Διεθνή

Ελεύθερος υπό όρους ο Πουτζντεμόν

Έπειτα από μια μαραθώνια, δεκάωρη ακροαματική διαδικασία ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας και τέσσερις πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του, σε βάρος των οποίων εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους από τη βελγική δικαιοσύνη υπό τον όρο να μην εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια χωρίς την άδεια της δικαιοσύνης.

Οι πέντε Καταλανοί, που παραδόθηκαν οικειοθελώς στην αστυνομία το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες -όπου κατέφυγαν στις αρχές της εβδομάδας-, κατηγορούνται από τις αρχές της Ισπανίας για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, απείθεια και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε σχέση με την εκστρατεία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας -κατηγορίες που τιμωρούνται με 30 χρόνια φυλάκισης.

Πλέον επαφίεται πλέον σε άλλο όργανο της βελγικής δικαιοσύνης, το Δικαστήριο εν Συμβουλίω (Chambre du Conseil), να αποφανθεί σχετικά με την εκτέλεση του ισπανικού εντάλματος σύλληψης τις επόμενες 15-60 μέρες.

Ο Πουτζντεμόν υπόσχεται να συνεργαστεί με το βελγικό δικαστικό σύστημα και υποστηρίζει ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στην Ισπανία.

Την ίδια στιγμή δημοσκόπηση που δημοσίευσε η καταλανική εφημερίδα «La Vanguardia» καταγράφει τη μεγάλη δυναμική που συνεχίζουν να έχουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας GAD3, που διεξήθχη σε δείγμα 1.233 ερωτηθέντων μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας (Ρεπουμπλικανική Αρσιτερά, Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα, Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας) εκτιμάται πως θα κερδίσουν τις εκλογές της 21 Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι θα καταλάβουν 66 έως 69 έδρες στο 135 εδρών κοινοβούλιο.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 29%. Οι Ciudadanos εμφανίζονται στη δεύτερη θέση αυξάνοντας τα ποσοστά τους κατά 3 μονάδες.

Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι επίσης ενίσχυσαν τα ποσοστά τους και προβλέπεται να πάρουν 4 έδρες περισσότερες από το 2015.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη Βουλή τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας είχαν 72 έδρες συνολικά.

Οι ερωτηθέντες απορρίπτουν την εφαρμογή του άρθρου 155 με ποσοστό της τάξης του 56%, ενώ το 37% το εγκρίνει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότερο από 90% των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας τάσσονται κατά της αναστολής της αυτονομίας, ενώ αντίστοιχα το 90% των υποστηρικτών της Μαδρίτης είναι υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης Ραχόι.

Πάντως και η προκήρυξη εκλογών έχει ευρεία υποστήριξη, καθώς το 60% δηλώνει υπέρ και λιγότερο από 36% κατά.

Όσον αφορά την απουσία διαλόγου, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη. Ναι μεν το 42% κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, αλλά υπάρχει κι ένα 32% που ρίχνει το φταίξιμο και στις δύο κυβερνήσεις. 

 Πηγή: efsyn.gr
(Επισκέψεις: 21 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend