Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εμπαιγμός Μητσοτάκη στους εργαζόμενους στον τουρισμό τα περί «ίδιου μερίσματος επιτυχίας»

Το παραμύθι ότι όλοι μοιραζόμαστε την ανάπτυξη, αυτοί που κατέχουν και κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ και αυτοί που εργάζονται και ζούνε..

Το παραμύθι ότι όλοι μοιραζόμαστε την ανάπτυξη, αυτοί που κατέχουν και κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ και αυτοί που εργάζονται και ζούνε από τη δουλειά τους, προσπάθησε να περάσει ειδικά στον τουρισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση του με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι μια προτεραιότητα της κυβέρνησης αφορά τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Να υπάρχει «δυνατότητα όλοι να έχουν το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος» «Αυτό έχει να κάνει με τους καλύτερους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας», υποστήριξε.

Τι λέτε, κύριε Μητσοτάκη; Ποιους θέλετε να κοροϊδέψετε; Ίσως κάποιους που δεν γνωρίζουν καθόλου τι γίνεται με τις εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό; Κι αν ναι, πόσοι νομίζετε ότι είναι αυτοί;

Αρκεί ορισμένα στοιχεία από την ανακοίνωση του ΚΚΕ, που σχολιάζει τη δήλωση σας, για να αντιληφθείτε το μέγεθος του εμπαιγμού σας προς τους εργαζόμενους: 

«Οι πολύ χαμηλές αμοιβές, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, με επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι το “θαύμα” που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κλαδική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει γίνει υποχρεωτική από την κυβέρνηση, ενώ η σύμβαση του Επισιτισμού έχει λήξει και δεν έχει υπογραφεί νέα.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι την έλλειψη εργατικών χεριών (πάνω από 80.000) η κυβέρνηση επιδιώκει να τη λύσει μέσω διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία και η Αίγυπτος.  Μέχρι πρότινος, υπογράφονταν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές, για την απασχόληση εργαζομένων μόνο στους κλάδους γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, αλλά πρόσφατη υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες και μάλιστα χωρίς να δεσμεύονται από τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις»

Σχετικά θέματα

Απόψεις