Διεθνή

Έκρυθμη η κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Δραματική τροπή φαίνεται να λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ έπειτα από την εισβολή εθνικιστών διαδηλωτών μέσα στον κοινοβούλιο και τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν. Τραυματίστηκαν τέσσερις βουλευτές, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ. Ο λόγος ήταν η εκλογή Αλβανού προέδρου στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυση της ΠΓΔΜ.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου μόλις έγινε γνωστό πως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με τις ψήφους βουλευτών που εκπροσωπούν τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας ψήφισαν τον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Ο λόγος για τον Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ. Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τον Δεκέμβρη, όταν το Συντηρητικό κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν είχε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία συνασπισμού κατέρρευσαν όταν ο Γκρουέφσκι δεν συμφώνησε στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των αλβανικών κομμάτων.

Ο Ζάεφ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εξασφάλισε τη συνεργασία ενός αλβανικού κόμματος λαμβάνοντας 69 από τις 120 έδρες, ωστόσο ο πρέοδρος της χώρας Γκεόργκε Ιβάνον αρνήθηκε να του δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνηση.

Πηγή: efsyn.gr 

(Επισκέψεις: 12 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend