Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΛΑΣ: ΕΔΕ για την επίθεση στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ

Ένα μήνα μετά το συμβάν η ξεκινάει ΕΔΕ για την επίθεση στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ -- Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο: ομολογία ενοχής ή επικοινωνιακός ελιγμός;

Η Ελληνική Αστυνομία ξεκινά ένορκη διοικητική εξέταση σχετικά με όσα συνέβησαν στην μεγάλη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στις 16 Σεπτέμβρη στο ΑΠΘ. Εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, τα ΜΑΤ αναίτια επιτέθηκαν και διέλυσαν τη συναυλία, κάνοντας χρήση χημικών εναντίον τουλάχιστον 5.000 ατόμων που παρακολουθούσαν ειρηνικά τη μουσική εκδήλωση.

Η ΕΛΑΣ καλεί μάρτυρες των συμβάντων να καταθέσουν σχετικά με την επίθεση των αστυνομικών οργάνων στο ειρηνικό πλήθος και όπως σχολιάζει το «Παρατηρητήριο Επιθέσεων κατά των Ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο» είναι άξιο απορίας αν πρόκειται για «ομολογία ενοχής ή επικοινωνιακό ελιγμό»…

May be an image of standing and outdoors

 

ΕΔΕ από την αστυνομία για την επίθεση στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου: ομολογία ενοχής ή επικοινωνιακός ελιγμός;

 

Τη νύχτα της 16ης προς 17η Σεπτεμβρίου 2022, η αστυνομία προέβη σε σκανδαλωδώς επικίνδυνη επίθεση με εκτόξευση δακρυγόνων και  χημικών σε πλήθος πάνω από 5.000 ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης. Δεν θρηνήσαμε θύματα αποκλειστικά και μόνον χάρη στην αυθόρμητη αλληλεγγύη και αλληλοπροστασία που επέδειξαν ο κόσμος, οι διοργανωτές και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. 

Την εγκληματική συμπεριφορά της αστυνομίας ακολούθησε έντονη κατακραυγή εντός και εκτός πανεπιστημίου. Αλλά και τα αναμενόμενα ψεύδη των κυβερνητικών ΜΜΕ και της επίσημης ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο στις 26/9 διατυπώθηκαν συγκεκριμένες καταγγελίες από τους συμμετέχοντες μουσικούς, τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος, τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, τους διοργανωτές της συναυλίας του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων, καθηγητές, φοιτητές και νομικούς. Αυτές οι καταγγελίες ανάγκασαν τους αυτουργούς της επίθεσης να αναδιπλωθούν. Γιατί, ένα μήνα αργότερα, η Ελληνική Αστυνομία αποκαλύπτει ότι ξεκινά διοικητική εξέταση, καλώντας μάρτυρες των συμβάντων να καταθέσουν σχετικά με την επίθεση των αστυνομικών οργάνων στο ειρηνικό πλήθος.

Με βάση το συνταγματικό αυτοδιοίκητο του άρθρου 16, οι πρυτανικές αρχές είναι από τη θέση τους νομικά υπεύθυνες για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων αλλά και για την ασφάλεια καθεμιάς και καθενός μας μέσα σε αυτούς, Ο πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε την αστυνομία στο campus και ο ίδιος επιτρέπει τη μακροχρόνια εγκατάστασή της και τις επαναλαμβανόμενες, άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή ενέργειές της τα τελευταία δύο χρόνια. Και όμως! Πουθενά στη σημερινή κίνηση της ΕΛ.ΑΣ. δεν φαίνεται να εμπλέκονται πρύτανης ή πρυτανικές αρχές! Φαίνεται ότι -αφού βρέθηκε πρόσφατα στην καταγέλαστη θέση να φρουρεί τη φερόμενη ως «πανεπιστημιακή αστυνομία» (όπως διαπίστωσε αμήχανα σε δημόσια δήλωσή του συνδικαλιστικός της εκπρόσωπος)- ακόμη και η ΕΛ.ΑΣ. δεν τους λαμβάνει πλέον υπόψιν.

Είναι πλέον πολύ αμφίβολο αν ο πρύτανης μπορεί να περισώσει το καταρρακωμένο κύρος της πρυτανείας του έστω και απέναντι στα όργανα καταστολής, τα οποία του “δάνεισαν” για την υλοποίηση της κοινής πολιτικής τους οι κυβερνητικοί του μέντορες. Αφού δεν απαίτησε άμεσα, ως ώφειλε, ο ίδιος την διερεύνηση των γεγονότων της 16ης-17ης Σεπτεμβρίου, θα τολμήσει τουλάχιστον να αυτοπροταθεί ως μάρτυρας της διοικητικής εξέτασης, τώρα που γνωρίζει πλέον ότι αυτή ξεκίνησε; Αφού κάτι θα είδε από το γραφείο του κτιρίου Διοίκησης για να ισχυρίζεται την επομένη ότι «εδώ εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο».

Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις