Πολιτική

Εκδήλωση ΚΚΕ – ΚΝΕ στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης: Μήνυμα διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων

Με μια εκδήλωση υψηλού συμβολικού χαρακτήρα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης έστειλαν σήμερα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και καταστολή, μήνυμα διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Στον ίδιο ακριβώς χώρο που περίπου έναν μήνα πριν η κυβέρνηση επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές που αγωνίζονται για την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με την καταστολή και τη βία, τον προαύλιο χώρο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο η μεγάλη εκδήλωση της ΤΕ Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τίτλο «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!».

Φοιτητές, νέοι, εργαζόμενοι και διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων ζωντάνεψαν σήμερα με την παρουσία τους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποστάσεις, ξανά το Πανεπιστήμιο, κόντρα σε όσους θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στον αγώνα του λαού και της νεολαίας για μόρφωση και υγεία.

Τον αγωνιστικό τόνο στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη της ΚΝΕ, που κρατώντας στα χέρια σημαίες του Κόμματος, στέκονταν στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από έναν μήνα πολλοί από τους ίδιους μέσα από την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων τους, έφραζαν το δρόμο στις κλούβες της αστυνομίας που μετέφεραν έξω από το πανεπιστήμιο με τη βία τους προσαχθέντες φοιτητές, ακόμα και εκλεγμένους συνδικαλιστές και σήμερα φώναζαν δυνατά τα συνθήματα: «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή!» και «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική».

Στην εκδήλωση, την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την είσοδο στο χώρο μουσικών, μελών και φίλων της ΚΝΕ που παρουσίασαν ζωντανά το «Μικρόκοσμο», ένα από τα τραγούδια που στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους στη Θεσσαλονίκη τραγουδάνε στις συγκεντρώσεις τους, ο λαός και η νεολαία της πόλης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των καθηγητών του ΑΠΘ και η κεντρική ομιλία.

Ν. Αμπατιέλος: Η νεολαία και ο λαός της Θεσσαλονίκης βροντοφώναξε ΩΣ ΕΔΩ!

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ν. Αμπατιέλος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης τα καταφέρατε! Είμαστε σήμερα εδώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο… στο σημείο που λίγες μέρες πριν τα ΜΑΤ έκριναν σκόπιμο να περικυκλώσουν τον ίδιο τον Αριστοτέλη!

Ένα χρόνο μετά, το Πανεπιστήμιο ζωντανεύει ξανά!

Κόντρα σ’ όλους αυτούς που ήθελαν να επιβληθεί “σιγή νεκροταφείου”, κόντρα σ’ όλους αυτούς που ήθελαν να βάλουν τα δικαιώματά μας στο γύψο, κόντρα σε όσους πίστευαν ότι θα μας κλείσουν το στόμα…

Είμαστε εδώ! Αποδεικνύοντας ότι “και κάτω από τη μάσκα, έχουμε φωνή”, που δυναμώνει και πλέον ακούγεται εκκωφαντικά σε όλο το λαό!».

Η νεολαία και ο λαός της Θεσσαλονίκης μίλησε και βροντοφώναξε ΩΣ ΕΔΩ!

Οι τεράστιες κινητοποιήσεις εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι το ποτάμι της οργής ξεχειλίζει! Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, οι χιλιάδες νέοι και νέες που βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία, τη μόρφωση και τη ζωή, έσπασαν το φόβο στην πράξη, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση που ζούμε!

Πλέον, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή, πείσμα και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη για να νικήσει η ζωή!

Δεν διαλέγουμε να δώσουμε “τόπο στην οργή” από αυτά που ζει σήμερα η νεολαία, αλλά να δώσουμε “τρόπο” στην οργή: Με οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία, με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις μεταλλάξεις του!

Και σε αυτή την προσπάθεια στοχεύουμε στους χιλιάδες νέους και νέες που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, αλλά σήμερα παίρνουν την απόφαση, κάνουν το βήμα να σταθούν στο πλάι μας, να βαδίσουμε στους ίδιους δρόμους, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα που προτείνουν οι κομμουνιστές στα σωματεία και τους συλλόγους!». 

Το σύστημα “δείχνει τα δόντια του” από φόβο

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε: «Το σύστημα “δείχνει τα δόντια του” από φόβο. Ενισχύει την προσπάθεια να καλύψει ενδεχόμενα “οραματικά” κενά στις συνειδήσεις της νεολαίας ότι η σημερινή πραγματικότητα είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να προσδοκά!, καθώς οι αποδείξεις που καταρρίπτουν με κρότο αυτό το επιχείρημα είναι ατράνταχτες. Η ένταση της καταστολής δείχνει πρώτα απ’ όλα τον φόβο τους μπροστά στο ξέσπασμα της αγανάκτησης των εργαζομένων, της νέας γενιάς που συσσωρεύεται.

Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, προκειμένου να φορτώσουν και αυτή την κρίση στις πλάτες του λαού.

Ξέρουν επίσης ότι ο λαός και η νεολαία δεν θα δεχτούν να σέρνουν μια ζωή μια σιδερένια μπάλα. Γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους…

Θέλουν να φορτώσουν στη νεολαία την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με την πανδημία.

Όμως δεν είναι ο λαός και η νεολαία που πρέπει να φτιάξει ΜΕΘ, να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να αραιώσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ, να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας». 

Συνεχίζοντας ο Ν. Αμπατιέλος τόνισε: «Η ΝΔ που κυβερνά σήμερα είναι ο γνήσιος εκφραστής του δόγματος «νόμος και τάξη». Όμως η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού δεν έχει μόνο την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αυτό δεν το λέμε μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που έβγαλε στον δρόμο τις αύρες που μας κάνουν σήμερα μούσκεμα κάθε τρεις και λίγο.

Ούτε επειδή, αντί να καταργήσει τα ΜΑΤ, όπως έλεγε, τα έστειλε να χτυπήσουν φοιτητές, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους.

Μάλιστα, σε κινητοποίηση το 2018 ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, όταν φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, επιχείρησαν συμβολικά να αποκαθηλώσουν τον ανδριάντα του μακελάρη των λαών, Τρούμαν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους φόρτωσε τον μισό Ποινικό Κώδικα, με τον Κοτζιά, υπουργό Εξωτερικών τότε να δηλώνει πως τους συνέλαβαν για να μην χαλάσουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ!

Αυτά, βέβαια, δεν πρόκειται να ξεχαστούν, ούτε θα δεχτούμε ποτέ να συγκρίνουμε ποιος βαράει πιο μαλακά και ποιος βαράει πιο σκληρά…

Υπάρχει, όμως, και ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο έντασης της καταστολής, που διαμορφώνεται αρχικά σε επίπεδο ΕΕ με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων και σταδιακά ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία, πάλι από όλες τις κυβερνήσεις.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε τον «τρομονόμο» όπως έλεγε προεκλογικά, αλλά αντίθετα τον εμπλούτισε, τον ενίσχυσε με νέες διατάξεις, με τα περί «τρομοκρατίας μέσω διαδικτύου». Όλοι θυμόμαστε την υπόθεση της Ηριάννας, που έκαναν την «πάπια» στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την αλλαγή του σχετικού άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφορικά με τη δικαστική αξιοποίηση του DNA».

Η επικράτηση του δίκιου του εργαζόμενου λαού είναι υπόθεση ζωής

Και καταλήγοντας σημείωσε: «Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, ένα είναι το ζητούμενο: Να είναι δυνατό το ΚΚΕ, να είναι δυνατή η ΚΝΕ, για να παλέψουμε ακόμα πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, στους συλλόγους, εκεί που σπουδάζει η νέα γενιά.

Και για αυτό θέτουμε υψηλούς στόχους και στο 21ο Συνέδριο του Κόμματος μας που οι διαδικασίες του έχουν ξεκινήσει με τη δημοσίευση των θέσεων και τη συζήτηση που εξελίσσεται και που το σύνθημά του θέλουμε να φτάσει δημιουργικά σε όλη τη χώρα: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

(…) Και όπως η βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα έχει ονοματεπώνυμο για αυτό και σ’ όλο τον κόσμο ακούστηκε το “Ο καπιταλισμός είναι ο ιός”, έτσι και η προοπτική είναι ο Σοσιαλισμός- Κομμουνισμός!

Η πραγματική πρόοδος είναι με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και με τα κλειδιά της οικονομίας δικά του, να ικανοποιούνται οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του παντού: Στην υγεία, στην παιδεία, στην αναψυχή, στην κοινωνική ασφάλιση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Έχουν δίκιο από την πλευρά τους να αφρίζουν οι εκμεταλλευτές όταν το ακούνε. Έχουν δίκιο να τον πολεμάνε. Έχουμε κι εμείς όλα τα δίκια να παλεύουμε αυτόν.

Ανάμεσα σε δυο δίκια θα νικήσει το πιο ισχυρό. Συνεχίζουμε για να γίνουμε πιο ικανοί, πιο πολλοί, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα. Γιατί η επικράτηση του δίκιου του εργαζόμενου λαού είναι υπόθεση ζωής, υπόθεση που θα κινήσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 750 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend