Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκπέμπει SOS ο ΟΗΕ: Οι πυρκαγιές είναι πιθανό να αυξηθούν κατά ένα τρίτο έως το 2050

Οι πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει την Καλιφόρνια, την Αυστραλία και τη Σιβηρία θα γίνουν κατά 50% πιο συχνές μέχρι το τέλος του..

Οι πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει την Καλιφόρνια, την Αυστραλία και τη Σιβηρία θα γίνουν κατά 50% πιο συχνές μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που προειδοποιεί για ανεξέλεγκτες φλόγες που καταστρέφουν προηγουμένως ανεπηρέαστα μέρη του πλανήτη.

 

Η κλιμακούμενη κλιματική κρίση οδηγεί σε παγκόσμια αύξηση των ακραίων φωτιών, με αύξηση 14% να προβλέπεται έως το 2030 και αύξηση 30% έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 50 διεθνείς ερευνητές.

 

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή στις δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η έκθεση ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις τοποθετούν τα χρήματά τους σε λάθος σημείο, εστιάζοντας στο έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όταν η πρόληψη πυρκαγιών θα ήταν μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

 

Οι πυρκαγιές γίνονται κομμάτι της ζωής σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική, καταστρέφοντας το περιβάλλον, την άγρια ​​ζωή, την ανθρώπινη υγεία και τις υποδομές, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με το GRID-Arendal, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο περιβαλλοντικών επικοινωνιών. Η έκθεση προειδοποίησε για μια «δραματική αλλαγή στα καθεστώτα πυρκαγιάς παγκοσμίως».

 

«Από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Κίνα, σε όλη την Ευρώπη και τον Αμαζόνιο, οι πυρκαγιές καταστρέφουν το περιβάλλον, την άγρια ​​ζωή, την ανθρώπινη υγεία και τις υποδομές», ανέφερε ο πρόλογος της έκθεσης, προσθέτοντας ότι ενώ η κατάσταση «είναι σίγουρα ακραία, δεν είναι ακόμη απελπιστική».

 

Οι άμεσες αντιδράσεις στις πυρκαγιές λαμβάνουν περισσότερο από το 50% της χρηματοδότησης τώρα, ενώ ο σχεδιασμός και η πρόληψη λαμβάνουν λιγότερο από 1%. Το έγγραφο ζητά μια «φόρμουλα έτοιμη για πυρκαγιά» με τις επενδύσεις να εξισορροπούνται, ώστε τα μισοί να πηγαίνουν στον προγραμματισμό, την πρόληψη και την ετοιμότητα, περίπου το ένα τρίτο στην απόκριση και το 20% στην ανάκαμψη.

 

Η καθηγήτρια Sally Archibald, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία συμμετείχε στην έκθεση, είπε: «Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό συμπέρασμα που ελπίζω να εκτρέψει χρήματα και πόρους προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και να αλλάξει τις πολιτικές. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι εάν ο κόσμος δώσει χρήματα για προληπτική διαχείριση πυρκαγιών, δεν θα υπάρξουν άλλα ακραία φαινόμενα, επειδή αυτές οι προκαλούνται από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή», είπε. «Αλλά σίγουρα θα μας βοηθούσε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις και να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ζημιών».

 

Υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ελεγχόμενων πυρκαγιών με προκαθορισμένη καύση, της διαχείρισης τοπίων με τη βοσκή ζώων για τη μείωση της ποσότητας εύφλεκτων υλικών στο τοπίο, καθώς και της αφαίρεσης δέντρων πολύ κοντά στα σπίτια των ανθρώπων.

 

Με πληροφορίες Guardian

Σχετικά θέματα

Απόψεις