόσμου.

Στιγμιότυπα του ταξικού El Clásico σφηνωμένα στα καρεδάκια μονοσέλιδων κόμικ στριπ, χρωματισμένα με τις βαφές του σήμερα, περιμένουν τον αναγνώστη να βρει τον εαυτό του σε κάποια γωνιά αυτού του βιβλίου. Ίσως με άλλα ρούχα και εργαλεία, αλλά με τον ίδιο πόνο. Και τον ίδιο αντίπαλο. 

***

Ο Πάνος Ζάχαρης, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του στις εκδόσεις «Τόπος» (απ’ όπου κυκλοφορεί το «The Working Dead»), «γεννήθηκε το 1982 κάτι που υπήρξε αναμφισβήτητα Αλλαγή σε σχέση µε πριν που δεν είχε γεννηθεί. Μεγαλώνοντας είδε σκύλους δεµένους µε λουκάνικα, ανθισµένα λεφτόδεντρα και έναν τυροπιτά να µην κόβει απόδειξη. ∆εν αντέδρασε.

Όσο σπούδαζε στο άντρο ανοµίας του Ιστορικού Αρχαιολογικού, ανέχτηκε την ιδεολογική ηγεµονία της Αριστεράς βάζοντας κι εκείνος το λιθαράκι του σε µια πόρτα κοσµήτορα. Παράλληλα, όντας θολοκουλτουριάρης σπούδασε στη Σχολή Σκίτσου του Σπύρου Ορνεράκη. Ζει πάνω από τις δυνάµεις του κάνοντας ακραία, διχαστικά σκίτσα, κόµιξ και φωτοµοντάζ».

Περισσότερα για τον Πάνο Ζάχαρη στη σελίδα του εδώ και στη σελίδα του στο facebook εδώ

Απόψεις