Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εγκαινιάστηκε ο Χώρος Πολιτισμού – «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου»

Μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο, όπου έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος μας ζωγράφος και χαράκτης, Γιώργης Βαρλάμος, και τον άφησε μετά το θάνατό του στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εκδήλωση μιας ολόκληρης ζωής.

Μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο, όπου έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος μας ζωγράφος και χαράκτης, Γιώργης Βαρλάμος, και τον άφησε μετά το θάνατό του στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εκδήλωση μιας ολόκληρης ζωής.

Η σημερινή μέρα, Τετάρτη 31 Μάη, ήταν η «επίσημη πρώτη» για τον Χώρο Πολιτισμού – «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου», που θα λειτουργεί, όπως ακριβώς ήθελε ο δημιουργός, ως χώρος πολιτισμού, εκθεσιακός χώρος και εργαστήριο, ως ένας ανοιχτός και φιλόξενος χώρος, όπου θα δημιουργούν και θα μαθαίνουν οι νέοι καλλιτέχνες.

Τον χώρο τον εγκαινιάζουμε με μια έκθεση ασπρόμαυρης ξυλογραφίας: Με περιοδικές εκθέσεις θα παρουσιάζεται το έργο του Βαρλάμου στο κοινό, καθώς και θα φιλοξενούνται πολιτιστικές και μορφωτικές δράσεις, κρατώντας τον χώρο του όπως τον ήθελε, ζωντανό.

Στα εγκαίνια του χώρου παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ξεναγήθηκε στον χώρο και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα είναι μια πολύ παραγωγική μέρα. Το πρωί αποτρέψαμε 10 πλειστηριασμούς με την κινητοποίηση των εργαζομένων και τη συμβολή του ΚΚΕ. Επίσης, το μεσημέρι οι μεταλλεργάτες μετά την απεργιακή τους κινητοποίηση, κατάφεραν στη ζώνη του Περάματος να γίνει υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαν υπογράψει και αφορά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας. Και απόψε εγκαινιάζουμε το εργαστήρι του μεγάλου κομμουνιστή ζωγράφου, εικαστικού, χαράκτη, του Γιώργη Βαρλάμου, εδώ στη Γούβα, που θα αποτελέσει πραγματικά κυψέλη πολιτισμού και ανάτασης για νέους εργαζόμενους. Θα έρχονται εδώ να μαθαίνουν, να δημιουργούν. Ταυτόχρονα, θα γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής μέσα σε έναν πλούσιο χώρο, ανακαινισμένο με τη μεγάλη βιβλιοθήκη του, με τα εργαλεία που δημιουργούσε την Τέχνη του και, βεβαίως, θα γίνονται συζητήσεις.

Ο πολιτισμός είναι στοιχείο όλης της εργατικής λαϊκής πάλης, είναι απαραίτητο στοιχείο στην πολιτική, στην κοινωνία για τους νέους, για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα ηλικίας. Για αυτό λέμε πιο δυνατό ΚΚΕ για να είναι πιο δυνατός ο λαός.»

Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Θοδωρή Κωτσαντή, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ στην Αθήνα, Κατερίνα Γεράκη και Δημήτρης Μπιργάλιας, η Κέλλυ Παπαϊωάννου και η Βαγγελιώ Πλατανιά, υποψήφιες στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και ο Λεωνίδας Βαρδαρός, υποψήφιος βουλευτής Σάμου.

Το «παρών», ακόμα, έδωσαν πολλοί συνάδελφοι του Γιώργη Βαρλάμου, εικαστικοί, που πολλοί από αυτούς μάλιστα είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, να συναναστραφούν μαζί του, να μαθητεύσουν στο πλάι του. Εκεί ήταν και παλιοί συνάδελφοι και σύντροφοί του από τη Σύγχρονη Εποχή, των εκδόσεων που δικό του δημιούργημα είναι ο λογότυπός τους, των εκδόσεων που ήταν υπεύθυνος για την αισθητική τους επιμέλεια.

Μαζικό ήταν το «παρών» και των νέων ανθρώπων, αλλά και εργαζόμενων, ανθρώπων από τη γειτονιά στην οποία βρίσκεται ο χώρος. Στην εκδήλωση ήρθαν και συγχωριανοί του Γ. Βαρλάμου από τα χωριά της Κύμης.

 

Ν. Σοφιανός: Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στην τέχνη έναν μεγάλο σύμμαχο για την ανύψωση του ανθρώπου

 

 «Η λειτουργία του “Χώρου Πολιτισμού, Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου” εντάσσεται μέσα στο πλήθος των πολιτιστικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσει το Κόμμα μας -και το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα κόμματα- για να προάγει την τέχνη και να μυήσει -στο μέτρο των δυνάμεών του- πλατύτερα λαϊκά στρώματα σ’ αυτή. Η μεγάλη σημασία που αποδίδει το Κόμμα μας στην τέχνη είναι συνυφασμένη με τους σκοπούς του. Το κόμμα που αγωνίζεται για να ανοίξει τον δρόμο σ’ ένα φωτεινό μέλλον, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει στην τέχνη έναν μεγάλο σύμμαχο στην προσπάθεια ανύψωσης του ανθρώπου σε ολοένα και πιο πολύπλευρο άνθρωπο. Για τα λαϊκά στρώματα και, ειδικά, για την πρωτοπορία τους, την εργατική τάξη, η πνευματική και αισθητική καλλιέργεια δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναντικατάστατο όπλο και εφόδιο στην πάλη της για την κοινωνική απελευθέρωση και την οικοδόμηση ενός ανώτερου ανθρώπινου πολιτισμού.

Σ’ αυτή την υπόθεση είχε άλλωστε αφιερώσει τη ζωή και το έργο του ο κομμουνιστής δημιουργός Γιώργης Βαρλάμος» ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του.

Αφού αναφέρθηκε στη ζωή του Γ. Βαρλάμου, στο σπουδαίο καλλιτεχνικό του έργο, καθώς και στην πολιτική του στράτευση στο ΚΚΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Γενικότερα, ολόκληρη η ζωή και το έργο του είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ακλόνητης αφοσίωσής του στα κομμουνιστικά ιδανικά, του πιο βαθιού και του πιο πλατιού, κομμουνιστικού ανθρωπισμού του.

Η τιμή που του αξίζει είναι η σπουδαία παρακαταθήκη του στην ελληνική χαρακτική και ζωγραφική και το πάθος του για κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή ευτυχία σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να εμπνεύσουν τους νέους καλλιτέχνες που θα δημιουργήσουν σε τούτο τον χώρο, σαν να τον έχουν πλάι τους αυστηρό και τρυφερό μαζί δάσκαλο, στήριγμα και καθοδηγητή στην τέχνη και τη ζωή τους. Έτσι φιλοδοξούμε το έργο του να συνεχίσει να ζει και να ζεσταίνει τις καρδιές μας με τη βαθιά αγάπη του για τη φύση και τον άνθρωπο, έτσι όπως ξεπήδαγε από την πρωτοπόρα ιδεολογία του».

Στη συνέχεια, η Εύα Μελά, ζωγράφος – χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του χώρου αναφέρθηκε στο πώς θα λειτουργεί ο χώρος.

«Θα λειτουργεί εδώ το εργαστήριό του της Χαρακτικής, όπως ακριβώς το άφησε, με τη μαντεμένια πρέσα του Γιάννη Κεφαλληνού και την πρέσα ξυλογραφίας του χαράκτη, Δημήτρη Δάβη, πρέσες χυτές από τον 19ο αιώνα, καθώς και με μια μεγάλη πρέσα ξυλογραφίας που σχεδίασε ο ίδιος ο Βαρλάμος, για να τυπώνονται οι πολύ μεγάλες ξυλογραφίες του.

Θα είναι ελεύθερο εργαστήρι, ανοιχτό, σε κάθε έναν που αγαπά την τέχνη, σε συλλόγους και ομάδες, σε κάθε νέο χαράκτη, σε κάθε εικαστικό καλλιτέχνη που θέλει εκεί να δημιουργήσει. Παράλληλα, θα υπάρχουν εκεί οι σημειώσεις και το αρχείο του, στη διάθεση κάθε ιστορικού ερευνητή καθώς και η πλούσια βιβλιοθήκη του».

Επόμενος στόχος, όπως σημείωσε η Ε. Μελά, είναι να γίνει ηλεκτρονικά προσβάσιμο το τεράστιο αρχείο του Γ. Βαρλάμου, ώστε να είναι στη διάθεση κάθε μελετητή, καθώς και να γίνει ο χώρος Λεάγρου 23 ένας πραγματικός χώρος πολιτισμού.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία της ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην ανακαίνιση και την επιμέλεια του χώρου: «στους συντρόφους, εργάτες και τεχνικούς, που συντήρησαν και φρόντισαν τον χώρο, στους συντρόφους από τη σπουδάζουσα και τον τομέα Καλλιτεχνών που βοήθησαν σε μια πρώτη ταξινόμηση των βιβλίων και των εργαλείων του, στους συντρόφους από το Αρχείο του ΚΚΕ που τόσα χρόνια κατέγραψαν, φύλαξαν και συντήρησαν τα έργα του, τους συντρόφους από το Τμήμα Πολιτισμού και τη Σύγχρονη Εποχή, την ΚΕ για τη στήριξή της και όλους όσους συνέβαλαν στο να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να ανοίξουμε τον χώρο, παρά τις δυσκολίες, σύμφωνα με την επιθυμία του, φόρο τιμής στον δάσκαλο, τον άνθρωπο, τον σύντροφο, Γιώργη Βαρλάμο».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις