Διεθνή

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες από τον Ισραηλινό στρατό σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη

Περίπου 270 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του εποικισμού και στην κηδεία ενός νεαρού ο οποίος σκοτώθηκε χθες από ισραηλινά πυρά, ανέφερε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Στην πόλη Μπέιτ Όμαρ, βορειοδυτικά της Χεβρώνας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή για να θρηνήσουν το θάνατο ενός διαδηλωτή που είχε σκοτωθεί από τον στρατό μια μέρα πριν. Ο 20χρονος Shawkat Awad πυροβολήθηκε στο κεφάλι και την κοιλιά την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά την κηδεία ενός 12χρονου Παλαιστίνιου αγοριού που σκοτώθηκε από ισραηλινά στρατεύματα την περασμένη Τετάρτη.

Οι πενθούντες μετέφεραν το σώμα του Αουάντ στην πόλη, όταν η νεκρώσιμη ακολουθία δέχτηκε επίθεση από τους ισραηλινούς και ξέσπασαν νέες συγκρούσεις. Πλάνα από τις συγκρούσεις δείχνουν  αρκετούς Παλαιστίνιους να πετούν πέτρες σε ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ ο στρατός χρησιμοποίησε δακρυγόνα και έριξε πυροβολισμούς εναντίον του πλήθους.

Οι περισσότεροι τραυματίες αναφέρθηκαν στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, όπου σημειώνονται συχνά συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαδηλωνουν από τον Μάη διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση ενός εβραϊκού οικισμού σε κοντινή απόσταση. Ο οικισμός αυτός έχει εκκενωθεί και φυλάσσεται από τον στρατό μέχρι να αποφασίσουν την τύχη του οι ισραηλινές αρχές.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες αισθάνθηκαν δυσφορία αφού εισέπνευσαν δακρυγόνα. Περίπου 50 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και επτά από αληθινές σφαίρες, σύμφωνα πάντα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

 

Οι εικόνες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο έδειχναν δεκάδες Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν σφεντόνες για να ρίξουν πέτρες στον Ισραηλινό στρατό καθώς τα καύσιμα των ελαστικών αφήνουν πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού – προφανώς, μια προσπάθεια να κρυφτούν από τα ισραηλινά στρατεύματα που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές.

Την περασμένη εβδομάδα, σε παρόμοιες συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 320 άνθρωποι.

 

(Επισκέψεις: 111 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend