Βιντεοθήκη Πολιτική

Έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων από το αρχείο του ΚΚΕ (βίντεο)

Την Έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό επισκέφθηκε η τηλεοπτική κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφοντας υλικά και ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος τα οποία την κοσμούν, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

«Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη, σε βοηθά να γνωρίζεις όχι απλά το παρελθόν, αλλά να κοιτάς σταθερά το παρόν και να χαράσσεις πολύ πιο σωστά και δημιουργικά το μέλλον» είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, πριν από περίπου δύο βδομάδες, σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση της έκθεσης αυτής από τον Φάνη Παρρή, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της ομάδας που την επιμελήθηκε.

Το ένα τμήμα της έκθεσης περιλαμβάνει ντοκουμέντα και αντικείμενα από την περίοδο που το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου από το αστικό κράτος, καθώς και ντοκουμέντα από την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το πολυβόλο του Γιώργη Τζομπανάκη, ενός εκ των τελευταίων ανταρτών του ΔΣΕ στην Κρήτη, καθώς και όπλα και θραύσματα βλημάτων από την περίοδο δράσης του ΔΣΕ.

Ξεχωρίζουν, ακόμα, τα βιβλία για τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων, η πένα του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου με την οποία έγραψε «Τα παιδιά της θύελλας» στην εξορία του Αη Στράτη, και το κλειδί του κελιού του Νίκου Μπελογιάννη στις φυλακές Καλλιθέας. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται ντοκουμέντα από τη σύγχρονη πορεία του Κόμματος, μεταξύ αυτών το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της 29ης Δεκεμβρίου 1991, υπό τον τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών» και φόντο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο.

Υπάρχουν ακόμα έντυπα της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Δημοκρατικής Νεολαίας (της περιόδου του ΔΣΕ), έντυπα οργανώσεων νεολαίας όπου έδρασαν οι νέοι κομμουνιστές, χειρόγραφες εφημερίδες της περιόδου της παρανομίας καθώς και παράνομα φύλλα του «Οδηγητή».

Εκτίθεται επίσης ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο του ΔΣΕ, τμήμα κάνης ενός κανονιού και το κέλυφος μιας εμπρηστικής βόμβας Ναπάλμ. Το αντιαεροπορικό πυροβόλο βρέθηκε στην Ρουσελίντα κοντά στην Κρυσταλλοπηγή, αποσυναρμολογήθηκε και η πολύ μεγάλου βάρους βάση του μεταφέρθηκε στους ώμους 30 ανθρώπων στο διάστημα μιας ημέρας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκ νέου συναρμολόγηση όσων τμημάτων έμειναν από αυτό. Το τμήμα της κάνης βρέθηκε στην Πέτρα Μούκα, όπου και το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ, ενώ τέλος το κέλυφος της Ναπάλμ βρέθηκε στο Τσάρνο, όπου η για πρώτη φορά χρήση εμπρηστικών βομβών Ναπάλμ, πριν από το Βιετνάμ, είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ύψωμα να «κατεβεί» κατά ένα μέτρο.

Το άλλο τμήμα της έκθεσης αποτελείται από έργα τέχνης, προγράμματα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων από τους τόπους εξορίας. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται επίσης χειροτεχνήματα, καθώς και πίνακες, σπουδαίων καλλιτεχνών, εμπνευσμένοι από τους αγώνες του ΚΚΕ και από τις συνθήκες ζωής και δουλειάς της εργατικής τάξης. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ένα χειροποίητο βιολί φτιαγμένο από τους κρατούμενους κομμουνιστές των φυλακών Αβέρωφ, και ο ήχος του οποίου συνόδευε τον χορό των μελλοθανάτων.

Ξεχωρίζουν επίσης ένα χειροτέχνημα με συρματόπλεγμα της Μακρονήσου σε πέτρα, ένα πορτρέτο του Άρη Βελουχιώτη κατασκευασμένο με γραμματόσημα από τον γνωστό ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο, ο οποίος ήταν κρατούμενος των Άγγλων στην Ελ Ντάμπα στην Μ. Ανατολή, και ένα πορτρέτο του Νίκου Μπελογιάννη φτιαγμένο με στοιχεία γραφομηχανής. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια αφιερώματος: Γ Μηλιώνης

Κάμερα: Αλέξανδρος Ρεμούνδος

Φωτογραφίες: Ορέστης Παναγιώτου

Μοντάζ: Ανδρέας Τσακναρίδης

(Επισκέψεις: 81 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend