Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα διαπιστώνει έρευνα του ΟΗΕ

Την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού σε Λωρίδα Γάζας και κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διαπιστώνει η Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπή Ειδικών του..

Την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού σε Λωρίδα Γάζας και κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διαπιστώνει η Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπή Ειδικών του ΟΗΕ.

Στην παρουσίαση του πορίσματος της έρευνας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σήμερα στη Γενεύη, η επικεφαλής της επιτροπής Νάβι Πιλάι, αφού κατήγγειλε την πρωτοφανή άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με την διεθνή επιτροπή τόνισε πως το Ισραήλ δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα να δοθεί βίζα για να επισκεφθούν οι ερευνητές τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τη βία των κατοχικών αρχών και των εποίκων.

«Ακόμη και η επίθεση (σ.σ. του Ισραήλ) στον ΟΗΕ είναι πρωτοφανής. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πρωτοφανής. Δεν έχει γίνει αυτό ποτέ πριν! Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι. Είναι απίστευτοι!» τόνισε, λέγοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να προστατεύουν τους αμάχους και απαίτησε να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις κατά των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά των αμάχων της Γάζας, η Νάβι Πιλάι απαρίθμησε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Δολοφονίες και σκόπιμες δολοφονίες αμάχων, σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων κατά αμάχων, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση, αρπαγή ομήρων.

Η ίδια τόνισε πως παρά τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων πως ο σκοπός των επιχειρήσεων είναι «η καταστροφή της Χαμάς» και η «απελευθέρωση των ομήρων», κανένας από τους στόχους δεν επιτεύχθηκε «σε βάρος χιλιάδων ζωών». «Βρήκαμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν σεξουαλική βία με πρόθεση την ταπείνωση και την υποταγή των Παλαιστινίων». Σημειώνεται επίσης πως «Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια υπέστησαν συγκεκριμένες διωκτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και απάνθρωπη, σκληρή μεταχείριση».

Σε άλλο σημείο η Πιλάι αναφέρθηκε στον βίαιο εκτοπισμό αμάχων της Γάζας τονίζοντας πως ο ολόκληρος ο πληθυσμός του θύλακα εξαναγκάστηκε να φύγει και να μεταβεί σε «επισφαλείς και μη κατοικήσιμες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, η επιτροπή του ΟΗΕ, ανέφερε πως εντόπισε «μοτίβα ενδεικτικά της σεξουαλικής βίας». Μεταξύ των εγκλημάτων που καταλογίζει η επιτροπή στη Χαμάς είναι τα ακόλουθα: Σκόπιμη κατεύθυνση επιθέσεων κατά αμάχων, φόνος ή απόπειρες φόνων, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση, απαγωγές ατόμων.

Η Νάβι Πιλάι, πάντως, παρά τη γραμμή εξίσωσης θύτη και θύματος που ακολούθησε και σε αυτή τη περίπτωση, δεν παρέλειψε τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων από τον στρατό και τους εποίκους στη Δυτική Όχθη επισημαίνοντας πως έχει σκοτωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο αριθμός ρεκόρ Παλαιστινίων αμάχων. Πρόσθεσε δε πως η βία εκεί οφείλεται και στις επιχειρήσεις του στρατού που έχουν αυξηθεί ποιοτικά και ποσοτικά και στις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων.

Η επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες επιμέρους εκθέσεις που θα υποβληθούν για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε υπηρεσίες και δομές υγείας στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ιμπραχίμ Κραΐσι σχολιάζοντας την έκθεση της διεθνούς επιτροπής ειδικών κατήγγειλε με τη σειρά του τα εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τον «γενοκτονικό πόλεμο» σε βάρος του λαού του. Αναρωτήθηκε δε ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν έναντι του Ισραήλ από τη στιγμή που τα εγκλήματα ή οι παραβιάσεις δικαιωμάτων συνεχίζουν αμείωτες… (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP) – Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις