Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο υπήκοοι Τουρκίας στην Ελλάδα ετοιμάζονται για τις εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Ιούνη στη Τουρκία, για δεύτερη φορά θα ψηφίσουν στα τουρκικά Προξενεία και..

Στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Ιούνη στη Τουρκία, για δεύτερη φορά θα ψηφίσουν στα τουρκικά Προξενεία και τις Πρεσβείες, και όσοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Την πρώτη φορά ψήφισαν τον Αύγουστο του 2014 στις προεδρικές εκλογές. Δικαίωμα ψήφου έχουν γύρω στα 53 εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι, ανάμεσά τους και 2,8 εκατ. πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Στη χώρα μας δικαίωμα ψήφου έχουν γύρω στα 10.000 άτομα, από τα οποία ούτε το 8% δεν πήρε μέρος στις εκλογές τον Αύγουστο κυρίως γιατί δεν είναι καλά ενημερωμένα.

Πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής, στην τουρκική γλώσσα, από το HDP (HDP AvrupaSecim koordinasyonu) εδώ.

Η Τουρκία οδηγείται σε εκλογές ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της και με ένα διεθνές περιβάλλον, τη Μέση Ανατολή, που σπαράσσεται από τους πολέμους και τις βάρβαρες στρατιωτικές επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων, που με διάφορα προσχήματα, προωθούν τα γεωστρατιωτικά τους σχέδια, για τον έλεγχο των πλούσιων ενεργειακών αποθεμάτων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της περιοχής καθώς και τους δρόμους μεταφορά τους. Σχέδια που ανάμεσα στα άλλα γέννησαν του αιμοσταγείς ισλαμοφασίστες του «Ισλαμικού Κράτους», την Μπόκο Χαράμ, την αλ-Νούσρα και παλιότερα την αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Οι εσωτερικές συγκρούσεις της τουρκικής κοινωνίας που εκφράζονται μέσα από τις αντιθέσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές και τους κεμαλιστές, τους Τούρκους και τις εθνικές μειονότητες (κύρια των Κούρδων που είναι και η μεγαλύτερη), τους σουνίτες και τους αλεβίτες, ψάχνουν τρόπους να εκφραστούν σ’ αυτές τις εκλογές.

Τέσσερις είναι οι κυρίαρχοι πολιτικοί σχηματισμοί που διεκδικούν να πάρουν μερίδιο από τις 550 βουλευτικές έδρες του τουρκικού κοινοβουλίου.

Το Ισλαμικό συντηρητικό Κόμμα AKP (Adalet ve Kalkinma Partisi) – Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – του Αχμέτ Νταβούτογλου, που είναι στη κυβέρνηση και διαθέτει σήμερα 327 έδρες. Είχε πάρει 49,83% και 21.399.082 ψήφους, τον Ιούνη του 2011.

Το Κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Λαού – του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι σήμερα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαθέτει 135 έδρες. Είχε πάρει 25,98% και 11.155.972 ψήφους το 2011.

Το Ακδροδεξιό MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) – Κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα, οι γνωστοί μας Γκρίζοι Λύκοι – του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σήμερα έχει 53 έδρες. Είχε πάρει 13,01% το 2011.

Το αριστερό Κόμμα HDP (Halklarin Demokratik Partisi) – Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, με προέδρους τον Σελαχατίν Ντεμιρτάζ και την Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Το HDP ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012, στηρίζεται στο κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και στη πλατφόρμα Δημοκρατικού Κογκρέσου (Halkların Demokratik Kongresi) που συμπεριλαμβάνει αριστερά σοσιαλιστικά και εργατικά κόμματα, οικολογικές οργανώσεις και εθνοτικές πρωτοβουλίες ππου εκπροσωπούν Αλεβί, Αρμένιου και Πομάκους.

Το HDP στοχεύει, και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες, να υπερβεί το 10%, που είναι το όριο για να εκπροσωπηθεί στη Βουλή (Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας). Για το λόγο αυτό το HDP απευθύνει κάλεσμα σε όσους έχουν τούρκικη υπηκοότητα, ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους στα Προξενεία της Τουρκίας στην Ελλάδα, με τα διαβατήριά τους, τις κόκκινες ή πράσινες κάρτες τους κλπ. Μέχρι τις 27 Μάρτη, ώστε να πάνε να ψηφίσουν στις 30 και 31 Μάη, στα Προξενεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου ή της Κομοτηνής.

Το κάλεσμα του HDP:

HDP-logo2

Ακούστε αυτή τη φωνή

 

Προς τα αδέρφια μας τους έλληνες που έχουν και την τουρκική υπηκοότητα,
στους πολίτες της Τουρκίας που μένουν ή εργάζονται στην Ελλάδα,
στους μετανάστες και στα αδέρφια μας τους Θρακιώτες

 

Στις 7 Ιούνη 2015 θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία οι βουλευτικές εκλογές. Στις εκλογές αυτές δεν θα ψηφίσουμε μόνο για βουλευτές. Είναι ένας αγώνας μεταξύ αυτών που απαιτούν αδελφοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία και αυτών που θέλουν να κυβερνούν με αίμα και καταπίεση, θέλουν ένα καθεστώς δικτατορικό, επιβάλλουν την πείνα και εκμετάλλευση. Δηλ. κούρδοι, τούρκοι, έλληνες, αρμένιοι, άραβες και οι υπόλοιπες μειονότητες θα ενώσουν τη φωνή τους στο κοινό μέτωπο και αγώνα.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εδώ και πολλά χρόνια αρνείται να αναγνωρίσει το αίτημα του κουρδικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία και προσπαθεί να συντρίψει την κάθε αντιπολίτευση με αστυνομία και στρατό. Στο Κουρδιστάν οι Κούρδοι πατριώτες δολοφονούνται στα βουνά, οι εργάτες στα ανθρακωρυχεία, οι γυναίκες στους δρόμους, τα παιδιά στην αγκαλιά των γονέων τους και οι νέοι και νέες στις διαδηλώσεις.

Όμως ούτε ο κουρδικός λαός παραιτείται απ’ το δίκαιο αίτημα για ελευθερία, δημοκρατία και ίσα δικαιώματα μα ούτε και οι εργάτες και εργαζόμενοι απ’ όλα τα δικαιώματά τους. Υψώνεται η σημαία του αγώνα στα εργοστάσια, στις πλατείες, στους δρόμους και στα σχολεία.

Οι λαοί μας, οι εργαζόμενοι, γυναίκες, νέοι, νέες και τα αδέρφια μας απ’ όλες τις μειονότητες περιμένουν να δώσεις ένα χέρι βοήθειας και αλληλεγγύης. Οι εκλογές αυτές είναι τόσο σημαντικές που θεωρείται πολυτέλεια να χάσουμε μία ψήφο. Μία χαμένη ψήφος θεωρείται ένας χαμένος αγώνας με τόσες θυσίες. Λοιπόν, δείξε την αλληλεγγύη σου. Αν έχεις τουρκική υπηκοότητα πήγαινε να ασκήσεις το εκλογικό δικαίωμά σου στις Πρεσβείες της Τουρκίας για το Δημοκρατικό Κόμμα Λαών (HDP).

Μην ξεχνάτε, εμείς δεν προσπαθούμε να μαζέψουμε ψήφους. Ενισχύουμε τη δύναμη και τον αγώνα μας. Γιατί αυτός ο αγώνας είναι όλων των λαών και μειονοτήτων, δηλ. είναι και δικός σου αγώνας.

30 ­ 31 Μάη 2015 μπορείς να ψηφίσεις στις Τουρκικές Πρεσβείες σε Αθήνα – Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κομοτηνή. Όμως πολύ πιο πριν πρέπει να κάνεις την αίτηση. Να έρθεις σε επαφή μαζί μας.

 

Τηλ.: +30 210 52 23 785     –   6992278918

emaıl: hdp.yunanistani@.hotmailcom

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 187 Αθήνα

 

Απόψεις