Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έγκλημα στη Ν.Φιλαδέλφεια: Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθαρίσει τα χέρια από το αίμα με «ξήλωμα» αξιωματικών της αστυνομίας

Καμία πολιτική ευθύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο..

Καμία πολιτική ευθύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο οπαδού της ΑΕΚ.

Τι κι αν τα φασισταριά, οι χούλιγκανς τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ πέρασαν όλη την Ελλάδα οδικώς και η αστυνομία τους είχε υπό… διακριτική παρακολούθηση; 

Τι κι αν σε αυτή τη …διακριτική παρακολούθηση τους έχασαν, επειδή, λένε, είχαν σχέδιο να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, για να καταστρέψουν και να σκοτώσουν; 

Η κυβέρνηση, πήρε …αυστηρό ύφος και αποφάσισε μόνο να «ξηλώσει» αστυνομικούς, ρίχνοντας το θέμα μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο, λες και δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος στην αστυνομία! 

Ο Γιάννης Οικονόμου, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αυτός που είχε αναλάβει να δικαιολογεί κάθε «λάθος» της κυβέρνησης, πριν της εκλογές, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτός που ανέλαβε το υπουργείο όταν η κυβέρνηση παραίτησε τον Μηταράκη γιατί πήγε διακοπές ενώ υπήρχαν φωτιές, έβγαλε μια ανακοίνωση ντροπής

Συγκεκριμένα, με γενικόλογες κουβέντες περί βίας στον αθλητισμό και τις υποτιθεμενες προσπάθειες της κυβέρνησης, δήλωσε: 

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα. Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.».

Ύστερα, έκανε λόγο για… διαβούλευση: «Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Για το γεγονός πως τα φασισταριά χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πέρασαν τη χώρα ανενόχλητοι, παρά και τη σχετική απαγόρευση της UEFA, για μετακίνηση οπαδών, υποστήριξε: 

«Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε. Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο”».

Σχετικά θέματα

Απόψεις